Köpek sahiplerinin yaptığı yanlışlar.
İnsanları köpek sahibi olmak için yeterlilik testine tabi tutsalar emin olun aşağıda sıralayacağımız hatalardan en az bir yada bir kaçını yapacağından emin olabilirsiniz. Bir çok konuda olduğu gibi köpek bakımında da genelde kulaktan dolma bilgilerle hareket ederiz. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de karakter farklılıkları vardır. Bu sebeple bir başkasının deneyimi siz ve köpeğiniz için doğru olmayabilir.
Sizde köpeğinizle doğru bir bağ kurup ömür boyu mutlu olmak istiyorsanız batı temel kurallarda hata yapmamanız gerekir. İster karakteri ister sağlığı ile alakalı yaptığımız yanlışları sırası ile irdeleyecek olursak, sevimli dostumuzla daha mutlu daha sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.
Köpek beslenmesinde yapılan yanlışlar.
En başta köpek maması seçimi gelmekte. Mama tavsiyesi sizin veya çevrenizin deneyimleri olmamalı. Bu konuda Veteriner Hekiminizin bilgisine güvenebilirsiniz.
Köpeğinizin mama kabı sürekli dolu olmamalıdır. Doğru besleme ona öğün alışkanlığını öğretmek olmalıdır. Sürekli önünde mama olan köpekler sık sık ve az az yemek yiyeceklerinden bağırsaklarda sık sık tuvalet yapmak üzere çalışacaklardır. Bu da hem onun hem sizin için çekilmez bir durum halini alacaktır.
Köpeğinizi masadan beslemek yapılan en yaygın hatalardan biridir. Bu durum köpekle aranızda statü bozukluğuna yol açabilmektedir. Unutulmamalıdır ki eğer köpeğinizi doğru eğitmek istiyorsanız aranızda sürekli bir statü farkı olmalıdır.
Ev Paylaşımında yapılan yanlışlar
Eğer köpeğinizle aynı evi paylaşıyorsanız kuralları önceden belirlemelisiniz. Kurallar asla değişim göstermemelidir. Örneğin köpeğinizin mutfağa girmesini istemiyorsanız, ona mutfaktan seslenmemelisiniz. yada bir gün mutfakta beraber olup ertesi gün yasaklamamalısınız.
Yatakta beraber yatmamalısınız. Ona ait bir köpek yatağı almalısınız ve uyuması gereken yeri ona öğretmelisiniz. Her zaman yatakta onunla yatmanın mümkün olmayacağı düşünülmeli ve bu sebeple yatak paylaşımı yapılmamalıdır.
Onu sadece evin bir kısmında kapalı tutmayın. Bu durum köpekler için onur kırıcı bir davranıştır. Köpeğinizle aranızdaki bağ zayıflar ve köpeğiniz sizden uzaklaşır.
Eğitimde yapılan yanlışlar
Bu konu daha çok uzman köpek eğitmenlerinin konusu olsa da kısaca değinelim. Köpeğinize bir şey öğretirken mutlaka sabırlı olmalısın. Onun sizi algılamasına izin vermelisiniz. Köpekler için eğitimde iki şık vardır ve olasılıklarla ara şıklar asla köpekler için öğrenilmemesi gereken şeylerdir. Komut seçiminde bu kural unutulmamalı, ses tonlaması ile hep aynı komutlarla aynı şey istenmelidir. Bazı kelimeler komut için adeta seçilmiştir; Örneğin ''DUR'', '' OTUR'', ''YAT'' gibi.
Komutlar kısa ve tek kelimelik olmalıdır. Örneğin OTUR komutunun yerine ''hadi gel buraya otur'' gibi cümleler kurulmamalıdır. Yapılan araştırmalara göre bağırma, azarlama tarzındaki komutlarda köpekler strese girmekte ve söylenene daha az itaat etmektedir.
Komutları olur olmaz ve sık sık tekrar etmeyin. Köpeğinize verdiğiniz komutu yerine getirmesi için zaman tanıyın. Sık tekrarlanan komutlarda uzmanla algılama gecikmeleri yaşandığını söylemektedirler.
Köpeğinize baskı kurmak son derece yanlıştır. Bu durum köpeğinizle inatlaşmaya sebep olabilir. Bu durum aranızdaki bağ ve saygıya zarar verebilir. Köpeğinizin eğitimine köpek ödül mamalarını dahil edebilirsiniz fakat asla ödülü göstererek komut vermeyin. Ödülü komutu yerine getirdikten sonra ona verin.
Köpeğinizin yaptığı her şeyi ödüllendirmeyin ve her şeye kızmayın. Sabırla öğretmeye odaklanın. Sürekli bağırılan bir köpek ya ürkek ya da kendine güven geldiğinde hırçın bir köpek olur.
Gezintilerde yapılan hatalar
Köpeğinizle mutlaka gezinti yapmalısınız. Dışarı çıkmalar hem köpeklerin ihtiyaçlarını giderdikleri, hem de sosyalleştikleri bir durumdur. Gezme sıklığının hep aynı zamanlarda olmasına ve gezme süresinin kısa olmamasına dikkat ediniz. Bir çok aile köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hemen eve döner. Bu oldukça yanlış bir uygulamadır. Onun enerjisiniz atması ve günlük egzersiz için gereklidir.
Gezdirme sırasında tasma seçimi oldukça önemlidir. Uzun otomatik tasmalar veya kısa sevk kayışları köpeğiniz için olumsuz bir geziye sebep olabilir. Serbest bırakma bazen tehlikeli olmaktadır. Trafik kazası, sokak köpekleri ile kavga, ya da kedi tırmalamaları ile karşılaşmanız başınıza gelebilecek olumsuzluklardan bir kaçıdır.
Köpeklerle gezerken her köpek sahibi olan kişilerin minik dostlarından dolayı bir sosyal çevresi de oluşmaktadır. Genelde konu köpeklerdir. İşte bu dostluklarda köpekleri karşılaştırmamak gerekir. ''Senin köpeğin bunu yapıyor mu?'' ,''Benim köpeğimin huyu bu'' gibi konuları kendi köpeğinizde uygulamamalısınız. Bilimsel olarak, her birinin bir birey oldukları ortaya konulmuştur.
Köpek bakımında yapılan yanlışlar
En başta sahibi olmayı düşündüğünüz köpeğin ırk karakterlerini iyi sentezlemeniz gerekir. Kişinin karakterine göre köpeklerin karakterlerinin de yakın olması hayatı kolaylaştıran bir durumdur. Tembel mizaca sahip birinin çok hareketli ve gezme ihtiyacı olan bir ırkı seçmesi oldukça yanlıştır.
Köpeğin uzun süre evde yalnız kalması onun psikolojisini olumsuz etkiler. Bu sebeple yoğun iş yaşantınız varsa köpeğinizi emanet edeceğiniz veya köpeğinize bakacak birinin olmasına özen göstermelisiniz. Köpeğinizi tanımadığınız birine asla emanet etmemenizi tavsiye ederi. Bunun birinci sebebi terk edilme duygusu yaşaması ve emanet ettiğiniz kişinin sizden farklı davranmasıdır.
Sürekli köpeğinizi öpmek yanlış bir davranıştır. Köpeğinizle aranızdaki mesafeyi mutlaka korumalısınız. Onun sizi öpmesi sizi çok sevdiği anlamını taşımamaktadır. Bazen kendi menfaatleri için öpme teşebbüsü huy haline gelmektedir. Üstelik mesafe koymanız, sevgisiz bir köpek sahibi olmanız anlamına gelmez. Sürekli öpmek, sürekli köpek ödül maması gibi onu ödül arsızı haline getirebilir.
Köpeğinizin sık sık yıkanması da yapılan en büyük yanlışlardandır. Derisindeki yağ tabakası sık yıkama ile zayıflar ya da kaybolur. Bu da köpeğinizin daha fazla kokmasına ve deri problemlerine sebep olabilir.