Köpeklerde Hamilelik Belirtileri
Dişi köpek sahipleri köpeklerini çiftleştirdikten sonra mutlaka hamile kalıp kalmadıklarını merak ederler. Bu uzun heyecanlı bir bekleme süresidir. Dişi köpeklerde çiftleşme sonrasında bir takım değişiklikler aslında bize köpeğinizin gebelik durumu hakkında bilgi verebilir. İyi bir gözlem ve hamilelik belirtilerini takip bu sorunun aydınlatılması için yeterlidir.
Köpeklerde gebelik en doğru hormon testleri, ultrasonografi gibi teşhis metotları ile konulmaktadır. Birçok köpek sahibi tecrübeleri doğrultusunda bu testlere ihtiyaç duymadan hamilelik belirtilerine göre teşhis koyabilir.
Hamile bir köpek tipik olarak hamileliğin yaklaşık 40. gününe kadar hamileliğin fiziksel belirtilerini göstermez. Bu süre zarfında, karın belirgin şekilde genişlemeye başlayacak ve yaklaşık üç hafta boyunca bunu yapmaya devam edecek. Meme uçları da büyüyecek ve hamileliğin son haftasında süt sızdırabilir.
Köpeğimin hamile olduğunun belirtileri nelerdir?
Kilo almak.
Şişmiş karın.
İştah değişikliği.
Daha kolay yorulur.
Sinirlilik ya da Daha sevecen
Kusma (ilk birkaç hafta içinde)
İştahta azalma (ilk birkaç hafta)
Memelerde büyüme
Genital organda şişlik
1. İştah Değişiklikleri
Normalden daha fazla veya daha az yiyerek iştahını aniden değiştiren bir köpek, hamile olabilir. Artan iştah, köpeğin besleyecek yavrularının olması sebebiyledir. Ancak, daha az yerse, muhtemelen midesi bulandığı içindir. Bu mide bulantısı hamileliğin ilk haftalarında sık görülür. Ayrıca hamile köpeğin doğumdan önceki son günlerinde iştahı azalır. Köpek sahipleri, hamile köpeklerini nasıl besleyecekleri konusunda blog yazımızı okuyabilirsiniz. Hamile köpeklerin daha fazla kalori hem anneye hem de gelişmekte olan yavrulara fayda sağlayabileceğinden, yiyecek porsiyonlarını arttırmak şarttır.
2. Azalan Hareketlilik
Aktivitedeki bu azalma, köpeğin hamile olduğunun potansiyel bir işareti olduğundan, köpeğinizin davranışındaki ani değişikliklere dikkat edilmelidir. Hamileliğin dişi köpeğin hormonlarına yüklediği stres nedeniyle hamile kaldıklarında aniden enerji kaybedebilirler. Hamile bir köpek, genellikle hamileliğin ikinci haftasında başlayan yorgunluk ve uyuşukluk gösterebilir. Hamile kalmadan önce olduğundan daha az enerjiye sahip olabilir ve daha kolay yorulabilir.
3. Memedeki Değişimler
Bir köpeğin meme uçlarındaki değişiklik, hayvanın hamile olduğunun en tipik göstergelerinden biridir. Genellikle gebe kaldıktan iki ila üç hafta sonra bu değişim görünür. Meme uçları, özellikle köpeğin arka bacaklarına yakın olanlar, normalden biraz daha büyük, daha pembe ve daha koyu görünebilir.
Göğüs uçlarının altındaki süt bezleri olgunlaşmaya başlar ve meme uçları gelecekteki emzirme ve süt üretimi için hazırlık yaparak hafifçe genişler. Bu değişiklikler üremeden yaklaşık iki hafta sonra ortaya çıkar.Gebeliğe bağlı hormon salınımının getirdiği bölgede kan akımının artması meme başı değişikliklerine neden olur. Meme başı değişiklikleri, sürekli dikkat etmeniz gereken köpeklerde güvenilir bir hamilelik belirtisidir.
