Birçok kedi sahibi kedisini kısırlaştırmadan önce bir takım ikilemlere düşer. Bu ikilemde eminiz ki çok kafa karışıklığı yaşanmaktadır ve gerek kediniz gerekse sizin için bu süreç sancılı geçebilmektedir. Biz de kısırlaştırma sonrası kedilerin nasıl bir yaşam süreceğini, sizin kedinizini rahat ettirmek neler yapabileceğini bu yazıda ele almak istedik.
Kedilerde kısırlaştırma operasyonları genelde sorunsuz geçen yani başarılı ameliyatlardandır. Herhangi bir sorunun çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Operasyon sonrası kedinizi aynı gün dahi eve götürebilirsiniz. Ancak yine de veteriner hekiminiz kedinizin bir gün klinikte gözlem altında kalmasını isteyebilir. Aklınızdaki bütün soruları gidermek adına operasyon öncesinde ve sonrasındaki sorularınızı veteriner hekime sorarak merakınızı giderebilirsiniz.
Teorik olarak kısırlaştırma operasyonu kedilerin karakterini doğrudan etkilemez. Ancak bazı kedilerde beklenenin dışında hal ve hareketler görülebilir. Ayrıca ameliyat sonrası kedi sahiplerinde de kedilerine karşı daha fazla ilgi görülebilmektedir. Kedi sahiplerindeki değişim kedilere de yansıyor olabilir.
Kısırlaştırma öncesi dişi kediler muayyen dönemlerinde ilgi ve şefkat isteme açısından saplantılı olabilmektedir. Fakat kısırlaştırma sonrası bu dönemler yaşanmasa da kediniz aynı döneme denk gelen günlerde yine ısrarla ilgi ve şefkat istiyor olabilir. Aslında bu da kedilerin kısırlaştırma sonrası davranışlarının ve karakterlerinin doğrudan değişmediğinin göstergelerindendir.
Bazı kedi sahipleri doğum yapmadan kısırlaştırılan kedi sahiplerinin normalden daha agresif ve saldırgan bir hal aldığını söylemektedir. Bu gözlem ve tecrübelerin yanı sıra her kedinin eşsiz ve çevresindeki faktörlerin değişken olduğunu unutmamak gerekir.
Birçok kedi sahibi kısırlaştırma sonrası kedilerinin kilo aldığını söylemektedir. Bu da zaman zaman kedi sahiplerinin kısırlaştırma operasyonlarından uzaklaştığı bir etken olarak ortaya çıkmaktadır. Fakat burada birçok hususun da gözden kaçtığını belirtmemizde yarar var.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra hala aynı oranda kedi maması ile besliyorsanız kesinlikle kilo alır. Bunun altında yatan sebep kısırlaştırma operasyonu sonrası metabolizmasının daha yavaş çalışmaya başlamasından kaynaklıdır. Bu yüzden de kalorisi daha az olan kısırlaştırmış kedi maması ile beslenmesi gerekir.
Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedilerde en sık görülen yan etkilerden biri de titremelerdir. Bu titremelerin altında birçok sebep yatabilir. Her şeyden önce kedinizin anestezi aldığını unutmayın ve bu titremelerin neden vücut sıcaklığı ile baş ederken üşüyor olmasından kaynaklı olabilir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir. Veteriner hekim bu ağrıları göz önünde bulundurarak bir ağrı kesici yapmıştır zaten kedinize. Bu yüzden veteriner hekime sormadan herhangi bir ilaç vermenizi de önermeyiz. Özellikle ameliyat, hastalık gibi durumlarda herhangi bir işleme başvurmadan mutlaka veteriner hekiminize danışın. Kedinize ameliyat olduğu günün gecesinden sonra hala titriyorsa mutlaka veteriner hekiminizi arayın.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra gerekli bakım ve talimatları, uyarıları veteriner hekim size yapacaktır. Her ne olursa olsun bu talimatlara uymanız gereklidir. Hatta bazı veteriner kliniklerinde kısırlaştırma sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler diye broşürler olmaktadır. Siz de gittiğiniz yere böyle bir broşürleri olup olmadığını sorabilirsiniz.
Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir. Fakat bazı kediler 8 saat sonrasında bile iştahsız olabilir. Bu durum oldukça doğaldır ve endişe etmenize gerek yoktur. Ancak 24 saat geçtikten sonra kediniz yine iştahsızsa ve kedi maması yemek istemiyorsa veteriner hekime danışmanızda fayda vardır.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra, ameliyat geçirdiği için sakin, sessiz ve sıcak bir ortamda tutmanız daha yararlı olur. Özellikle evde çocuk, başka bir kedi veya başka bir evcil hayvan varsa kedinizin korunaklı bir yerde olması sağlığı açısından daha yararlı olabilir. Bu korunaklı alanda kediniz en az 2 hafta kalmalıdır. Hem ruhsal hem de fiziksel olarak toparlanması için bu süre gereklidir. Eğer siz de daha önce bir ameliyat geçirdiyseniz kendinizi kedinizi yerine koyun ve aynı hassasiyeti taşıyın. Kedinizin 2 hafta boyunca gereksiz korku ve strese girmesine engel olun.
İlginizi çekebilir: Kedi Yatakları
Ameliyat sonrası kedilerin bünyesi dışarıdan alacağı virüs ve mikroplara karşı daha savunmasızdır. Bu da hastalanmalarına sebep olabilir. Dış ortamdaki olası pire ve bitler de ameliyat yarasına konarak enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Kedinizin ameliyat kesiğini de düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz. Eğer dikişlerin olduğu yerde herhangi bir kızarıklık ve şişkinlik varsa veteriner hekiminizi arayın. İlk günler dikiş izinden pembe rengine benzer bir sıvı akabilir. Bu oldukça normaldir. Fakat yeşil, beyaz ya da sarı bir renkteki akıntı veteriner hekimle iletişime geçmeniz gerekti anlamına gelir.
Kedilerin ameliyat sonrası dikişleri veteriner hekimin tercihine göre içte veya dışta olabilir. Dikişin dışarda olması kedinizin rahatsız olması durumunda dikişle oynamasına ve yarasına zarar vermesine neden olabilir. Öyle ki yalamaya ve çiğnemeye çalışması kaçınılmaz olabilir. Ancak siz yine de buna engel olmak için elinizden gerekeni yapın.
Ameliyat öncesinde ve sonrasında sevimli küçük dostunuza bol bol sevgi, ilgi ve şefkat göstermeyi sakın unutmayın. Sevgi her şeyin ilacıdır.
İlginizi çekebilir: Kısırlaştırılmış Kedilerde Beslenme
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.