Kediler tuvalet alışkanlıklarını kolay kazan evcil hayvanlardandır. Her ne kadar kendilerine özgü ruhları, eğitim alma konusunda direnç gösterse de konu tuvalet eğitimine gelince işler değişiyor. Fakat evcil hayvanınız daha küçük ise kedi tuvaletini bulmakta zorluk yaşayabilir. Kedinize tuvalet eğitimi verirken de, ilk günlerde bulunduğu alanları sınırlamak daha kolay eğitim almasını sağlayacaktır.
Doğru bir kedi tuvaleti seçtikten sonra, kedilerin tuvalet eğitimi kazandırma oldukça basittir. Hatta bu eğitimi kolaylaştırmak adına bir takım kokular da bulunmaktadır. Bu kokuları kedi tuvaletine sıktığınızda kedinizin tuvaleti geldiğinde nasıl da kum kabına yöneldiğini göreceksiniz. Bu sevimli hayvanlar içgüdüsel olarak tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra dışkının veya idrarın üzerini kapatma ihtiyacı duyarlar. Dolayısıyla hem doğadaki ortamı oluracak, hem de tuvaletlerinin üzerini kapatmalarına olanak sağlayacak kadar kedi tuvaleti kabı, kedi kumuyla doldurulmalıdır. Sonrasında bu temel ihtiyacını giderirken ne kadar rahat olduğunu fark eden canlılar kolaylıkla kedi tuvaletine alışacaktırlar. Bu kum kaplarının tercihe ve ihtiyaçlara göre birçok çeşidi bulunmaktadır. En bilinenleri ise açık kedi tuvaleti ve kapalı kedi tuvaletidir. Açık olan kum kaplarında kedi tıpkı dışarıda bir kumluk alanda gibi ihtiyacını giderirken, kapalı olanlarında kabın içerisine girmek durumundadır. Yine kapalı kedi tuvaletleri kumların etrafa saçılmaması ve kedinin mahremiyetine gösterdiği özenle en çok tercih edilen türlerdendir diyebiliriz.
Bir kediye tuvaleti eğitimi verdikten sonra yapılması gereken bununla sınırlı kalmıyor. Tuvalet kaplarının 7 cm’e kadar kedi kumuyla doldurulması ve belirli aralıklarla bu kumun temizlenmesi gerekmektedir. Aksi halde kedinizin tuvalet alışkanlığı bozulur, idrarını ve dışkısını evin farklı yerlerine yapabilir. Kediniz bu alanı kullanmaya devam etse dahi orada oluşan bakteriler sevimli hayvanlarınızın hastalanmasına neden olabilir. Beraberinde getirdiği çeşitli enfeksiyonlar da, diğer hastalıkları beraberinde getirebilir. Dolayısıyla en azından gün aşırı kedi tuvalet bakımı yapılmalıdır. Kedi tuvalet temizliği yaparken bir adet kedi kumu küreği edinmenizi ve kürek yardımıyla kumu temizlerken de elinizde eldiven olmasını öneririz. Kedi tuvaleti eldiven olmadan, hatta küreksiz bir şekilde temizlemek çeşitli hastalıklara yakalanmanıza sebebiyet verebilir. Ayda bir kez kedi kumunun tamamen değiştirilip, aynı ölçüde yeni kedi kumuyla kabı doldurmanızı öneririz. Böylelikle küçük dostunuz temel ihtiyacını sağlıklı bir şekilde giderirken, siz de bu bakımı yaparken işkence çekmezsiniz.
Piyasada birçok kedi tuvaleti varken hangisinin evcil hayvanınız için uygun olduğuna karar veremiyor olabilirsiniz. Buna ek olarak seçeceğiniz ürünün bütçenize de uygun olması gerekmektedir. Açık kedi tuvaleti üzerinde bir aparat bulundurmadığın diğer ürünlere göre daha ucuz ürünlerdir. Özellikle iki banyolu evlerde veya kedi tuvaletini balkonda kullanmayı tercih eden kedi sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Fakat bu ürünlerde kedi kumunun dışarı saçılma olasılığı olduğundan, etraf çokça kirlenebilmektedir. Kapalı kedi tuvaletleri ise kokuyu uzun süre hapsetmeleriyle bilinirler. Evcil hayvanınız idrarını veya dışkısını yaparken kendini yalnız hissedecek ve daha rahat bu ihtiyacını giderebilecektir. Ayrıca kediniz tuvaletini yaptıktan sonra üzerini kapatırken çevreye saçılabilecek olan kumların da dağılmasını önlemektedir. Bu yönüyle en çok tercih edilen ürünlerdendir diyebiliriz. Kapalı kedi tuvaleti daha fazla malzeme kullanılarak yapıldığından diğer ürünlere göre biraz daha pahalılık gösterebilir. Malzemenin üretildiği materyal, ürünün kalitesi ve markası da kedi tuvaleti fiyatlarını belirleyen unsurlar arasındadır. Evcil hayvanınız için ihtiyacınız olan en doğru ürünü seçtikten sonra da bir kedi paspası satın almanızı öneririz. Sevimli hayvanınız kumla tuvaletinin üzerini kapatırken patilerine ve tüylerine dışkı veya idrar bulaşabilir. Kedi paspası ise idrar ve dışkının evinize bulaşmasını önler.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.