Şaşılık her iki gözün yada sadece bir tanesinin normalden farklı bir açı ile bakması demektir. Kedilerde sıklıkla görülen bu durum gözü koordine eden kaslardan biri ya da birkaçının zafiyete uğramasından şekillenmektedir. Bir göz normal bakarken diğeri içe, dışa, aşağı ya da yukarı bakar tarzdadır. Bazen bu kaymalar her iki gözdede şekillenebilmektedir.
Kısaca gözdeki bu kaymaya şaşılık denebilir. Şaşılık kedilerde kalıcı veya sürekli olabilir. Geçici olan şaşılıklar geç teşhis veya geç muayene ile kalıcı hal almaktadır. Kedilerde zayıf olan kası güçlendirmek oldukça zor olduğundan tedavide çoğunlukla imkansız sayılmaktadır.
Şaşılığın Sebepleri
Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Birçok sebep tek tek ya da ortaklaşa kedilerde şaşılığa sebep olabilmektedir.
Sorunlu gebelik dönemi.
Doğumun problemli olması.
Yavru kedinin büyüme sürecinde, geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir.
Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur. Anne ya da baba kedinin gözünde kayma olan varsa yavru kedide de şaşılığın görülme ihtimali artmaktadır.
Travma (düşme, ameliyatlar, kazalar) sonrası başlayabilir. Göz kaslarımızın hareketini yöneten merkez beyindedir, bu nedenle sinirlerde oluşan felçler de gözde kaymalara neden olur. Geçirilen kazalar, kafa travması, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda göze gelen sinirlerde felçler oluşabilir.
Kedilerde Şaşılığın Teşhisi
Kedilerde şaşılığın teşhisi kolay olsa da sebebini bulmak zordur. Sebebin nörolojik, doğumsal veya kalıtsal olduğunun saptanması veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilir.
Oftalmolojik muayenede göz kasları, sinir yapısı ve gözün ışık refleksleri muayene edilir .
Nörolojik Muayenede göz refleksleri, beyin ve kulaklar ayrıntılı incelenir. MR veya tomografi ile beyin görüntülenerek nörolojik muayeneye baş vurulur.
Kedilerde Şaşılığın Tedavisi
Kalıtsal şaşılığın bilinen bir tedavisi yoktur. Kediler doğumsal olarak şaşılık yaşıyorsa genelde bu hayatını etkilemeden bir ömür devam eder.
Sonradan şekillenen şaşılıkta şaşılığa sebep olan neden ortadan kaldırılır. Bu durum bakteriyel yada virüsa bağlı sebeplerse genel tedavi uygulanır. Nörolojik yada tümörel sebeplere bağlı ise cerrahi müdahale şarttır.