Yavru Köpek Eğitimi
Yeni bir köpek sahiplenmek büyük bir sorumluluk ister. Bu sorumlukların başında da ona verilecek olan eğitim şüphesiz ki en zorlayıcı olanıdır. Siz de yavru bir köpek sahiplendiyseniz ve bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımız tam da size göre!
İlk olarak köpeğiniz daha yavruyken onun da bir canlı olduğunu unutmamanız gerek. Fakat köpeğinizin de evinizde var olan kurallara uymasını gerektiğini, ona bu kuralların neler olduğunu anlatmanız gereklidir.
Yavru Köpeklere Hayır Komutunu Nasıl Öğretilir?
Köpeklerin eğitmek için daha yavru iken bir plan yapmanız gerekmektedir. Bu planı oluştururken de köpeğinizin hareketlerini gözlemleyerek nelerin öncelikli yapılması gerektiğini not almanızda yarar var. Eve alışmasını sağlamak için köpeğinizin salondaki bütün koltuklara çıkmasına, yatağınıza girmesine ve arabanınn her koltuğunda rahatça dolaşmasına ve birilerinin üzerine atlamasına ki bu kendini sevdirmek için bile olsa izin verirseniz, köpeğinizin büyüdüğünde artık bu davranışlarını engellemek için çok geç olacaktır. Yani köpeğinizin uymasını istediğiniz kuralları yavruyken belirleyip, ona göre davranmalısınız. Köpeğiniz küçük ırk köpek değilse, bunlar çok da sorun olmayacaktır. Fakat Golden ya da Labrador gibi iri ırk bir köpeğiniz varsa köpeğinizin bir çocuk ya da yaşlı bir insanın üstüne atladığında bu davranışları, köpekten korkan bu savunmasız insanlarda büyük bir travma yaratabilir. Bu yüzden istemediğiniz bir davranışı yaptığı zaman köpeğiniz, ona yüksek ve net bir sesle “HAYIR” deyin ya da bir oyuncakla dikkatlerini dağıtmaya çalışın. Tabi ki bu konudaki tavrınız kesin ve istikrarlı olmalıdır.
Tabi ki köpeğinizin sizinle yatmasından keyif alıyorsanız veya koltuklarda gezinmesinden rahatsızlık duymuyorsanız HAYIR kuralını uygulamayabilirsiniz. Ama bilmelisiniz ki rahatsız olacağınız duruma tepkinizi köpeğiniz küçükken koyamazsanız, daha sonra bunu engelleyemezsiniz. Burada esas olan rahatsız olduğu durumu belirleyip, “Hayır” komutunuz ona demenizdir.
İlginizi çekebilir: Köpek Oyuncakları
Kararları Siz Almalısınız
Hayatınızda bir sahiplendiğiniz bir köpek varsa, burada otoriter olan da siz olmalısınız. Köpeğinizle oynama zamanı, dışarı çıkma zamanı tamamen sizin tarafınızdan belirlenen zamanlarda olmalıdır. Tabi ki bu da anlamsız bir otorite olmamalıdır. Bu konumda sürekli olarak gözlemci ve açık görüşlü olmalısınız. Köpeğiniz dolaşmak istemediğinde de kararı siz verdiniz diye onu zorlayacak değilsiniz. Öncelikle neden öyle davrandığını anlamaya çalışın ve kesinlikle bu kararına saygı duyun. Onu düzenli saatlerde besleyin ve tuvalet ihtiyacı için yine düzenli saatlerde dışarı çıkarın. Unutmayın ki günün bu saatlerini köpeğiniz dört gözle bekliyor. Siz de köpeğinizin sabırsız bekleyişlerini kendi durumlarınıza göre değiştirmeyin. Düzenli olun ve köpeğinize saygı duyun.
Köpeğinizin Nerede Uyuması Gerektiğine Karar Verin
Köpeğinizin sizinle mi uyuması gerektiğine yoksa kendi köpek yatağında mı uyuması gerektiğine karar verin. Eğer onu kendi yatağına alıştırma konusunda zorlanırsanız, kendi kapınızı kapatın ve köpeğinizin yatağını evin başka bir yerine koyun. Fakat köpeğinizin hasta olması gibi durumlarda istisna olarak onu odanıza alabilirsiniz.
