Kedilerin ağzı birçok nedenden kaynaklı olarak kokabilir. Kedilerin ağzının kokmasındaki en yaygın neden ise kötü kokuya sebep olan bakterilen çoğalmış olmasıdır. Peki bu kokuyu gidermek için ne yapmak gerekir? Bakterilerin haricinde kedilerin ağız kokusuna neler neden olur? Kedi ağız kokusu nasıl giderilir?
Sadece insanların değil, zaman zaman hayvanların yani kedilerin de ağzı çeşitli sebeplerden dolayı kokabilir. Eğer sizin de kedinizin ağzı kokuyorsa mutlaka altında yatan sebebi bulmak gerekir. Aksi halde oldukça kötü koku ağırlaşabilir ve bu durumda veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Yeterince temiz olmayan kedi ağızlarında bakterilerden kaynaklı kötü koku oluşabilir. Ayrıca diş ve diş eti hastalıkları da ağzın kötü kokmasına neden olabilir. Kedinizin kalitesiz beslenmesi veya cilt hastalığı da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Solunum yolu, karaciğer ya da böbreklerde meydana gelen enfeksiyon da ağız kokusuna neden olan diğer etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır. En az biz insanlar kadar kedilerin de ağız ve genel sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Kedilerde ağız kokusunun diğer nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
Ağız içi kanseri Ağız içi yara Ağız iltihabı Ağız mantarı Ağız ülseri Ağızda siğil
Kedinizde ağız kokusunu farkeder farketmez veteriner hekime gitmenizde fayda vardır. Veteriner hekim ise ağız kokusunun altında yatan sebebi bulmak adına bir takım testler yapacaktır.
Kedilerin bağışıklık sistemleri kış aylarında mikroorganizmalara karşı daha savunmasız olur. Böylece böbrek yetmezliği gibi bir takım sağlık sorunları oluşur ve bunlar ağız kokusuna neden olabilmektedir. Kedilerde diyabet ise nefesin alışılmışın dışında kötü kokmasına neden olur.
Kedilerin ağız bölgesinde görülen enfeksiyonlar karaciğer hastalıkları ve beslenmeden kaynaklı diğer hastalıklara neden olabilir. Veteriner hekim ağız kokusuna neden olan probleme tanı koyabilecek tek yetkilidir. Aksi halde kendi başınıza tanılar koyar ve tedavi programı uygularsanız var olan sorundan daha büyük bir probleme neden olabilirsiniz. Kedinizin ağzının kokuyor olmasının altında ne problem olursa olsun en tanı ve tedavi problemi çözmeye olanak sağlar.
Ağız kokusunun giderilmesinde nedene göre tedavi programı geliştirilir. Eğerr kokunun nedeni ağız içi kanser oluşumu ise operasyon ve kemoterapi şarttır. Mantar ve bakteri enfeksiyonları ilaç tedavisi ile çabuk iyileşirken bazı ağız içi yaralar inatçı seyir göstermektedir.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Salya Akması
Kedinizin rutin olarak dişlerini fırçalıyorsanız olası ağız kokularının da önüne geçersiniz. Öyle ki sadece ağız kokusunu önlemek için değil aynı zaman kedilerin diş ve diş eti problemlerinin de önüne geçmek için dişlerinin fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılması önem taşır. Kedilerin dişlerini fırçalarken de muhakkak kedi diş macunu ve kedi diş fırçası kullanmalısınız. İnsanlar için üretilmiş olan diş macunlarını kullanırsanız kedinizi zehirlersiniz. İnsanlar için olan diş fırçaları da kedilerin ağız yapısına uygun değildir. Dolayısıyla kedinizin dişlerini fırçalarken zorluk yaşayabilirsiniz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.