4. Kilo Alma ve Karın Büyümesi
Köpeklerde kilo alımı sıklıkla hamileliğin bir belirtisidir. Yavrular büyüdükçe köpeğinizin beli ve karnı genişler çünkü yavruları büyüteceği daha fazla alana ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu kilo artışı tipiktir.
Çoğu köpek, ikinci veya üçüncü haftada hamilelik belirtileri gösterir. Orta bölümleri daha sıkı ve daha yuvarlak görünecektir. Orada herhangi bir yavru hissetmek için köpeğinizin karnını kontrol edebilirsiniz. Hamilelik devam ederken yavruları hissetmek daha kolay olacaktır. Yavruların beslenmesine hazırlanırken, köpeğinizin meme uçları ve meme bezleri de büyüyecektir.
5. Davranış Değişiklikleri
Çiftleşmeden birkaç gün sonra görebileceğiniz davranış değişikliklerini fark edebilirsiniz. Bu değişiklikler, köpeğin kişiliğine bağlı olarak çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı köpekler, ayrılık kaygısının bir sonucu olarak artan bağlanma ve tutunma seviyeleri geliştirirken, diğer köpekler sinirlidir ve yalnız kalmak isteyebilir.
Hamile anne, hamileliğin sonlarına doğru yavrularının doğacağı yer ayarlamak gibi yuvala hazırlama davranışı sergileyebilir. Hamileliğin son aşamalarıyla ilgili fiziksel rahatsızlık nedeniyle, köpek tipik olarak bu yuvalanma davranışını artan sinirlilik ile takip eder.
Köpeğim ne kadar süre hamile kalacak?
Ortalama gebelik süresinin 62 gün olduğunu söyleyebiliriz. Bazı gebelikler 1 hafta kısa yâda 1 hafta kadar uzayabilmektedir. Farklı köpek ırklarının farklı hamilelik süreleri bazı küçük farklılıklar görülmektedir. Ancak hamilelik süresinde yavru sayısı çok daha büyük bir faktördür.
Köpeğimin hamilelik kontrollerine ihtiyacı var mı?
Yavru sayısı hamilelik süresini etkilediğinden, doğum öncesi tarama, köpeğinizin sahip olabileceği yavru sayısı ve hazırlıklarınıza önceden plan yapmanıza yardımcı olacaktır
Köpeğim doğum anında nasıl olacak?
Hamileliğin son birkaç gününde köpeğinizin vücut şeklinde değişiklikler fark edebilirsiniz. Bunun nedeni yavruların doğum kanalına doğru hareket etmeye başlamasıdır. Vücut ısısı düşecek ve çok huzursuz olacaktır. Adımlarını kısalttığını ve nefes sayılarında artışı görebilirsiniz, bu doğumun yaklaştığının kesin bir işaretidir. Yavrular, genellikle 30-60 dakikalık aralıklarla, birer birer dünyaya gelirler. Yavrular arasında daha uzun boşluklar varsa, doğum 24 saatten uzun sürerse, derhal veteriner yardımı almalısınız. Ciddi bir sorun olduğunun işareti olabilir.
Köpeğimin 1 hafta sonra hamile olup olmadığını anlayabilir miyim?
İlk haftalarda çok az dışa dönük işaret vardır, bu nedenle bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Köpeğiniz biraz kilo alsa da normal hali gibi görünecektir. Sabah bulantısı bazı köpekleri etkiler. (Hormon değişikliklerinden kaynaklanır.)
Köpek ne zaman hamile kalır?
Kızgınlık döngüsü sırasında köpeğinizin en doğurgan olduğu zaman kızgınlığa girdikten yaklaşık dokuz veya on gün sonradır ve yaklaşık beş gün sürer. Ancak, döngünün sonuna kadar hamile kalabilir. Kısaca; reglinin 7. gününde çiftleştirmek en doğru zaman olacaktır.