Kedilerde Anoreksiya

kedi hastalıkları

 

Anoreksiya, kabaca iştah kaybı ve buna bağlı gıda alımının azalması ya da tamamen durması anlamına gelir. İştahın azalması bir çok hastalıkta görülen bir semptom olsa da geçicidir. Anoreksiyada iştah tamamen durduğundan bir çok hastalık şekillenmektedir. Bu durum ciddiye alınmadığı taktirde ölümle sonuçlanmaktadır.

Anoreksi “gerçek anoreksi” ve “yalancı anoreksi” olarak ikiye ayrılabilir. Gerçek anorekside kedinin iştahında azalma vardır ve kedi bu nedenle yemekten kaçınır. Yalancı anorekside ise kedi yemek yemeyi ister ancak bunu yapmakta zorlanır. İştah beyindeki açlık merkezi tarafından yönetilir. İştah, beyinle alakalı problemlerden tutun da, diş ağrılarına kadar bir çok sebepten etkilenmektedir. Yaşlı kedilerde daha yaygın görülen anoreksiya ender de olsa her yaş grubunda gözlenmektedir

Anoreksiyanın nedenleri nelerdir?

Ağız ve diş hastalıkları.

Sürekli bozuk gıdalara maruz kalma.

Cinsel stres.

Enfeksiyon ve parazitler.

Sindirim sistemi hastalıkları.

Böbrek, karaciğer ve pankreas hastalıkları.

Uzun süreli ağrı.

Kullanılan ilaçların yan etkisi.

Beyin tümörleri.

Stres oluşturacak etmenler.

Zehirlenmeler.

Aşırı sıcağa maruz kalma.

 

Anoreksi Belirtileri nelerdir?

Yemek yemeyi engelleyen nedenler ortadan kaldırılmasına rağmen hala kediniz yemek yemiyorsa akla anoreksiya gelmelidir. Anoreksiyanın yukarıda belirtilen nedenlerinin bir ya da birkaçı aynı anda kedinizde görülebilir. Şüphe duyduğunuzda aşağıdaki belirtileride göz önünde bulundurarak vakit kaybetmeden veteriner hekiminize müracaatınız en doğru yöntem olacaktır.

Mama kabına gidip ona verilen mamayı ısrala yameme.

Aşırı kilo kayıpları.

Halsizlik, mutsuzluk .

Sürekli uyku hali.

Salya artışı.

Sarılık.

Tüylerde karışıklık ve matlık.

Uzun süreli açlığa bağlı gastrik kusmalar

Anoreksiya Tedavisi

Anoreksiyayı meydana getiren bir kaç neden yanlış bakım ve beslemeyle alakalıdır. Bunlardan mamanın beğenilmediği durumlarda, mama değişimi hatta konserve mama lezzetinden destek alınarak iştah eski haline getirilebilir. Ev değişikliği, eve yabancı kedi ya da fertlerin iştiraki göz önünde bulundurularak stres yapan faktörler elimine edilmelidir. Kızgınlığa bağlı sebep de yoksa, o zaman ağız diş sağlığı ve genel sağlığı kontrol edilmelidir. 

Sebep teşhis edilip tedavi edildikten sonra hızla iyileşme şekillenir. İştah artışına neden olan vitaminlerden destek alınabilir. Bununla birlikte iştahın kaybolmasına neden olan kullanılan ilaçların, veteriner hekiminiz tarafından değiştirilmesi tedaviyi kolaylaştıracaktır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kedi Ve Köpeklerde Kusma Sebepleri

 

 

 

Etiketler: kedi hastalıkları
Ekim 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR