Köpeklerde de biz insanlar gibi zaman zaman deri hastalıkları görülebilir. Birçok nedenden kaynaklanabilen köpek deri hastalıkları muhakkak tedavi edilmelidir. Aksi halde başka birçok hastalığı da beraberinde getirebileceği gibi ağrılara da sebep olur.
Mantar hastalıklarının pek çok türü vardır. Bunlar genelde kıl köklerine yerleşerek ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kıl köklerinde bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar da oluşabilmektedir. Kıl kökü iltihaplanması olarak adlandırılan bu hastalık da mantarın etkisiyle ortaya çıkar.
Köpeklerde görülen mantar hastalığı farklı türdeki mantarlardan kaynaklanabilir. Bu mantar türlerinden en yaygın olanları ise Cladosporium, Aspergillus, Alternaria, Mucor, Rhizopur ve Penicillum mantar türleridir.
Köpeklerin derisine ulaşan mantar yaklaşık 48 saat gibi kısa bir sürede kıl follüküllerine yerleşir. Böylece kıllarla beraber çoğalır. Beraberinde kıl folliküllerinde yangısal bir ödem şekillenir. Köpeğinizin kılları çabuk kırılır, dolayısıyla kırılmaya bağlı olarak ölür. Köpeklerde mantar oluşumu genelde bir daire şeklini alır ve o bölgeden yayılmaya devam eder.
Köpeklerde görülen mantar her zaman bulaştan kaynaklı olmayabilir. Öyle ki depresif ruh hali, iyi ve sağlıklı beslenememe, aşırı stres de köpeklerde mantar enfeksiyonu oluşma riskini arttırır. Köpeklerde mantar hastalığı daha çok genç köpeklerde görülür.
İlginizi çekebilir: Köpek Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpeklerde mantar belirtileri kafanın belirli bölümlerinde, kulak kenarlarında, kuyruk ve bacaklardaki bazı alanlardaki tüyleri dökülmesiyle kendini gösterir. Bu belirtiler farkeldiği anda tedavi edilmelidir. Aksi halde tüy dökümü daha geniş bir alana yayılır. Tüy dökülmesinin haricinde kaşıntı, kızarıklık da köpeklerde mantar hastalığının belirtilerindendir. Kıllarda görülen kırılmalar, kepeklenmeler de mantar hastalığının belirtileri arasında yer alır. Tedavisi başlanmayan hastalıklarda avuç içi kadar lezyonlar görülebilir. Köpeklerin tırnaklarındaki dökülmeler, kuruma, kulak içi enfeksiyonlar ve kabuklanmalar da diğer belirtilerdendir.
Köpeklerde mantar hastalığının tanısı laboratuvarda mantar izolasyonu ile yapılabilmektedir. Deri biyopsisi tanıya yardım eder. Wood lambası da hızlı teşhis yöntemlerindendir.
Öncelikle köpeğinizin tanı alması için veteriner hekim tarafından muayene olması gerekir. Muayane sonucunda mantar teşhisi konulursa veteriner hekim uygun gördüğü tedavi planını devreye alacaktır. Köpeklerde görülen mantar tedavisinde genelde ilaç tedavisi ve özel merhemler kullanılır. Tedavi yöntemi ise köpeğin genel durumuna, hastalığın evresine ve şiddetine göre değişkenlik gösterebilir.
İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri
Tanı sonrası direkt tedaviye geçilirse mantarın olduğu alanın çevresi traş edilir. Hızlı gelişen mantar tipleri için ilaçlı şampuanlarla bu bölgenin yıkanması gerekli görülebilir. Buna karar vermesi gereken veteriner hekimdir. Bu özel şampuanlar belirli miktarlarda ve belirli sürelerde kullanılır. Bilinçsiz kullanılması ise zehirlenmelere yol açabilir.
Köpeklerde mantar tedavisi 4 ile 8 hafta arası sürer. Bu süreçte veteriner hekimizin tüm tavsiyelerine uymanız gerekir. İki haftada bir kez de köpeğin yaşam alanı dezenfekte edilmelidir.
Gerek mantar hastalığında, gerek hasta olmadan önce köpeğin eşlarının hijyenik olması gerekir. Yani düzenli olarak temizlenmelidir. Eğer evinizde başka evcil hayvan varsa eşyaları diğer hayvanlardan uzak tutulmalıdır. Ayrıca beslenme düzeni de oldukça önemlidir. Mantar hastalığı bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda daha sık görülmektedir. Bu nedenle köpeğinizin bağışıklık sistemini korumanız ve güçlendirmeniz önemlidir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.