Köpeğin günümüze kadar nasıl ve ne şekilde geldiğini ve insanla nasıl bir ilişkisi olduğunu anlatmaktadır.
Tarih sürecinde köpeğin insanlar beraber gelişimini sürdürerek günümüze kadar gelmesi köpek ve insan arasındaki vahşi yaşamdaki çıkar ilişkisinden çıkarak bir dost bir arkadaş halini alması gerçekten uzun bir zamanda gerçekleşmiştir. Kimi zaman hırçın, kimi zaman çok tehlikeli, kimi zaman ise sevecen bir dost bazende her şeyimiz olan küçük dostumuz insanoğlunun hayatına ilk girişinin yaklaşık 14.000 yıl önce olduğu sanılmaktadır.
İsrail'de elinde yavru tutan bir fosilin bulunması bu konuda ki ilk bulgudur. Bu fosilin kurt mu yoksa köpek mi olduğu tam olarak anlaşılamamakla birlikte evcilleştirmeye ait ilk bulgular olarak gösterilmektedir. Ayrıca Amerika'nın batı bölgesinde yer alan Idaho’daki Beaverhead dağları, Avrupa, Asya ve Kolombiya’da aynı döneme ait bulguların olması köpeğin 12-14 bin yıl önce evcilleştiğini ve insanoğlunun yaşamında ilk kez bu dönemde yer aldığını göstermektedir.
En eski köpek kalıntısını bulan arkeologlar bunların ne zamana ait olduklarını birbirinden farklı tarihler veriyorlar. Bu da köpeğin ilk evcilleştirildiği tarih konusunda kafalarda çeşitli sorulara neden oluyor. Ancak son dönemlerde yapılan arkeolojik keşifler bulunan kalıntılar köpeğin evcilleştirme tarihini kesinleştirmektedir. Anadolu'da bulunan en eski köpek kalıntısı M.Ö. 9000 yılına aittir. Çatalhöyük'teki bir tapınak duvarına avcıyla köpeğini birlikte resmedilmesi Anadolu’daki evcilleştirmenin bu dönemde başlamış olduğunun bir kanıtıdır.
İlk evcilleştirilen tür olarak kabul edilen kurtlar göçebe insan toplulukları ile beraber dolaşırlar ve onların artıklarıyla beslenirlerdi. Zamanla insanlar kurtlarla beraber avlanmaya başladı ve ikisi arasında bir uyumlu beraberlik başlamıştı. Bir süre sonra insanoğlu zeki ve uyumlu olan bu hayvanları bekçilik avcılık gibi yeteneklerine göre sınıflandırıp onları yetiştirmeye başladıkça ilk cinsler oluşmaya başlamıştı. Örneğin M.Ö. 4500 yıllarına ait mağaradaki duvarlarda avcı olarak çizilen köpeklerin, firavunlar döneminde mısırda bekçi olarak duvarlara resmedilmiştir.
Araştırmacılar, evcil köpeklerin genetik haritasının günümüzdeki tilkilerden çok eski çağlarda Avrupa’da yaşayan kurtların genetik haritasına benzediğini belirtiyor. Science Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, her biri 1.000 yaşının üzerinde hatta iki tanesi 30.000 yaşın üzerinde 10 adet eski çağlardan “kurt benzeri” hayvan ile 8 adet “köpek benzeri” hayvana ait DNA toplanarak, 77 evcil köpek, 49 kurt ve 4 kır kurduna ait DNA’lar karşılaştırılmıştır. Günümüzde yaşayan evcil köpekler ile eski çağlarda yaşayan kurtlar arasındaki yakınlık belirlenmiştir.
Evcil hayvan sahibi olmanın faydaları
Bu fayda insanların hayatını tamamen yeni bir düzene itmektedir.
Evcil hayvanlar hayatımızdaki bazı değişikler sağlar bizi üşengeçlikten uzaklaştırır hayata bakış açımızı güçlendirir. Çeşitli faaliyetler yaparak bizi daha çok sosyalleştirir. Artık evcil hayvanımız bizim ailemizin bir parçası olup çıkmıştır. Hayatımıza renk katan bu hayvanlar hem bir yandan da çocuklarımızın en iyi arkadaşı çıkı vermiş olabiliyor. Bilindiği üzere evcil hayvan beslemenin insanlara sağlık konusunda da bazı yararları dokunmaktadır gelin tutun ki bu stres, astım hatta ve hatta kansere bile karşı koymamız için yararlı olabiliyor. Evcil hayvanların insanı mutlu ettiği zaten tamamıyla çok barizdir. Bu hayatımıza onca yönden bizi etkileyen hayvanlar sizce daha fazla sevgi gösterilmesi gerekmiyor mu? İşte hayvanlar bu kadar bizim hayatımızı etkiliyor.
Geçmişte olan bir olayda 10 Kasım 1923 tarihinde Hachiko adında bir köpek tren istasyonun da kaybolur ve bir insan onu bulur sahibini arar fakat bulamaz yakınındaki görevliye vermek ister fakat görevli almak istemez bulan kişi birkaç gün sahibini arar fakat bir şey bulamaz. Başka bir çare kalmadığından adam köpeğe bakmaya karar verir 2 sene boyunca köpeğe sahip çıkar evden işe giderken köpek her gün onu takip etmekteydi. Köpek her gün sahibini tren durağında beklemekte ve sahibi her gün gördüğünde şaşırmaktaydı. Bir gün sahibi işten geri dönmemiş ve köpek sabaha kadar onu beklemiştir ertesi gün kızı gelip köpeği götürmüştür. Sahibi vefat etmiştir fakat köpek sahibinin geleceğini düşünmüştür yıllarca ve 9 yıl boyunca sahibini her gün o tren istasyonun da beklemeye gitmiştir. Köpek öldükten sonra da köpeğin heykelini dikmişlerdir.