Kuşlarda Dış Parazitler
Bilimsel olarak 'ektoparazitler' olarak bilinen dış parazitler, genel olarak bitler, akarlar ve diğerlerine ayrılabilir! Bitler (altı bacaklı) böceklerken, akarlar eklembacaklılardır (sekiz bacaklı - örümcekler gibi). Kuşlarda ara sıra görülen diğer parazitler arasında keneler, pireler ve hipobosid sinekleri (güvercin sinekleri) bulunur.
Kuş Bitleri
Bitler, yabani kuşlarda ve bazı kümeslerde oldukça yaygındır, ancak evcil kuşlarda nadiren görülür. Deri pulları ve tüy döküntüleriyle beslenirler. Bitler kan emici değildir. Hayatları boyunca kuşun üzerinde yaşarlar ve yumurtalarını bir tüyün gövdesi boyunca bırakırlar. Bu yumurtalar çıplak gözle kolayca görülür ve 'sirke' olarak bilinirler. Bitlerin kendilerini de görmek genellikle kolaydır Kuşunuzun kanadını parlak bir ışığa tutup alt tarafını incelemek sirkeleri ve bitleri kolaylıkla görmenizi sağlar. Ağır istilalar bir kuşu kaşındırabilir ve tüylere 'güve yenmiş' bir görünüm verebilir. Bununla birlikte, tüy biti, kuşlarda tüy yolmanın bir nedeni olarak fazlasıyla görülmektedir.
Bit tedavisi, bir piretrin spreyi ile püskürtmeyi veya yıkamayı gerektirir. Maldison veya malathion içeren eski spreyleri kullanırken dikkatli olunmalıdır. Bunlar organofosfatlardır ve hem kuşlar hem de sizin için çok zehirli olabilir. Daha güvenli piretrin spreylerinin ortaya çıkmasıyla, veteriner hekimler artık bu ürünleri önermemektedir.
Kuşlarda Görülen Akarlar
Akarlar, kan emici oldukları için kuşlar için oldukça önemlidir. Yeterince fazla sayıda akar istilası ile enfekte bir kuş, belirli bir süre içinde kan kaybından ölebilir. Yuvadaki genç kuşlarda bu sorun sık görülür, çünkü Kırmızı Akar (kuş kafeslerinde görülen en yaygın akar) follukta yaşar, geceleri kuşları yer ve gündüzleri kaybolur. Evcil ve kümes kuşlarını etkileyen başka akarlar da vardır ve bunların varlığının da tespit edilmesi zor olabilir. Bazıları her zaman kuşun üzerinde yaşar, diğerleri yaşam döngüsünün belirli zamanlarında veya gündüz saatlerinde görülür. Etkilenen kuşlar genellikle kaşıntılıdır, derileri ve tüyleri zarar görmüştür ve kan kaybından zayıflamış olabilirler. Piretrin spreyleri ile birlikte ivermektin veya moksidektin ile tedavi genellikle etkilidir.
Hippoboscid sinekleri, evcil ve kümes kuşlarında nadiren görülür, ancak yabani kuşlarda çok yaygındır. (Bu yüzden kurtarılan yabani kuşları kendi kuşlarınızın yanına koymaya dikkat edin.) Bunlar tüylerin arasında yaşayan küçük yassı bir sinektir. En büyük sorunları, bir tür Kuş Sıtması taşıyabilmeleridir. Piretrin spreyleri genellikle bunlara karşı etkilidir.
Papağanlar üzerinde görülen en yaygın akar Cnemidocoptes’tir. Bu parazit Pullu Yüz/Bacak akarı olarak da bilinir. Bu minik akar, derinin, gaganın ve ayakların yüzey tabakasını oluşturan protein olan keratinle beslenir. Bu keratini elde etmek için akarlar bu katmanlara tüneller açarak bu enfeksiyona adını veren karakteristik 'bal peteği' görünümünü veren küçük delikler oluşturur. Kanaryalarda ve muhabbet kuşlarında enfeksiyon en yaygın olarak ayaklarda bulunur ve pulların kalınlaşmasına ve hafifçe kalkmasına neden olur. Bazı kanaryalarda bacağın arkasından keratin plakları oluşturur. Tedavi edilmediği takdirde, pullu yüz akarı gaganın büyüme alanlarının bozulmasına neden olarak gaganın bozulmasına neden olabilir. Bacaklardaki pulların kalınlaşması ağrı ve topallığa neden olabilir.
Bu akar için eski tedaviler, etkilenen bölgelerin parafin yağı ile boyanmasıdır (akarları boğmak için). Bu tedavilerle ilgili problemler çoktur: akarlar vücutta o kadar yaygın olabilir ki, parafin yağı, kuşu yağa batırmadan onu kontrol edemezsiniz. Aynı zamanda kuş yutarsa veya deri yoluyla emerse, kuş için zehirlidir ve tüm bu tedavilerde tekrarlanan günlük uygulamalar gereklidir. 1980'lerden beri veterinerler ivermektin veya moxidectin etken maddelerini çok daha büyük başarı ve güvenle kullanmaktadır. Kullanılan formülasyona bağlı olarak bu ilaçlar ensedeki deriye uygulanabilir
Pire Ve Keneler
Köpek ve kedi pireleri nadiren kuşlarda yaşasa da, kümes hayvanları yassı pireler kesinlikle yaşayacaktır. Bu küçük pire, kuşun derisine yapışır ve onlardan kan emer. Tavuk kümeslerinde ve kuş kafesinde barındırılan kakaduların bu pire yüzünden şiddetli anemi geliştirdiği görülmektedir. Spreylerle tedavi etmek zordur, bu yüzden ivermektin veya moksidektin kullanması tercih edilmektedir. Pirelerin öldüklerinde hemen düşmediklerini unutmayın ve tedavinin işe yaramadığını düşünebilirsiniz. Keneler ara sıra su kuşları, kümes hayvanları ve diğer kuşlarda görülür, ancak nadiren sorun yaratır. Piretrin spreyleri ve yıkamaları genellikle etkilidir.
Kuşlarda dış parazitler nasıl tedavi edilir?
Dış parazitler genellikle spesifik topikal veya oral antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca kuşun kafesi, mama ve su kapları, tünekleri ve oyuncakları da dahil olmak üzere çevresi iyice dezenfekte edilmelidir. İç parazitler çeşitli oral veya enjekte edilebilir ilaçlarla tedavi edilebilir.
Dış parazitlerden korunmanın en iyi yolu nedir?
Dış parazitleri önlemenin en iyi yolu, kafeslerine uygun sanitasyon uygulamaktır. Örneğin, kafes temizliği, tünek temizliği, tabandaki dışkıların uzaklaştırılması. Dışkı ve tabanı temiz turmak larva gelişimini engeller. Yabancı kuşları müşayede süresinden sonra kafese koymak.
Kuş biti insana bulaşır mı?
Kuş sahiplerinin kuş biti hakkında en çok sordukları sorulardan biri, böceklerin insanlara konakçılara bulaşıp bulaşamayacağıdır. İyi haber şu ki, kuş biti kuşlara özeldir ve insana bulaşmaz.
Kuş biti nedir?
Bir kuş biti, Phthiraptera takımından bir çiğneme bitidir (küçük, ısıran böcekler), özellikle kuşlar olmak üzere sıcakkanlı hayvanların parazitidir. Kuş biti tüy, deri veya kanla beslenebilir. Kanatları yoktur ve ısıran ağızları onları kan emen gerçek bitlerden ayırır.