Kediler ve Köpekler Renkleri Görebilir mi?
Etrafınıza baktığınızda kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, onlarca renk ve bunların tonlarını görürsünüz. Acaba kedi ve köpeklerde bizler gibi milyonlarca renk seçeneğini algılayabiliyor mu? Yoksa dünyayı siyah beyaz bir televizyondan seyreder gibi mi görüyorlar? İşte uzun zamandan beri birçoğumuzun merak ettiği ve aklımızda deli soruların dolaştığı ve onlarca farklı cevabı duyduğumuz konu. Kedi ve köpekler renkleri görür mü?
Öncelikle renk kavramından ve renklerin nasıl algılandığından bahsedelim. Dünyamızı bu kadar "renkli" yapan nedir?
Renk, gözdeki sinir hücreleri tarafından algılanır. Gözün retinasında iki ana hücre tipi vardır. Çubuklar ve koniler. Renkleri ayırt etme yeteneği, "koni" adı verilen özel renge duyarlı hücrelerin varlığıyla belirlenir. İnsan ve kedi gözlerinde kırmızı, mavi ve yeşilin kombinasyonlarını tanımlayabilen üç tür koni vardır. Ancak insanlar kedilerden 10 kat daha fazla koniye sahip olduğundan, insanlar kedilerden daha fazla renk varyasyonunu ayırt eder. Bilimsel gözlemlerde, kedilerin insanların algılayabildiği tüm renkleri algıladıkları görülmemektedir. Bazı bilim adamları kedilerin sadece mavi ve gri gördüklerine inanırken, bazıları da köpekler gibi sarıyı da gördüklerini düşünüyor.
Köpeklerin, insanların sahip olduğu tüm renk yelpazesini algılayamadıkları bilinmektedir. Bir nesnenin “gerçek” rengini göremeyebilirler. Örneğin, kırmızı renk bir köpeğe koyu kahverengimsi gri veya siyah görünür. Ve sarı, turuncu ve yeşilin hepsi bir köpeğe biraz sarımsı görünür. Tüylü dostlarımız maviyi çok iyi görüyorlar ama, mor onlara mavi gibi geliyor. Bir getirme oyunu oynarken, köpekler kırmızı top ile sarı top arasındaki farkı anlayamaz. Şans eseri, harika bir koku alma duyuları vardır, bu nedenle genellikle toplarını tanıyabilirler ve parkta top getirme oyunu oynarken karışıklıklardan kaçınabilirler.
Köpeklerin insanlara göre bazı görsel avantajları vardır. Köpeklerin, başın yan taraflarına daha fazla yerleştirilmiş gözleri vardır, bu da onlara bizim sahip olduğumuzdan daha geniş bir çevresel görüş yelpazesi sağlar. Daha küçük bir görme keskinliği aralığıdır, bu nedenle köpekler bizim sahip olduğumuz derinlik algısına sahip değildir. Ayrıca kedi ve köpekler parlaklıktaki değişikliklere karşı daha az hassastırlar, dolayısıyla bizim yaptığımız gibi zengin, canlı tonlardaki renkleri algılama yetenekleri yoktur.
Bu küçük renk eksiklikleri telafi etmek için kedi ve köpeklerin başka görsel avantajları vardır. Kedilerin gözleri, başın yan taraflarına daha çok yerleştirilmiştir, bu da onların bizim sahip olduğumuzdan daha geniş bir çevresel görüş yelpazesine sahip olmalarını sağlar. Daha küçük bir görme keskinliği aralığıdır, bu nedenle kediler bizim sahip olduğumuz derinlik algısına sahip değildir. Ayrıca, kedilerin eliptik göz bebekleri vardır ve bu göz bebekleri mümkün olduğu kadar çok ışık yakalamalarına izin vererek maksimum genişler. Ayrıca retinanın altında tapetumu oluşturan yansıtıcı hücrelere sahiptirler. Tapetum, kedilere "parlak göz" görünümü verir ve ayrıca kedinin loş ışıkta görme yeteneğini geliştirir.
