Tavşanlar Hakkında Genel Bilgi
Tavşanlar Hakkında Genel Bilgi
Tavşanlar memeli grubunda yer alan sıcak kanlı hayvanlardır. Aynı hamsterlar gibi tavşanlar da gündüz vakti uyur, gece boyunca aktif olurlar. Tavşanların mutlu bir şekilde yaşayabilmeleri için gürültüden uzak bir ortamda bakılmalıdır. Tavşanların gözleri iri, arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Bu sevimli hayvanların kuyrukları kısa, kulak ve bıyıkları uzundur. Tavşanlar için oda sıcaklığı ideal ortamdır. Yaşam süreleri bu sevimli hayvanların ortalama olarak 8 yıldır. Tavşanların boyu 30 ile 60 cm arasındadır, ağırlıkları ise 3 ile 10 kilo arasında değişebilir.
Tavşan Ne Yer?
Tavşan beslemek tıpkı bir çocuk bakmak gibi özen gösterilmesi gereken konulardandır. Tavşanlar otçul hayvanlardır. Tavşanların en sevdiği yiyecekler marul, havuç, salatalık, yonca gibi yeşillik ve sebzelerdir. Tavşanların gün su ihtiyaçları 500 ml kadardır. Sebzeler dışında günlük tükettiği tavşan yemi miktarı 350 gr’ı bulabilir.
İlginizi çekebilir: Tavşan Yemleri
Tavşan Nasıl Doğum Yapar?
Yılda 6-7 kez doğum yapabilir tavşanlar ve gebelik süreleri yaklaşık 1 ay sürer. Her doğumda 4-12 yavru doğururlar. Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı olarak dünyaya gelirler. Gözleri açılıp yürüyünceye dek annelerine muhtaçtırlar. Anne tavşanlar yavrularını 20 gün kadar emzirirler. Bir aylık olunca yavruları kendi başlarına bırakırlar. Yavru tavşanlar büyüyünceye dek ellememek gerekir. Ele aldığınızda kokunuz yavrulara geçeceği için anne tavşan yavrusunu dışlar ve ölüme terk eder. Yavrular 10 ayda ergenliğe kavuşurlar.
Tavşanların Genel Özellikleri
Tavşanların kulakları oldukça gelişmiştir. Duydukları her sese şaşkınlıkla tepki verirler. Bu yüzden kendi türünden veya başka canlıların yaklaşması durumunda kaçabilirler. Hassas canlılardır, buna ek olarak ele alınmaktan hoşlanmazlar. Tavşanların koku alma duyuları da oldukça gelişmiştir. Burunlarında dokunma hücreleri vardır. Tavşanların üst dudaklarında aşağı yukarı hareket eden 20-25 adet duyum iplikçileri vardır. Bu duyum hücrelerini kullanarak çevre hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırlar. Bu yüzden tavşanların üst dudakları sürekli olarak hareket halindedir.
Tavşan Kafesi
Tavşanlar sosyal canlılar olduklarından en az bir çift olarak beslenmelidir. Aksi halde strese girebilirler. Fakat aynı kafeste sadece kendi türleriyle beslenmelidir. Aksi halde yine strese girebilirler. Yine önemli bir özelliklerinden biri de tavşan tuvalet eğitimlerini kolay kazanabilirler. Bilinenin aksine tavşanlar kulaklarından tutularak kaldırılmamalıdır. Bu durum çok sık yapılan bir yanlıştır, tavşana zarar verebilirsiniz. Taban malzemesi olarak tavşan talaşı ideal bir seçimdir. Tavşan kafesinde her zaman taze ve temiz su bulunmalıdır. İştahsız ve güçsüz tavşanlar için haftada bir sularına tavşan vitamini damlatılabilir. Yapıları gereği hareketli olmalarından dolayı tavşanların kafes içerisinde uzun süre kapalı kalmaları büyük hatadır. Mümkün olduğunda hayvanları dolaşması için serbest bırakmaya özen gösterin. Tavşanları bir süre gezdirebilir veya açık alanlarda kontrolünüz dahilinde serbest bırakılabilir.
İlginizi çekebilir: Tavşan Temizlik Ürünleri
Etiketler: tavşan ne yer, tavşan bakımı, tavşan kafesi, yavru tavşan, tavşan bakımı,
Mayıs 06, 2019
Listeye dön