Tüysüz Kedi
Tüysüz kediler, farklı zamanlarda dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkmıştırlar. Bu ırklar arasında muhtemelen en önemli olan, kökenleri Kolomb öncesine dayanan Mexican Hairless olarak bilinen kedilerdir. Bunun yanı sıra farklı bölgelerde özellikle Don Sphynx (Donskoy ve Peterbald kedilerinin üretildiği Rusya’da farklı örnekler geliştirilmiştir.
Tüysüz Kedilerin Kökeni
Günümüzde sfenks kedisinin kökenleri ise, 1960’lı yıllara, evcil bir kedinin tüysüz bir yavru doğurduğu Ontario’ya (Kanada) uzanmaktadır. Daha sonra bu kediden daha fazla tüysüz kediler üretme çabası kısmen başaralı olmuştur. Seneler sonra ABD’de ve Kanada’da vücudunda çok az tüy bulunan Devon Rex kedisi yetiştirilmeye başlanmış ve başka tüysüz kedi ırkları ortaya çıkmıştır. Bu kedilerle farklı çiftleşmelerden meydana gelen yavrular, bu ırkın temelini oluştururlar. Bir takım çalışmalardan sonra bu kedi ırkının örnekleri Avrupa’ya gönderilmiş ve üretilme çalışmalarına burada devam edilmiştir.
İlginizi çekebilir: Kedi Evi
Tüysüz kedi denilince aklımıza ilk olarak Sfenks kedisi gelse de tek tüysüz kedi ırkı Sfenks değildir. Şimdi size Sfenks dahil kısaca birkaç tüysüz kedi ırkından daha bahsedeceğiz.
Sfenks Kedisi
Sfenks kedisi, tüysüz kediler arasında en popüler olanıdır. Bu popülerite Avank Ajan filminin etkisi de büyüktür. Sfenks kediler tüysüz olsa da derilerin rengi değişebilir hatta tekir bir sfenks bile olabilir.
Bambino Kedisi
Bambino kedi cinsi aslında çok da eski bir kedi cinsi değildir. 2005 yılında üretilmiştir. Diğer tüysüz kediler göre daha kısa ve kaslı bacaklara sahip olan Bambinolar her üretim hayvanı gibi kedine özel hastalıklara sahip olabilir.
Donskoy Kedisi
Donskoy 1987 yılında Rusya’da Elena Kovaleva tarafından keşfedildi. Elena çocukların elinden aldığı yavru kediyi evine aldı fakat kedinin tüm tüylerinin döküldüğü farketti. Sonra kedinin yavruları oldu anca onların da tüyleri dökülmüştü. Elena başta bunun bir hastalık olduğunu düşünse de daha sonra bunun yeni bir kedi ırkı olduğunu farketti.
Peterbald Kedisi
Peterbald kediler, diğer tüysüz kedilere göre daha büyük yani daha iri yapılıdı. Peterbald kedi türü aslında Donskoy kedilerinin akrabasıdır. Peterbald’ın metabolizması oldukça hızlı çalıştığından diğer kedilere göre günlük besin ihtiyacı daha fazladır. Bu sebeple eğer Peterbald kedi cinsi bir kedi sahiplendiyseniz günlük besin ihtiyaçlarını bu doğrultuda hazırlamanızda veya bu konuda veteriner hekimden profesyonel bir yardım almanız fayda vardır. Peterbalds kedilerinin tüysüz olmaları ve metabolizmalarının hızlı çalışmasının yanı sıra insanlarla konuşmayı da sevmesi onları diğer kedi ırklarından oldukça farklı kılar.
Ukraynalı Levkoy
Bu kedi türü tamamen tüysüz bir deriye sahip olan Levky scottish fold ve Donskoy karışımı bir kedi türüdür. İlk bakışta çok sert görünseler de her kedi gibi onlar da sıcacık bir kalbe sahiptir.
Tüysüz Kedi Irkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İnsanların eliyle üretilen her kedide olduğu gibi tüysüz kedilerin de cinslerine özel hastalıkları vardır. Tüysüz kediler, tüyleri olmadığı için güneşe karşı oldukça hassas bir deriye sahiptirler.
Ciltlerinde tüy olmadığı için yağ birikememesi sebebiyle belli aralıklara banyo yaptırılmaları gerekir. Kedinize banyo yaptırırken kediniz sadece kediler için üretilmiş olan kedi şampuanı ile yıkanmalıdır.
Özellikle soğuk havalardan da etkilenen tüysüz kediler dışarıdan bakımı daha kolay olarak algılansa da tüylü bir kediye oranla daha hassas ve bakıma muhtaç olduğu unutulmamalıdır.
Tüysüz kedilerde kötü huylu tümör görülme olasılığı daha yüksektir.
Tüysüz kedilerin hepsi tamamen tüysüz değildir. Donskoy ve Peterbald çok kısa da olsa kıl köklerine sahip olabilir ancak diğer 3 kedi ırkı tamamen tüysüzdür.
İlginizi çekebilir: Kedi Nasıl Yıkanır?