Kedi ve köpeklerin görünmez kazalarından biridir pisi pisi otu batması. Her veteriner hekim hastasını mutlaka bu ota karşı hasta sahiplerini uyarsa da bazı köpekler ve kediler bu konuda şanssızdır. Halk arasında Pisi pisi otu (Hordeum Murinum) olarak bilinen ve bölgesel olarak duvar arpası, yabani arpa olarak da adlandırılır. Ülkemizde bahar aylarında, bahar sonlarında ve yaz aylarında hemen hemen her bölgede rastlanan başak benzeri bu ot kedi ve köpeklere battıklarında acılı bir tedavi gerektirir.
Pisi pisi otu yapısı itibarıyla kılçıkları ve bütün olarak köpeklerin sağlığına yönelik en sinsi tehdidi oluşturmaktadır. Hareketle ilerleme yeteneği olan pisi pisi vücuda girdiği yerden sürekli dokuları tahrip ederek ilerleme yeteneğine sahiptir.
Daha çok otluk alanlarda yetişen pisi pisi otu bahar sonlarında kuruyarak parçalara ayrılır. Her bir parçası tırtıklı yüzeyi ile ile kedi yada köpeklerin tüylerine yapışır. Temasla tüylere gizlenen ot köpeğinizin hareketleri ile sivri ucu adeta deriyi delerek kendisine yol açar. Köpeğinize adeta zarar vermek için yaratılmış olan pisi pisi otunun kılçık lifleri, plastikten yapılmış gibi vücutta parçalanmaya karşı dayanıklıdır. Aylarca hatta yıllarca vücutta sinsice ilerleyebilmektedir.
Uzun tüylü kediler ve köpekler bu otun vücutlarına girmesine daha duyarlıdır. Otun kılçıkları tüylere daha kolay tutunduğundan ve tüyler arasında kolay gizlendiğinden Cocker, Terrier gibi uzun tüylülerde büyük problemdir. Kısa tüylülerde koltuk altı vajina yada penisten kolayca girip onlar içinde sorun yaratmaktadır.
En sık görülen köpeklerin patisine pisi pisi otu batması olsa da göz, kulak kanalı, anüs, vajina yada derinin herhangi bir yerine batarak deri altına yerleşir. Çiğnemesi köpekler keyif verdiğinden pisi pisi otu yutan köpekler mide duvarının delinmesi gibi ölümcül vakalar yaşamaktadır. Pisi pisi otu kedi içinde oldukça zarar verir özellikle meraklı kedilerin burnuna ve gözüne pisi pisi otu batması Veteriner Hekimlere en çok baş vurulan konulardandır.
Pisi Pisi otu evcil hayvanınıza tutunmuş ve ilerlemeye çalışıyorsa hemen vücuttan uzaklaştırmalısınız. Bazen tuttuğunuz kısmen elinizde kalır ve bir kısmı deriden içeri girmiştir bile. İşte bu durum sıkıntılı bir sürecin başlangıcıdır. Girdiği bölgede ilerleyen ot bir kaç gün belirti göstermez. Sonrasında belirtiler açığa çıksa da artık enfeksiyon çoktan gelişmiştir.
Pisi pisi otu girdiği her bölgede farklı belirtiler oluşturur. Bu belirtiler aslında çok belli başlı hareketlerle köpeğiniz tarafından anlatılan şeylerdir. Acemi sahipler en başta farkına varmazken otun dokulara verdiği zarar arttıkça köpek için dayanılmaz bir hal alır. Biz sırası ile pisi pisi otunun en çok battığı yerler ve köpeklerde pisi pisi otu belirtilerini sizlerle sırasıyla paylaşalım.
Pisi Pisi Otu Köpek Patisine Batarsa:
Pati aralarına yürüyüş sırasında parmak aralarından giren ot küçük bir delikle derinin altına hızlıca ilerler. Köpeğiniz en başta sürekli patisini yalar. Çoğu durumda topallık görülmese de bir kaç gün içerisinde patide şişlik meydana gelir. Köpeğiniz yalamaya şiddetle devam eder ve deri üzerindeki tüyler ıslak ve döküntülü bir hal alır. Akabinde şekillenen fistül deliğinden irinli ve kanlı bir sıvı akar.
