Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma Deri Hastalığı

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma

  Histopatolojisinde bakteri gözlenmeyen, antibiyotik tedavisine yanıt olarak oluşan bileşenlerin sebep olduğu düşünülen dermatit çeşididir. Kabuklu eritremli kabartılar olarak meydana gelir. Her yaşta köpekte görülebilir. Mukokutanöz piyodermalar köpeklerde nadir rastlanan hastalıklardır. Genel olarak dudaklar ve dudak çevresini etkilese de, lezyonlara göz kapaklarında, vulvada, prepüste ya da anüste de görülebilir. Sebebi tartışmalıdır, bazı araştırmacılar antibakteriyel tedaviye yanıt olarak oluşan bakteriyel bileşenlerden şüpheleniliyor.

  

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma Deri Hastalığının Klinik Bulguları

  Her ırktan, her yaştan ve her cinsiyetten köpeklerde görülse de özellikle Alman çoban köpeklerinin bu hastalığa predispoze olduğu düşünülüyor. Hastalık dudaklarda eritremli kabartılarla başlar. Daha sonra kabuklanma ve erezyonlu yarıklar görülebilir. Dudaklarda pigment kaybı gözlenebilir.Muayene ederken yaralar ağrılı olduğu için dikkatli olmalısınız.

 

  

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma Deri Hastalığının Tanısı

  Ayırıcı tanıda; otoimmun hastalıklardan pemphigus foliaceus veya kutaneöz lugus’un erken aşamalarına, demodikozise, Malassezia dermatitise, dermafitozise ve epitheliotropic lymphomaya dikkat etmek gerekir. Lezyonlar dudakların birleşme noktasına kadar yayılır. Klinik tanı muayene sonuçları ve tedavi sonucunda alınan cevaplarla konulur. Lezyonlardan alınan smear örnekleriyle yapılan histopatolojik muayenede gözlenen koklar ve nötrofillerle kesin tanı konulur. Epidermal hiperplazi, süperfasiyal kabuklanma ve bazal membranın koruyucusunda likenoid dermatitis klinik bulgular arasındadır. Dermal infiltrat içeriği; az sayıda nötrofil, lenfosit ve makrofajla beraber plazma hücrelerinden oluşmaktadır.

 

  

Köpeklerde Mukokutanöz Piyoderma Deri Hastalığının Tedavisi

  Eğer köpek lezyonları kaşıyorsa yakalık kullanın. Eğer vaka hafifse klorhekzidin içerikli şampuanlarla, 2 hafta boyunca gün aşırı yıkayın. Mupirocin etken maddeli pomatları günde 2 kere uygulayabilirsiniz. Bu bazı vakalarda oldukça etkili olsa da, eğer köpek pomadı yalıyorsa uygulama etkisiz kalabilir. Bu sebeple  köpeklerde tropikal tedaviler önerilmez. Tedavilerde sıklıkla sistemik antibiyotik kullanımı gerekir. Bu tarz vakalarda 4 hafta boyunca her 12 saatte bir 30mg/kg dozda sefaleksin kullanılabilir. Böylece hastalığın nüksü gerçekleşmeden olgu hafiflemiş olur. Tedavi sonrası nükslere sık rastlansa da, hastalığın erken aşamalarında tropikal tedaviyle sağaltabilirsiniz. Lezyonlar alevlendiğinde, glikokortikoidler hastalığın tedaviye cevabını engelleyebileceğinden dolayı mukokutaneöz dermatitiste kullanımı önerilmez.

  

  İlginizi çekebilir: Maxi Köpek Irklarının Beslenmesi

 

Etiketler: köpek hastalıkları, köpek deri hastalıkları, köpek derisi, köpek bakteri hastalıkları,
Ekim 02, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR