Kedilerde en sık karşılaşılan komplikasyonlardan biri de FLUTD’dur. Peki FLUTD ile karşılaşıldığında nasıl bir yol izlenmelidir ya da FLUTD’dan korunmak mümkün müdür? İşte hastalarınıza önerebileceğiniz bazı ipuçları.
FLUTD Nedir?
Feline alt üriner yolları enfeksiyonları (FLUTD) kedilerde strese sebep olan önemli ve sık rastlanılan bir klinik belirtidir. FLUTD, kedilerde alt üriner sistemi etkileyen bir grup sağlık problemine (idrar taşları, üretral tıkanmalar, enfeksiyonlar, sistitis vb.) verilen genel isimdir. Bu hastalığın oluşmasına urothiazis, uriner sistem enfeksiyonları ve bazı idiopatik hastalıklar gibi birçok hastalık FLUTD’a sebep olabilir. Tüm cinslerde gözlenebilir fakat erkek kediler daha yatkındır. 1-4 yaş arası kedilerde sık gözlenir. Obstruksiyon kaynaklı FLUTD hastalıklara genel olarak strüvit ve kalsiyum okzalat kristallerinin meydana getirdiği sert taşlar sebep olmaktadır. Eğer idrarda kristaller gözlemlediyseniz hastayı yazacağınız idrar pH’ını dengeleyen reçeteli özel diyetlerle hayvanları sağaltıma başlayabilirsiniz.İdiopatik kedi üriner sistemi hastalıkları ve sebebi bilinmeyen idrar kesesi enfeksiyonları ancak böbrek taşı ve üriner sistem enfeksiyonları elimine edildikten sonra teşhis edilmesi mümkündür.
Kedilerde bazen üretrada tıkanıklıklar gözlenebilir.
Erkek kedilerde üretra tıkanmasına daha yatkındır. İdrar yollarında meydana gelen kristallerin mukusla birleşmesiyle tıkanıklıklar ortaya çıkar. Erkeklerin bu tıkanıklık riskinin yüksek olma sebebi üretrasının uzun ve dar olmasıdır. Eğer tedavi edilmezse üretra penise kadar tıkanır ve kedinin idrar yapmasına engel olur. İdrarın vücuttan atılamaması oldukça önemlidir. Bu gibi durumlarda acil müdahale yapılmazsa hayvanlar hayatını kaybedebilir.Hasta sahibi sıklıkla kabında çiş görmedim, devamlı penisini yalıyor, göbek kısmına dokundurmuyor şikayetleriyle Veteriner hekimleri ziyarete gelir. Bu gibi durumlarda alt üriner yolları enfeksiyonlarından şüphelenmelisiniz.
Hastalığın sağaltımında beslenme de önemlidir.
Sağaltıma mutlaka idrar kesesini rahatlatarak başlanması gerekmektedir. Bir şırınga yardımıyla abdomenden idrar kesesine girerek idrarı boşaltabilirsiniz. Bazen üretral tıkanıklıkları erkek kedi kateterleri ile açabilirsiniz. Geçici olarak kateteri içeride bırakıp içeriğin akmasını sağlayabilirsiniz. Bunlarla beraber antibiyotik ve Intravenöz sıvı tedavisine başlayabilirsiniz.Bazı durumlarda reçeteli diyetler ve diğer tedaviler işe yaramayabilir. Bu gibi durumlarda üreterostomi gerçekleştirebilirsiniz. Birçok vakada operasyon sonrası kullanılan reçeteli özel diyetlerin hastalığın tekrarlamasını önlediği gözlenmiştir. Bu sebeple hasta sahibine postoperatif sağaltım olarak risk potansiyel taşıyan kedilerde uzun dönem tedavisi olarak reçeteli özel diyetler önerebilirsiniz.
Bu hafta yazımızın alışveriş önerisi kedi mamaları, PetBurada'da yüzlerce farklı çeşit kedi maması arasından kedinize en uygun mamayı seçmek çok kolay, hemen kedi maması kategorisini ziyaret edin.
Kedileri FLUTD'a Karşı Nasıl Koruyabiliriz?
- Hayvan sahiplerine kedilerin yüksek kalitede diyetlerle beslenmesi gerektiğini ve içtiği su miktarının önemli olduğunu sık sık hatırlatın.
- Kedilerin idrar kapları her zaman temiz olması gerekir. Bu konuda kedilerin ne kadar titiz olduğunu ve kirli bir idrar kabının onu strese sokacağı konusunda hasta sahibini bilgilendirin.
- Hayvan sahibine kedilerinin idrar yapma alışkanlıklarını takip etmeleri gerektiğini kabullendirin.
- Kedileri FLUTD’a karşı korumada en önemli faktör stres kontrolüdür. Unutmayın ki stres FLUTD’u tetikler ve agresifleştirir. FLUTD’un en sık rastlanılan sebebi olan intersitisyal sistitis (FIC) hastalığı genellikle stres sonucu meydana gelmektedir.
- Kedilerin aktivitelerini artırarak ve çevresine onun oynayabileceği oyuncaklar koyarak stresten uzaklaştırabilir.
- Kediler değişikliklerden hoşlanmaz ve hemen strese girer bu sebeple hayvan sahiplerini özellikle an değişikliklerden kaçınmaları gerektiği konusunda uyarın.
Kedilerde Gözlenen FLUTD Semptomlarının Bazıları
- Kanlı idrar
- İdrarın renginde ve kokusunda bazı değişiklikler
- İdrarını tutamama
- İdrar yapamama
- Genital bölgeyi sık sık yalama
- Zor ve ağrılı ürinasyon
- Anormal sıklıkta idrar çıkışı/ İdrar çıkışında azalma
- Yanlış yerlere idrar yapma
- Kısmı ya da tam üretra tıkanıklığı
- Aşırı vokalizasyon
- İştahta azalma
- Kiloda değişim
- Şişkin abdomen
- İdrar kabına sık gitme
- Kusma