Köpeğin Gözüne Pisi Pisi Otu Batması
Sık rastlanan bir durumdur meraklı kediler ve köpekler uzun kuru otlar arasında oynarken veya gezerken göz kapaklarının altına otun kılçığı yerleşir. Göz şişer hatta kapanır. Sürekli sulanır ve minik dostunuz patisi ile gözünü çıldırırcasına kaşır. Şişen konjunktiva adeta otu saklar ve Veteriner Hekime müracaat kaçınılmaz olur. Geç kalınmış olgularda gözün kaybedilmesi olasıdır. Genelde küçük bir müdahale ile ot uzaklaştırılır.
Kulağa Pisi Pisi Otu Kaçması:
Uzun kulaklı ırklarda daha sık rastlanan bu durum kulak kepçesine yapışan kılçıkların kulak kanalında ilerlemesiyle şekillenir. Köpekler ve kediler mütemadiyen başını sallayarak problemi belli eder. Köpeğiniz kulağını kaşır ve baş sallama ve kaşıma sırasında ot daha da ilerler. Kulak zarına kadar ilerleyen ot duyma problemleri şekillendirir. Geç kalınmış vakalarda kulak enfeksiyonu mutlaka görülür. Kulaktan irinli yapışkan ve ağır kokulu sıvılar her kulak sallamada dışarı sıçrar. Bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden veterinerinize gidin.
Buruna Pisi Pisi Otu Kaçması:
Ot özellikle basık burunlu köpekler için büyük tehlike arz eder. Burun deliklerinden giren ot burun kanalından ilerleyerek farenkse açılan kıvrımlı dokuya batar. Köpeklerin aşırı hapşırmaları burun kanaması direk pisi pisi otu şüphesi doğurur. Bazen yutaktan takılmadan geçen kılçık mideye kadar ilerler ve belirtiler kendiliğinden yok olsa da vücuda oldukça zarar vermiştir. Akciğerlere ilerlerse sürekli öksürme semptomları gözlenmektedir.
Penis ve Vajene Pisi Pisi Otu Kaçması:
Dişi yada erkek köpekler otluk alanda yatma yuvarlanma sırasında genital organlarına pisi pisi oyu kaçabilmektedir. Bu durum çok sık rastlanan bir şey olmasa da Kliniklere vakalar gelmektedir. En büyük belirti köpekler genital organlarını mütemadiyen yalarlar. Özellikle köpeklerin cinsel organlarında kızarıklık şişlik gözlenir. ilerleyen zamanda irinli bir akıntıya rastlanır ve ağır koluludur.
Pisi Pisi Otu İle Mücadele Ve Tehlikesini Azaltma
Yukarıdaki anlatımda, köpeğinizin bu kötü otun batması olasılığını ve eğer öyleyse belirtileri, ne yapmanız gerektiğine dair birkaç yararlı ipucu vermeye çalıştık. Şimdi sıra Korunmada
■ Pisi pisi otunun olduğu bölgesinde yürüyüş yapıyorsanız, kılçıkların yutulmasını, burnunu çekmesini veya köpeğinizin kulaklarına takılmasını önlemek için bu bölgelerden hemen uzaklaşın yada patisine uygun bir köpek galoşu giydirin.
■ Yabani otlara her maruz kaldıktan sonra, özellikle parmak aralarını kontrol edin. Minik Dostunuzu her gün iyice kedi yada köpek taraklarıyla fırçalayın.
Peki köpeğiniz Pisi Pisi Otu Yerse Ne Olur?
Tekrar etmekte fayda var: Köpeğiniz Pisi pisi otuna maruz kaldıktan sonra herhangi bir belirti veya anormal davranış gösteriyorsa, bir veteriner kliniğine gidin. Özellikle not: gözlerde aşırı kırpma veya kaşınma, hapşırma, öksürme, öğürme, kafa sallama, pati yalama (veya özellikle çiğ, kırmızı bir yumru görürseniz yalama) veya idrar yaparken veya sonrasında ağrı veya rahatsızlık. Peki köpeğiniz bu otu yerse ne olur? eğer ot mideye kadar ulaşırsa mide hareketleri ile mukozaya ya da bağirsaklara saplanır. Sonrasında mide yada barsak delinmelerine sebep olur. Mide sıvıları maalesef pisi pisi otunu sindiremez. Mideyi geçip kalbe kadar ulaşan pisi pisi otu vakaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Pisi Pisi Otu Nasıl Çıkarılır?