Köpek Mamasını Kendi Yemeğinizi Yedikten Sonra Verin
Köpeğinizin mamasını kendi yemeğinizi yedikten sonra verin ve siz yemek yerken ona asla mama vermeyin. Eğer bu alışkanlığı köpeğinize yavruyken kazandırmazsanız, her masaya oturduğunuzda ayağınızın dibinden ayrılmayacak, sürekli size mama vermesi gerektiğini hatırlatacaktır. Dahası vermediğinizde de havlama gibi ısrarcı davranışlarda bulunabilir. Buna ek olarak kesinlikle sizin tabağınızdan köpeğinize yemek vermeyin. Evdeki kuralları hiçbir şekilde atlayıp geçmeyin. Siz masanızda yemek yiyorsanız, köpeğiniz de kendi mama kabında mamasını yemelidir. Ayrıca siz yemek yerken zararsız gibi gelecek olan yemekler, köpeklerin metabolizmasının farklılığından dolayı onların sağlığı açısından kesinlikle doğru bir davranış olmayacaktır.
Köpeğinize Evde Yalnız Kalmasını Öğretin
Köpeğinize evde yalnız kalmasını öğretmelisiniz. Çünkü sürekli olarak evde onlarda vakit geçiremezsiniz. Evden gidiş ve geliş zamanlarınızı da dramatikleştirmeyin. Yoksa evde yalnız kalmasını öğretemeyebilirsiniz. Evde olmayışınızda köpeğiniz eve zarar veriyorsa onu azarlamayın. Çünkü bu öfkenizi köpeğiniz kendi davranışlarıyla değil, eve gelişinizle özdeşdirecektir ve bu durum köpeğinizi rahatsız edecektir. Daha sonra eve gelişiniz onu kaygılandıracaktır, hatta bu kaygı çişini yere yapmasına dahi sebebiyet verebilir.
Köpeğinize Basit Komutları Öğretin
Güvenlik açısından, köpeğinizin en azında iki ana komutu bilmesi gerekmektedir. Bu komutlar “GEL” ve “DUR”dur. Aynı zamanda köpeğiniz “DİKKAT” kelimesini de anlamalıdır. Dikkat kelimesini anlaması onu olası büyük tehlikelerden de koruyacaktır. Bu komutları her aldığında onu köpek mamasıyla da ödüllendirebilirsiniz. Fakat yapmadığında da onu asla cezalandırmayın. Köpeğinizi ödüllendirirken de köpek ödül mamasının yanı sıra tek heceli basit sözlerle de desteklemelisiniz. Örneği iyi bir davranış gerçekleştirdiğinde ona sadece “BRAVO” diyin. “Güzel köpek”, “İyi köpek” gibi birden fazla kelime kullandığınızda ona karmaşık gelebilir.
Köpeğinize Tasma Takmayı Alışkanlık Haline Getirin
Sadık dostunuzu öğreteceğiniz en önemli şeylerden biri de dışarıya tasmayla çıkmaya alıştırmaktır. Köpek tasmasını ilk kez takacağınız zaman, tasmayı zorla kafasına geçirmeye çalışmayın. Bunun yerine boyundan kolayca bağlanacak ve onu korkutmayacak bir köpek göğüs tasması seçebilirsiniz. Tasmanın da gevşek olmamasına özen gösterin. Çünkü sokakta bir panik halinde köpeğiniz tasmayı kolayca boynundan çıkarabilir. Aynı zamanda tasmanın çok da sıkı olmaması gerekir. Burada ölçüt tasmayı taktığınız zaman boynuyla tasma arasında iki parmağınızı geçirin ve rahatça hareket edebiliyorsa sıkılık ölçüsü tamamdır.
Köpeğinize Karşı Görevlerinizi Aksatmayın
Köpeğinizin düzenli olarak tüylerinin taranması, veteriner muayeneleri göz, kulak ve tırnak bakımlarını yerine getirmeyi unutmayın. Köpeğiniz ne kadar bakımlı olur ve kendine ilgi gösterildiği görürse o derece sağlıklı olur ve sizin verdiğiniz değeri de size sevgi olarak geri öderler.
Köpeğinizle Oyun Oynayın
Köpeğinizle oyun oynamak sadece onların yavru oldukları dönemde değil, yetişkinlik zamanlarında da çok önemli bir aktivitedir. Bazı oyunlar köpeklerin kas gelişi için önemliyken bazı oyunlar da onların çevikliği ve zekası için oldukça önemlidir. Ayrıca köpeklerin ve sahiplerinin arasındaki bağı kuvetlendirmek için de en iyi yol, oyun oynamaktır.
İlginizi çekebilir: Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi