Kedilerin, milyonlarca kişinin evcil hayvanı olmasının nedeni, evde bakımının kolaylığı, sevecenliği ve titiz olmalarıdır. Bu titiz ve sevimli yaratıklar her zaman istediklerini yaparlar ve asla itaatkâr değildirler! Eğer kedinizin son zamanlarda anormal davranışları evi kirletmek, her yere işemek ve yeri pisletmekse; sizin için hayal kırıklığı olacaktır
Kedinin normal olmayan bu davranışları bir sorunun habercisi olabilir. Kedinizin neden tuvalet kabının dışına işediğini ve bunu durdurmak için hangi önlemleri alabileceğinizi öğrenmek için size küçük fikirler verecek bu yazımızda, nedenleri ve sonuçlarını bulacaksınız.
Kedinizin Tuvalet Kabının Dışına İşeme Nedenleri
Dışarıya işemek, kedilerin, yüzünüzdeki sıkıntıyı görmek için zevkten yaptıkları bir şey değildir. Aslında, bazı durumlarda altta yatan ciddi tıbbi sorunların bir göstergesidir. Bazen kediler size hareketleri ile birçok isteğini ifade etmektedir. İşte kum kabının dışına işemenin de, anlatmaya çalıştığı bir şeylerin ifade şekli olduğunu bilmelisiniz. Kızıp sinirlenmek yerine nedenini sorgulamanız, hem kedinizin sağlığı, hem de sizin huzurunuz için iyi olacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu olan kediler idrar yapmak için zorlanır, idrar yaparken ağrı ve rahatsızlık hisseder, idrar miktarında azalma ve idrarda bir miktar kan görülür. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kedilerin çoğu, sonunda ağrıyı tuvalet kabıyla ilişkilendirir. Bu nedenle, kum kabı yerine evin her yerine işemeye başlarlar. Bu onların sana iyi olmadıklarını söyleme biçimleridir.
Kristalüri
İdrarda kristallerin varlığı, kristalüri adı verilen bir problemi ifade eder. İdrarın anormal pH'ı, idrar kristalinin oluşumuna neden olur.
Çoğunlukla önemli bir sorun değildir. Bazı durumlarda, kedilerde ilerleyici olarak böbrek ve mesane taşlarına yol açabilir. Bu da idrar yollarını etkiler; ağrılı ve zararlıdır.
Mesane taşları
Mesanedeki taş benzeri oluşumlar, minerallerin ve diğer maddelerin bir araya toplanmasıyla oluşur. Mesane taşları, sidik kesesi duvarını tahrişi, üretral tıkanıklıklar ve idrar yolu enfeksiyonları gibi akut veya ciddi durumlara neden olabilir.
Metabolik Hastalıklar
Hipotiroidizm ve diyabet gibi metabolik hastalıklar vücudun normal işleyişini etkilemektedir. Kilo kaybı, halsizlik ve normalden daha sık su içme ve idrara çıkmalara neden olur. Bu nedenle, kedinizin tuvalet kabına idrar yapmasını zorlaştırır.
Dejeneratif Eklem Hastalıkları
Artrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları, kedilerde şiddetli eklem ağrısına neden olur ve hareketliliğini doğrudan etkiler. Yaşlı kedilerde bu durumun görülme olasılığı daha yüksektir.
Tuvalet kabı, kedinizin zıplamasını veya tırmanmasını gerektiriyorsa, kediniz eklemlerdeki baskı nedeniyle kum kabına girmekten kaçınırlar.
Feline Idiyopatik Sistit
FIC olarak da adlandırılan bu durum, kedinizin ortamındaki bir değişikliğin ardından şekillenen stres tepkisinden kaynaklanır. Kediler rutinleri sever ve alışkanlıkları olan canlılardır. Tuvalet kabının yerini değiştirmek, yeni kedi kumu kullanmak veya yeni bir tür kedi kumu almak vb. nedenler onlar için stres kaynağı olabilir.
Kedilerin evin etrafına çiş yapma sebeplerinden biri de kedinin bulunduğu ortam veya çevresindeki değişikliktir. Kedinizin, eve yeni insanlar gelmesi gibi son zamanlarda meydana gelen değişikliklerden veya rutininin bozulmasından rahatsız olması mümkündür.
Stres ve kaygı, kedilerin uygunsuz idrara çıkmalarına önemli ölçüde katkıda bulunur. Kedinizin idrar işaretleme gibi istenmeyen davranışlar sergilemesine neden olabilir (çişlerini bırakarak bölgesel bir sınır oluşturmak gibi) Bu onların stres/kaygı ile başa çıkma yollarıdır.
Böbrek Hastalığı
Böbrek hastalığından muztarip kediler, susuzlukta dramatik bir artış yaşarlar. Bu da sık idrara çıkma ile sonuçlanır. Ya işemek için kum kabına ulaşamıyorlar ya da tuvaletleri hızla kirleniyorsa kum kabının dışına tuvaletlerini yapmaları kaçınılmazdır.
Kirli Bir Tuvalet kabı
Kedilerin ne kadar temiz olma eğiliminde olduklarına şaşırmamalıdır. Tuvalet kabını temizleme konusundaki ihmaliniz, titiz kediniz tarafından tolere edilmeyecektir, evdeki diğer 'temiz' köşeleri tuvalet olarak kullanacaktır. Kedi temiz, rahatsız edilmeyen ve rahat bir kum kabı ortamını tercih eder. Bunu sağlamanız gerekir.
Ulaşılması Zor Bir Yuvalet Kabı
Kediler hiçbir şey için çok çalışmayı sevmezler. Bu nedenle, tuvalet kabına ulaşmada zorluk gibi tuvalet kabı sorunları, kedinizin kum kabını kullanmaktan kaçınmasına neden olabilir.
Kumun Türü
Kullandığınız kedi kumunun türü ve tuvalet kabından hoşlanmazlarsaa evin her yerini tuvalet olarak kullanabilirler. Kediniz kumun rengini, kokusunu veya türünü beğenmezse, kum kabının içine girmeyi reddedecektir.
Kum seviyesinin çok sığ veya çok yüksek olması da tuvalet kabının kullanılmamasına neden olmaktadır.
Birden Fazla Evcil Hayvan
Kediler eşyalarını bir başka kediyle paylaşmaktan nefret ederler. Onların olan onlarındır, buna hiç şüphe yok! Birden fazla kediniz varsa bir kaç tane tuvalet kabına ihtiyaç vardır. İki kedi için üç tuvalet kabı ve üç kedi için dört tuvalet kabı. Çünkü kediniz diğer kum kutularını meşgul veya kirli bulursa, onları kullanmayı reddedecektir. Bu nedenle, tüm zorlukları önlemek için fazladan bir kedi tuvalet kabı bulundurmak akıllıca olacaktır. Kediniz tuvalet kabındaki eski idrar kokusunu algılarsa, bunu iğrenç bulacaktır
Kediler genellikle sabırlı yaratıklardır, etraflarındaki şeyleri (veya sahiplerini) daha az umursayabilirler. Bu nedenle, kedinizde herhangi bir sıkıntı belirtisi, olağandışı davranış kalıpları, ev kirlenmesi veya buna benzer herhangi bir şey görürseniz, kediniz size kendisinde bir sorun olduğuna dair işaret veriyor demektir.