Köpekler hakkında en büyük sorunlardan biri köpek kokusudur. Aileler genelde farklı kokulara benzeterek kokuyu tanımlasalar da en tipik benzetmeler; bozuk balık kokusu, yün kokusu, idrar kokusu ve kükürt kokusudur. Bazen bu kötü kokunun kaynağı köpeğin tüy ve deri temizliğinin eksikliğinden olduğu gibi bir çok kez patolojik bir durumdur. Bazı köpeklerin yağ bezleri kendine has bir koku salgılarlar ve bu koku dönem dönem dayanılmaz olmakla birlikte genelde bu durum uygun bir köpek şampuanı ike kontrol altına alınabikmektedir. Bir köpeğin vücudunun birçok kısmı, ağız, mesane, kulaklar, cinsel organlar ve cilt dahil olmak üzere farklı kokuları barındırabilir.
Köpeğim Neden Balık Gibi Kokuyor?
En sık rastanılan köpek sahibi tarifidir. Daha çok arka bölgesinden tariflenen bu kokunun kaynağı anal keselerdir. Anal bezler, bir köpeğin rektumunun her iki tarafında bulunan iki küçük özel ter bezidir. Anal bezler, köpeğiniz her kaka yaptığında dışkıda koku salgılar. Bu kokmuş salgı genellikle balık kokusu olarak tanımlanır ve diğer köpeklerle iletişim kurma işlevi görür. Köpekler rahatsız edici kokmamalı ve kokuyorlarsa hafif bir tüy kokusu olmalıdır. Güçlü bir koku, özellikle balık kokusu, birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir.
Bozuk balık kokulu bir köpeğin nedeni, anal keselerin boşalması veya hastalıklı olmasıdır. Köpeğiniz tuvalete gittiğinde anal bez salgılarının kaka üzerine salınması normal olsa da, derideki herhangi bir kalıntı geçici bir kokuya neden olabilir. Bununla birlikte, köpeğiniz tuvaleti bitirdikten sonra hastalıklı bir anal bez kokmaya devam edecektir. Bu, tuvaletten sonra anal keselerdeki sıvının tamamen boşaltılmaması durumunda ortaya çıkar. Kalan sıvı kuruyabilir ve bir dahaki sefere köpeğinizin tuvaletini yapması zorlaşabilir .Kuaförünüz veya veteriner kliniğiniz bu konuda size yardımcı olabilir!
İkinci, daha şiddetli durum, anal kesenin enfeksiyonunu ve apsesinden kaynaklıdır. Anal kese genellikle renk değiştirir ve şişer ve elle dokunulduğunda çok ağrılı olabilir. Şiddetli durumlarda anal kese yırtılabilir.
Üçüncü anal kese hastalığı ise anal kese tümörleridir.
Sebep ne olursa olsun, köpeğinizden anormal bir koku geldiğini fark ederseniz, kontrol etmesi için veterinere götürmeniz en iyisidir. Kokular bir hastalık veya enfeksiyon belirtisi olabilir ve iltihaplanmaya bırakılmamalıdır!
Anal Kesesi Hastalığının Belirtileri
Yukarıda açıklandığı gibi, anal kese hastalığının yaygın bir belirtisi, köpeğinizden gelen balık kokusudur, ancak bu, anal keselerde bir sorun olduğuna dair tek işaret değildir. Köpeğinizin tahriş olmuş anal keselerini yere sürttüğünü fark edebilirsiniz; anüslerini tekrar tekrar ısırabilir veya yalayabilirler, bazı köpekler sürekli otururlar ve popolarını yerde sürüyerek ilerlemeye çalışırlar.
Köpeğiniz dışkılamak için zorlanmaya başlayabilir ve ağrı nedeniyle sızlanabilir. Bazen rektumun yakınında sert bir yumru fark edebilir veya bir şişlik görebilirsiniz. Köpeğinizin hastalıklı anal bezi dışkıya kan veya irin bulaştırır.
Daha ciddi vakalarda, anal bez yırtılabilir ve anal bezin bir tarafında bir yara görebilirsiniz, bu genellikle çok acı vericidir ve köpeğiniz bölgeyi incelemenize direnebilir. Ek olarak, köpeğinizin anal bezlerle ilgili tekrarlayan sorunları varsa, köpeğinizin verdiği, hızlı hareket etmenize izin verebilecek bir sorun olduğuna dair ipuçlarına karşı daha duyarlı hale gelebilirsiniz.
Köpeğinizin anal kesesi hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız, daha ciddi sonuçları önlemek için bir veteriner tarafından muayene edilmesini sağlamak en iyisidir.
Anal kese rahatsızlıklarında algıladığımız balık kokusunu gidermenin ilk adımı, nedeni tedavi etmektir.
Veterineriniz anal keseye bağlı bir problem bulamazsa, yüksek kaliteli bir diyet uyguladığınızdan, köpeğinizi düzenli olarak uygun köpek şampuanı (insan şampuanı değil) ile yıkadığınızdan ve düzenli tarama, kulak temizleme ve diş fırçalama gibi hijyenlerine dikkat ettiğinizden emin olmanız önerilir.
Anal Kese Hastalığı Nasıl Önlenir?
Anal kese hastalığının başlamasını önlemek. Köpeğinizin yeterli lif içeren uygun bir diyetle beslenmesi önerilir.
Aşırı kilodan kaçının ve köpeğinizi düzenli olarak egzersiz yapın.
Köpeğinizi bol miktarda su içmeye ve hastalık belirtilerini erkenden yakalamak için davranışlarını izleyin.
Bazı köpekler düzenli anal kese boşalması gerektirebilir.
Lif takviyeleri, Kabak harika bir doğal lif takviyesidir. Yemeğe konserve balkabağı eklenebilir veya köpek keten tohumu takviyesi denenebilir.
Köpeklerinizin diyetine lif eklemenin onları daha fazla susayacağını bilmek önemlidir, bu nedenle bol miktarda taze ve temiz su bulundurduğunuzdan emin olun. Önce altta yatan koşulları tedavi ederek, bu anal bez sorunlarını çözmeye yardımcı olabilir.
Köpeğiniz Korktuğunda Neden Kötü Kokar?
Bir köpek korktuğunda kokmaya başlayabilir. Bunun nedeni, bazı köpeklerin odayı karakteristik balık kokusuyla dolduran anal bezlerini serbest bırakmasıdır.
Öğrenmiş olacağınız gibi, anal kese hastalıklarına impaksiyonlar, enfeksiyonlar ve neoplazi neden olabilir. Ancak balık kokusunun tek nedeni anal kese hastalığı değildir.
Köpeğinizden ani bir balık kokusu geldiğini fark ederseniz, en iyi seçeneğiniz veteriner tavsiyesi almaktır. Ne kadar erken yardım ararsan, köpeğin evini o kadar erken kokutmayı bırakabilir.
Koku Giderici Ürünler