Kedilerde Beslenmeden Kaynaklı Hastalıklar

kedilerde obezite

Kedilerde Beslenmeden Kaynaklı Hastalıklar

  İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de yanlış beslenme çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Kedilerde obezite, pankreatit, alt üriner sistem rahatsızlığı, kalp hastalıkları, ishal bu hastalıklardan bazılarıdır. Biz de bu yazımızda kedilerde beslenmeden kaynaklı hastalıkları anlatacağız.

 

Kedilerde Obezite

  Kedilerde obezite hastalığı dünya genelinde bir salgın gibidir. Hatta Amerika’da kedilerin %50’den fazlasının obeziteye yakalandığı bilinmektedir. Kedilerde obezite aynı zamanda artrit, diyabet, yüksek kan basıncı ve kanser gibi çeşitli hastalıkların oluşmasına da sebebiyet verebilir. Bu sebeple kedinizi beslerken günlük beslenme değerlerine dikkat etmelisiniz. Özellikle kullandığınız kedi mamasının kalori ve yağ oranlarını göz önünde bulundurarak bir tercih yapmalısınız. Kediniz için uygun olmayan bir mama seçtiğinizde, mamadaki yüksek kalori ve yüksek yağ oranı kedinizin obetizeye yakalanma riskini arttırmaktadır. Bunun yanında eğer kendiniz kedinizin günlük beslenme değerlerini belirleyemeyecek düzeyde bilginiz yoksa, profesyonel bir yardım almanızda yarar var. Veteriner kontrolünde kediniz için özel olarak hazırlanmış bir günlük beslenme programı, gerekli besin değerlerini içeren ve kediniz için en ideal beslenme programı olacaktır.

 

   İlginizi çekebilir: Kedi Oyuncakları


Kedilerde Pankreatit

  Kedilerde Pankreatit, iltihaplı sindirim enzimlerini karın boşluğuna boşaltmasıyla oluşmaktadır. Bu boşaltmanın gerçekleşmesiyle, kedilerde sindirim enzimleri pankreasın yanı sıra diğer organlarda da yağ ve protein parçalamaya başlayacaktır. Kedilerde beslenme kaynaklı yağlanmanın, sindirim hormonlarını uyaran pankreatit'in oluşturduğu bilinmektedir. Kediniz hali hazırda pankreatit hastasıysa, genelde düşük yağ oranı içeren kolay sindirilebilen kedi mamaları önerilmektedir.

 

Kedilerde Alt Üriner Sistem Rahatsızlığı (FLUTD)

  Kedilerde alt üriner sistem rahatsızlığı ya da FLUTD olarak bilenen hastalık oldukça karmaşık bir kedi hastalığıdır. Kedilerde FLUTD hastalığında sık görülen belirtiler arasında kum kabı dışına idrar yapma, sık sık tuvalete çıkma, idrar yapmada zorlanma, sancılı idrar yapma, kanlı idrar, iştahsızlık ve tahriş bulunur. Kedilerde alt üriner sistem rahatsızlığına sebep olan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, eve yeni bir insanın taşınması, günlük rutinlerde değşiklikler, çevresel değişiklikler (ev, mobilya vb.) kedilerde stres yaratarak FLUTD oluşturabilmektedir. Bunların dışında kedilerde yetersiz aktivite, aşırı kilo ve beslenme de FLUTD açısından önemli risk faktörleri olarak bilinmektedir. Kedinizi alt ürine sistem rahatsızlığından korumak için su tüketimini arttırmak ve daha fazla yaş kedi maması vermenin etkili olduğu da veterinerler tarafından dile getirilir. Yaş kedi maması çeşitlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 


Kedilerde Kalp Hastalıkları

  Kediler de tıpkı insanlar gibi yeterli ve kaliteli ölçüde gerekli besinleri alamadığında sık sık kalp hastalıklarına yakalanabilmektedirler. Kalp hastalıklarında en önemli konu tüketilen tuz yani sodyum miktarıdır. Tüketilen sodyum miktarı, kandaki sodyum miktarını arttırmaktadır ve yüksek sodyum yüksek kan basıncı oluşturacaktır. Kan basıncı arttığında da, hastalanan kalp ihtiyaca karşılık vermek için genişleyecektir ve bir takım kalp hastalıkları ortaya çıkacaktır. Kedinizi kalp hastalıklarından korumak için düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeyi ve veterinerinizin önerilerini yerine getirmeyi ihmal etmeyin.

  

  İlginizi çekebilir: Kedi Taşıma Çantaları

  


Kedilerde İshal

  Kedilerde karşılaşılan ishal nöbetleri daima normal olarak algılanmamalıdır. İshalin iki türü olduğu bilinmektedir. Bunlardan ilki ince bağırsak ishali, diğer ise kalın bağırsak ishalidir. İnce bağırsak ishalinde kediler günde birkaç kez yumuşak dışkılama yaparlar fakat kolonda olduğunda kediler gün boyunca küçük miktarlarda sulu dışkılama yaparlar. Bu durum kalın bağırsak ishalinin göstergesidir. Kalın bağırsak ishalinde yüksek lif içeren bir beslenme programı oldukça faydalıdır. İnce bağırsak ishalinde ise düşük yağlı, yumuşak ve kolay sindirilebilen kedi mamaları tercih edilmelidir.


  Kediniz hasta olduğunda, veteriner hekim kedinizin sağlık durumunu göz önünde bulundurarak uygun bir beslenme önerisinde bulunacaktır. 

 

Etiketler: kedilerde obezite, obez kedi, kedi kalp hastalığı, kedi flutd, kedi ishal,
Mayıs 27, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR