Kedilerde görülen hastalıklardan yaygın olanlardan biri de cilt sorunlarıdır. Cilt sorunlarında ise kepek sıklıkla görülmese de zaman zaman karşılaşılan vakalardandır. Gerekli önlemler alınmadığında istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bir kere kepeğe yakalanan kedide daha sonraları sıklıkla kepek görülebilir. Kepek ciltte beyaz lekeler varmış gibi bir görüntü yaratır. Buna ek olarak cildin kurumasında ve kaşınmasına neden olur. Omega 3 eksikliği kedilerde kepek sorununa yol açabilir. Diğer bir neden ise cildin nemini kaybetmesi ya da yağ kaybıdır. Bu gibi durumlar sadece kedilerde değil köpeklerde de kepek problemine yol açmaktadır.
Kedilerde görülen kepek insanlarda görülenlere benzerdir. Cildin farklı nedenlerle kuruması kepek sorununu beraberinde getirir. Elbette her kedi ve sahibi için bu hastalık can sıkıcıdır. Bu sorun bazen başka hastalıkların haberci olduğu anlamını da taşıyabilir. Eğer kediniz çok kaşınıyorsa, bu kaşınma cilde zarar verebilir, enfekte olabilecek yaraları da beraberinde getirebilir. Kediniz dışarı da çıkıyorsa açık yaranın enfeksiyon kapmaması neredeyse söz konusu değildir.
Kedilerin cildinde pul pul dökülen kepeklerin olması parazitten kaynaklı olabilir. Özellikle sıcak yaz aylarında aşırı sıcağa maruz kalma kedilerin cildinin kurumasına ve kepeğe yol açabilir.
Obezite de sevimli dostunuzun kepeğe yakalanmasına yol açabilen başka bir faktördür. Aşırı kilodan kaynaklı kuyruk bölgesine ve göbeğin bir kısmına ulaşamama derinin kuru kalmasına yol açabilir.
Kedilerde kepeğe yol açabilen diğer bir faktör de şampuan kullanımıdır. Evcil hayvanınızı yıkarken insanlar için üretilmiş olan şampuanlardan ya da sabunlardan kullanırsanız cildinin dengesini bozabilirsiniz. Bu yüzden yalnızca kedi şampuanı ile yıkanması gerekir. Ayrıca çok sık yıkanmaları ya da iyi durulanmamaları da kedilerde kepek sorununa yol açabililir.
İyi bir cilt ve tüy bakımı kedilerde kepeklenmeye yol açmaz. Öyle ki rutin olarak yapılan bakımlar dahi kedinizin derisinin ve tüylerinin sağlıklı olmasına yardım eder.
Düzenli olarak kedi tüylerinin fırçalanması ölü tüyleri ve deriyi vücuttan uzaklaştıracaktır. Böylelikle deri daha iyi nefes alabilecek ve daha temiz kalacaktır. Her ne kadar kediler kendi tüylerini yalayarak temizlese de özellikle uzun tüylü kedilerden fırça ile taranma tüy temizliği konusunda oldukça işe yaramaktadır.
Ayda bir kez ya da havanın sıcaklığına göre ayda iki kez evcil hayvanınızı kedi şampuanı ile yıkalamak deri ve tüy sağlığı için oldukça iyi gelmektedir.
Eğer tüm bu rutin bakımlara rağmen kedinizde geçmeyen kepek sorunu varsa veteriner hekime muayeneye gitmenizi öneririz. Unutmayın ki en doğru tanı ve tedaviyi yalnızca veteriner hekimler belirleyebilir.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Cilt Hastalıkları
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.