Kediler de tıpkı biz insanlar gibi bir takım hastalıklara yakanabilmektedirler. Bu hastalıklar zaman zaman benzerlik gösterse de zaman zaman farklı türde bir hastalık olarak görülebilir. Çünkü insanlarla kedilerin genleri birbirinden farklılık gösterir. Biz de bu yazımızda Ehlers-Danlos sendromu adı verilen kedilerde kırılgan deri sendromunu ele alacağız.
Kedilerde görülen kırılgan deri sendromu kolajen üretiminde genetik bir bozukluğun neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık kırılgan, gergin ve gevşek deri ile karakterize olan bir grup bağ dokusunun bozukluğundan kaynaklanır. Kırılgan deri sendromundan etkilenen hayvanlarda bu bozukluk normal olmayan bir yapıya sahip kolajen lifleri olarak meydana çıkar. Bu durum cildi zayıflatır ve yapısal özelliklerini azaltır. Hatta zarar görmesine sebep olur.
Kırılgan deri sendromunun klinik bulguları, kolajen yapısı ve yoğunluğundaki değişikliklere bağlı olarak eklemlerde hassas cilt ve gevşeklik olarak görülür. Böyle bir durumda en küçük çizikler dahi sevimli dostunuzun cildine zarar verebilir, yırtılabilir ve yaralara yol açabilir. Kedilerde kolajen eksikliği, vücut, göz, kalp ve kan damarları gibi diğer tüm dokuları etkileyebilir. Kedilerde kırılgan deri sendromunun tanı koyulması da bir cilt esneme testi ve kolajen değişikliklerinin tespiti için labratuvar incelemesi gereklidir. Kırılgan deri sendromu yavru kedilerde görülürse hayatta kalamayabilirler. Kimi zaman da hafif bir şekilde belirti göstererek normal yaşam sürebilirler. Fakat derinin yırtılma riski ile karşı karşıyadırlar. Kedilerin cildinde oluşacak morarmalar ve yarılmalar ağrılara sebebiyet verebilir. Sizin de kedinizde kolajen eksiliği var ise evcil hayvanınızın bulunduğu ortamda keskin ve kaba cisimler olmamasına özen göstermelisiniz. Sık sık kedinizin derisini kontrol etmeli ve rutin olarak veteriner hekime götürmenizde yarar vardır.
İlginizi çekebilir: Kedi Vitamini
Kedilerde kırılgan deri sendromunun ne sıklıkta görüldüğü bilinmemektedir. Ancak nadir görüldüğünü söyleyebiliriz. Bilinen şu ki Himalaya kedileri kırılgan deri sendromundan daha fazla etkilenmektedir. Bu hastalıktan etkilenen kedilerin doğum yapması önerilmez. Eğer kediniz hafif etkilenmiş ise doğum yapabilir, fakat bu hastalığın mutasyonunu büyük bir ihtimalle bir sonraki nesle taşır. Bunlara ek olarak kendilerinde görülmese de taşıyıcı olan kediler de vardır.
Kedilerde kırılgan deri sendromunu teşhis etmek için spesifik bir genetik test mevcut değildir. Bu nedenle kimlerin taşıyıcı kimlerin hastalığa yakalandığını söylemek çok da mümkün değildir. Bazı kedilerden bu hastalığın şidderi oldukça fazla olabilirken, bazı hayvanlarda ciddi sorunlara yol açmaz.
Kedilerde görülen kırılgan deri sendromu oldukça nadirdir. Son derece hassas bir cilde sahip olan kedilerde ise kısırlaştırılma yapılarak sonraki nesle aktarımı azaltılabilir. Bunlara en olarak kolajen eksikliğinden kaynaklı olan hastalık, hamilelik ve doğum sırasında komplikasyonlara neden olabilir. Bu da yaşamı tehdit edebilir. Ne yazık ki bunun bir tedavisi yoktur. En iyi aksiyon kedinizin yaşam süresini uzatmak ve mutasyona engel olmak için onu kısırlaştırmaktır. Ayrıca keskin eşyalardan da kedinizi uzak tutmalısınız.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Cilt Hastalıkları
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.