Biz insanlar gibi zaman zaman kedilerde de yüksek ateş görülebilmektedir. Kedilerin normal vücut ısısı 38.1 ile 39.2 arasındadır. Yavru kedilerde bu ısı değeri biraz daha yüksek olabilir. Kedilerde vücut ısısı genel sağlık durumuna, kullanılan ilaçlara ya da mevsim koşullarına bağlı olarak değişebilmektedir.
Kedilerde vücut ısısının 41.7 derecenin üstünde olması genelde yüksek ateş olarak değil kedilerde sıcak çarpması yani hipertermi olarak kabul edilmektedir. Hipertermi ile kedilerde yüksek ateşin mutlaka ayırt edilmesi gerekir.
Kedilerin ateşinin yükselmesinin genelde belirli nedenleri olmaktadır. Bu nedenler virüs, bakteri, parazit ve sistemik mantarlar olabilmektedir. Kedilerin vücudunda ortaya çıkan hormonel ve metabolik nedenler de evcil hayvanınızın ateşinin yükselmesine neden olabilir. Sistemik enfeksiyonlar, alınan ilaçlar ya da zehirlenmeler ateşlenmeye yol açabilir.
İlginizi çekebilir: En Ucuz Kedi Kumu Markaları
Kedinizin ateşinin olduğunun bazı belirtleri vardır. Evcil hayvanınızın iştahsız olması, kusma görülmesi, halsizlik, hareketlerinde yavaşlama, burnunda kuruluk, kuyruğun ve kulaklarının arkaya doğru düşmesi, kedinin serin bir yer araması ateşinin olduğu anlamına gelir.
Kedilerin ateşi yükseldiğinde tüy yoğunluğunun fazla olmadığı yerlerden yani kulaklar, patilerin altı, koltuk altı ve karnından kontrol edebilirsiniz. Fakat durumun ciddi olduğu zamanlarda vücut ısısını termometre ile oral ya da makattan ölçmek gerekir.
Kedilerin sağlığını tehdit eden en büyük faktörlerden biri viral enfeksiyonlardır. Öyle ki bu enfeksiyonlar kedileri ölüme dahi götürebilir. Ancak endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü bu tür hastalıkların önüne geçmek için aşılama yapılabilir. Kedilerde görülen viral enfeksiyonların bir çoğunda kedilerin ateşi yükselir. Üstelik belirtilerin birkaçı olmasında durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir. Kedilerin normal vücut ısısı insanlardan yaklaşık üç derece yüksektir. Bu yüzden kedilerin ateşinin elle kontrol edilmesi yanıltıcı olabilir. Mutlaka termometre ile ölçmelisiniz.
Kedilerin ateşinin yüksek olması havanın sıcaklığından kaynaklı olabildiği gibi enfeksiyonlardan da kaynaklı olabilir. En doğru tanıyı veteriner hekim koyacaktır. Kesinlikle evdeki herhangi bir ateş düşürücüyü kedinize vermeyiniz. Bunun yerine evde yapılabilecek en iyi müdahale patilerin altına veya koltuk altı bölgesine ıslak bezler koymaktır. Ancak sevimli dostlarımızın ateşini düşürmek isterken onların sağlıklarını riske atmamak adına veteriner hekime götürmek en doğru davranıştır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.