Yaz aylarının gelmesi ile bunaltıcı sıcaklarla mücadele etmek hepimizi ziyadesiyle yormaktadır. Özellikle gece uyumanın ne kadar zahmetli olduğu hepimizin ortak şikayeti olsa gerek. Genellikle rahat bir nefes almak için ilk yaptığımız klimalara baş vurmak olsa da bir çok evde pencereden gelen esinti bizlere çare olmakta. Özellikle evde kedi besleyen ve yüksek katlı apartmanlarda yaşayan ailelerin kabusu olan kedilerin yüksekten düşme vakaları özellikle bu sıcak aylada çok sık görülmektedir.
Kediler Neden Camdan Düşer?
Kediler ev içerisinde sürekli yaşamanın verdiği rahatlıkla bazı tehlikeler ön göremezler. Onlar dışarıdan gelen tehlikelere karşı sürekli tetikte olmadıklarından korunma içgüdüleri ilerleyen yaşlarında giderek kör olur. Bira meraklı bira oyuncu yapıları onların bazen başına onarılması güç belalar doğurur. Sıcak yaz aylarında açık kalan balkonlar ve camlar kediler için büyük bir tehlikedir. Özellikle şehir yaşantısında yüksek katlı aparman yaşantısı bazı tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Kediler oynamayı ve özellikle kovalama yakalama oyunlarını çok severler . Yaz aylarında evlere giren sinekler onlar için adeta bir eğlence kaynağıdır. Hepimiz kedinin sinek kovaladığına defalarca şahit olmuşuzdur. İşte bu oyun sırasında evi camdan terk eden sineğin arkasından sadece onu yakalamak güdüsü ile heyecanlı kedimiz sonunu düşünmeden camdan yada balkondan düşebilmektedir.
Bazı zamanlar duymuşuzdur; kedimizin camdan dışarıyı seyretmekten aldığı mutluluğu. Merakla sokaktan geçenleri, sesleri ve araçları takip ederler. Hatta uzun uzun cam kenarında oturup kuşlara serenat yaparlar. İşte bu meraklı seyrediş sırasında camın önüne kadar çıktıklarından dengelerini kaybederek düşmektedirler.
Özellikle kedilerin çiftleşme döneminde dışarıdaki kedilere daha yakın olabilmek için pencereden yada balkondan sarkarak dengelerini kaybetmeleri sonucu düşmelerde sık rastlanan bir durumdur.
İlginizi çekebilir: Kedi Tasmaları
Kediler 9 Canlı Düştüklerinde Bir Şey Olmaz!
Maalesef hayatta kalmak bu kadar kolay değil. Kimin kaç canlı olduğunu bilmesek de kedilerin travmalarda daha dayanıklı canlılar olduğunu bilmekteyiz. Yüksekten düşen kediye bir şey olmaz tamamen bir uydurmacadır. Her yıl onlarca kedi yüksekten düşerek ya hayatlarını kaybetmekte ya da kırık ayaklarla acı çekmektedir. Özellikle camdan düşmelerde en sık görülen iç kanamadan kaynaklı ölümlerdir. Kırık yada çıkıklar ameliyatla tedavi edilse de hem masraflı hem de eziyetli işlemlerdir. Bu eziyet ve ölümlerde korunmak için küçük tedbirler alarak korunabilirsiniz.
Kedinin Camdan Düşmesini Nasıl Engelleriz?
Bu tüm dünyada oldukça sık rastlanan bir olay olduğundan yüksekten düşmelerin önüne geçmek için pencereye takılan ve onların düşmesini engelleyen ürünler icat edilmiştir. Biz sırası ile tedbirleri burada sıralayacağız ve örnek ürünleri sizlere tavsiye edeceğiz.
1) Kapı ve pencereleri kapalı tutmak yada üsten açılır pencere haline getirmek.
2) Pencerelerin önüne koltuk yada sehpa gibi kolay atlayarak ulaşacağı ojeleri kaldırmak.
3) Açık pencerenin iç tarafta kalan kısmına kedilerin çıkıp hareket etmesini engelleyen matlar kullanmak.
4) Açık olan pencereye sineklik misali daha dayanıklı ağlar kullanmak.
5) Sürekli açık olan pencerenize metal koruyucular yerleştirmek.
Bu satış ürünlerinin bir kısmı hazır olarak satılmaktadır. Koruyucu kedi ürünleri için Tıklayınız.
Yüksekten Düşmede Acil Müdahaleler
Burada sizlere yazacaklarımız birey olarak neler yaparsak hayat kurtarmada etkin rol oynarız konusunu yazacağız. Öncelikle ilk kural sakin olmaktır. Telaşın ve anlamsız paniğin hiç kimseye faydası olmayacaktır. Kediler camdan düştükten sonra duydukları acının etkisi ile kaçıp saklanmak isterler ve bu durum en tehlikeli olanıdır. Saklandıkları yerden bulana kadar geçen süre oldukça önemlidir ve iç kanamaya bağlı ölümler şekillenmektedir. Kedinin düştüğü yerde bodrum ağaç ve çalılıklar yada otomobil altları kaçıp sinecekleri ilk akla gelen yer olmalıdır.
Düşmenin etkisi ile kırık yada iç kanama olacağı şüphesi ile kedinize yaklaşmalısınız. Onu direk kucağınıza almanın ya da sarsmanız ona daha fazla zarar verecektir. Bu sebeple zemini düz ve üzerine kolay koyabileceğiniz bir şeyler alarak derhal kediyi üzerine koymalısınız. Bu üzeri açık yarım taşıma kabı yada düz bir karton olabilir. En fazla iç kanamanın görüldüğü organlar akciğerler, karaciğer, dalak ve sidik kesesidir. Bu sebeple kedinizin rahat nefes alacağı şekilde size en yakın veteriner kliniğine müracaat edilmelidir.
Kliniğe gidene kadar geçen sürede eğer bir yerinden kan geliyor ise kanamanın olduğu yere gazlı bez yada temiz bir bezle basınç uygulanmalıdır. Bacak ve kollarda tazyikli bir kanama mevcutsa kanamanın vücuda yakın kısmına turnike uygulanması oldukça önemlidir.Asla yemek yada su vererek onu yemeğe zorlamayınız. Bu durum iç kanamanın şiddetini arttırabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Kedi Yatağı Nasıl Olmalı?