Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Sorunu
Muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi bu kuş türünde görülen ve en sık rastlanılan sorunlardan biridir. Öncelikle muhabbet kuşlarında tüy dökülmesini ikiye ayırmak gerekir. Bunlardan ilki fizyolojik diğeri ise patolojik tüy dökülmesidir. Fizyolojik olanlar herhangi sorundan kaynaklanmayan, normal olarak kabul edilen dökülmelerdir. Patolojik olarak adlandırılanlar ise herhangi bir hastalık ya da sorun ile alakalı olan tüy dökülmeleridir.
Muhabbet Kuşlarında Tüy Yapısı Nasıldır?
Muhabbet kuşlarında birçok kuş türünde olduğu gibi iki farklı tüy vardır. Bunlar kalın ve ince tüylerdir. Bu tüyler arasındaki farkı anlamak için de bir incelemeden geçirmek gereklidir. Ancak yine de genel olarak bakacak olursak ince tüyler yumuşak, esnek, genellikle beyaz renkteyken, kalın tüyler kuşun rengini oluşturan sert olan tüylerdir. Muhabbet Kuşlarında Tüy Kumu Muhabbet kuşlarında tüy kumu olarak isimlendirilen kumlar bulunmaktadır. Bu kumlar tüylerin arasında yer alır. Özellikle bazı papağan türlerinde oldukça fazla görülür. Küçük kum tanecikleri tüylerinde arasında yer alarak alttaki terinin hava almasına yardım eder. Muhabbet kuşları zaman zaman bu kumlarını yerini değiştirir. Bunu yaparken de tüylerin arasını gagalıyor olarak gözükür. Ancak bu tamamen kumların yerini değiştirdiğini bize anlatır.
Muhabbet Kuşu Normal Tüy Değişimi
Muhabbet kuşlarında tüy değişimi belirli aralıklarla olmaktadır. Bu dönemler ise genelde mevsim geçişlerine denk gelir. Bazen yılda 1 kez bazen de yılda 2 kez olur. Bu dönem gelmeden birçok canlı hazırlık yapar. Muhabbet kuşları da bu türdeki kuşlardandır. Kış mevsiminde daha kalın ve kaba olan tüylerini dökerek yaza hazırlık yaparlar, daha ince tüylere dönüştürürler. Bu durum endişe gerektirmeyecek, hatta kuşunuzun son derece sağlıklı olduğunun göstergesidir. Ancak her muhabbet kuşundan bu dönem kolay geçmeyebilir. Bu yüzden özellikle tüy döküm dönemlerinde kuşunuzun sağlığına ve beslenmesine oldukça dikkat etmelisiniz. Veteriner hekiminizin tavsiyesi ile kuş vitaminlerinden de kullanabilirsiniz. Çünkü kuşlar bu dönemde halsiz düşebilir ve onları desteklemek gerekir.
İlginizi çekebilir: Kuşlar İçin Özel Yem ve Katkılar
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Süresi Kaç Gündür?
Muhabbet kuşlarında tüy dökme süresi ortalama olarak 10 ile 15 gün sürmektedir. Bu dönem sonrasında her şey yolunda gittiyse sevimli dostunuzun daha sağlıklı tüy yapısı olacak ve dökülmesi azalacaktır. Bu dönemde beslenme ve bakımla ilgili sorunlar yaşarsanız, bu dönemi kuşunuz kötü geçirdiğinden yeni tüyleri sağlıklı olmayacaktır. Dolayısıyla her zaman tüy dökmeye müsait olacaktır. Yavruluktan çıkan muhabbet kuşlarının tüy dökmesi ise son derece normaldir ve fizyolojik olarak dökülmeye örnek verilebilir. Bu dökülmeler genelde yavruluktan yetişkinliğe geçerken meydana gelir.
Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Belirtileri
Mevsim geçişleri ve yavruluktan yetişkinliğe geçiş dönemi
Genellikle çevreye karşı ilgilerini kaybetmeleri
Sürekli sakin olmaları ve genelde uyumaları
Kafeste başka kuş varsa ona karşı ilgilerinin azalması
Kafeste görülen kalın tüylerin artması
Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler normal tüy dökülmelerinden önce ve dökülme sırasında meydana gelen belirtilerdir.
Muhabbet Kuşlarında Anormal Tüy Dökülme
Muhabbet kuşlarında hastalıktan kaynaklı tüy dökülmeleri de olabilir. Bunlarda en sık rastlananı bakım ve beslenmeden kaynaklı dökülmelerdir. Özellikle tüy değişim dönemlerinde yetersiz bakım ve yetersiz beslenme sonradan anormal tüy dökülmesine zemin hazırlayabilir. Beslenme içeriğinde gerekli vitamin ve minerallerin olması şarttır.
Muhabbet kuşlarında stres de tüylerin dökülmesine sebep olabilen başka bir faktördür. Strese neden olabilecek şeyler ise kuş kafesinin yerinin değiştirilmesi, sahibin değişmesi, kafese alınan başka bir kuş veya kafesteki kuşun ayrılması, aşırı ses ya da aşırı ışık da stres yaratabilen faktörlerdendir. Bunlar da kuşlarda strese ve daha sonra tüy dökülmesinde neden olabilir.
Kapı ya da pencere önünde yer alan kafesteki kuşlarda anormal olarak tüy dökülme daha fazla görülmektedir. Buna ek olarak tüylerde kabarma ve halsizlik de beraberinde görülen belirtiler olabilir.
Ani olarak değişen havalar da tüy dökülmesine sebep olabilir. Kısa süre içerisinde gerçekleşen sıcaklık farkları bu soruna yol açan diğer faktörlerden biridir.
Muhabbet kuşlarında vitamin ve mineral eksikliği de tüylerin dökülmesine sebep olabilir. Bu durum doğrudan beslenmeyle alakalıdır diyebiliriz. Bu sebeple kaliteli kuş yemi kullanmanızı tavsiye ederiz.
Dış parazitler ve mantar hastalığı da tüylere zarar verir ve onların dökülmesine neden olabilir.
Muhabbet kuşlarında görülen hastalıkları çoğu tüylerini etkilemektedir. Bu yüzden tüylerinde anormal bir dökülme varsa vakit kaybetmeden veteriner kliniğine gidilmelidir. Özellikle ishal, halsizlik gibi belirtiler de varsa durum ciddi olabilir.
Muhabbet Kuşu Çok Fazla Tüy Döküyorsa Ne Yapılmalıdır?
İlk olarak kuşunuzdaki tüy dökülmesinin normal olup olmadığına bakmak gerekir. Bunun için yukarıda bahsettiğimiz bilgileri kullanabilirsiniz. Ancak kendiniz anlayamayacak durumdaysanız profesyonel bir yardım alarak veteriner hekime gitmenizi öneririz. Eğer normal dökülmesi varsa bu dönem mutlaka beslenmelerine ve bakımlarına özen göstermelisiniz. Anormal bir dökülme varsa da vakit kaybetmeden veterinerinizden yardım almalısınız.