Renk algısına ek olarak, köpekler ve insanlar başka görsel farklılıklara sahiptir. Bazı açılardan köpek görüşü, insan görüşü kadar keskin değildir. Köpekler bizden daha miyoptur. Bir nesneye aynı mesafeden baktığımızda, nesne bize net görünebilir, ancak köpeklerimize bulanık görünebilir. Köpek arkadaşlarımız da parlaklıktaki değişikliklere karşı daha az hassastır. Temel olarak, köpekler bizim sahip olduğumuz zengin, canlı tonlardaki renkleri algılama yeteneğine sahip değildir.
"İnsanlarla karşılaştırıldığında, kediler loş ışıkta (alacakaranlık ve şafak) daha iyi görür ve hareketi daha doğru algılar."
Kediler ve köpekler retinada insanlardan daha fazla çubuk hücreye sahiptir. Çubuklar, büyük mesafelerdeki küçük hareketleri bile hareketin algılanmasından sorumludur. Bu nedenle, insanlarla karşılaştırıldığında, kediler ve köpekler loş ışıkta daha iyi görür ve hareketi daha doğru algılar.
Kediler ve köpekler, vahşi doğada hayatta kalmalarına ve gelişmelerine olanak tanıyan görsel uyumla donatılmıştır. Loş ışıkta iyi görmek ve ormanda çok uzak mesafelerdeki hafif hareketleri algılamak, kedinin avlanma yeteneğini geliştirir. Bu varlıklar ayrıca bir kedinin ve köpeğin ne zaman av olduğunu ve kaçması gerektiğini anlamasına yardımcı olur.
Kedinizin nasıl ve neleri görebildiğini bilmek, onun için iyi seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, oyuncak alışverişi yaparken kedinizin renk yelpazesini göz önünde bulundurmalısınız. Sarı ve mavi oyuncaklardan kırmızı olanlardan daha çok keyif alacaktır. Ve 50 metre öteden uçan bir kuşa odaklanırken pencere pervazında otururken neden aniden tetikte olduğunu anlayacaksınız. Ayrıca, tüm dikkatini çekmek için, doğrudan onun önünde, görme keskinliği aralığının en yüksek olduğu yerde durmanız gerektiğini de bileceksiniz.
"Kedinize ve köpeğinize sarı ve mavi oyuncaklar kırmızı oyuncaklardan daha çok keyif verecektir."
Köpeklerin sadece siyah beyaz görebilir. Bu doğru mu?
Köpeklerin rengi nasıl gördükleri uzun süredir devam eden bir araştırma konusudur ve sonuçlar oldukça şaşırtıcıdır. Köpekler, insanların sahip olduğu tüm renkleri takdir edemese de, dünyaları tamamen siyah beyaz değildir. Aslında köpekler oldukça renkli bir dünyada yaşarlar.
Renk körlüğü nedir?
Renk körlüğü, rengi algılama yeteneğindeki değişiklikler için kullanılan terimdir. İnsanlarda renk körlüğünün derecesi, gözdeki hangi renk reseptörlerinin etkilendiğine bağlıdır. İnsanlarda iki temel renk körlüğü türü vardır: kırmızı-yeşil renk körlüğü ve mavi-sarı renk körlüğü. Kırmızı-yeşil renk körlüğü olan bir kişi bu iki rengi birbirinden ayırt edemez. Aynı şekilde mavi-sarı renk körlüğü olan bir kişi de sarı gömlek ile mavi gömlek arasındaki farkı anlayamaz.
Rengi ayırt etme söz konusu olduğunda, bir köpeğin normal görüşü en çok kırmızı-yeşil renk körlüğü olan bir kişiye benzer.
Köpekler ve insanlar arasındaki diğer görsel farklılıklar nelerdir?
Köpeklerin gözbebekleri maksimum genişler ve mümkün olduğu kadar çok ışık yakalamalarına izin verir. Ayrıca retinanın altında tapetumu oluşturan yansıtıcı hücrelere sahiptirler. Tapetum, köpeklere "parlak göz" görünümü verir ve ayrıca loş ışıkta görme yeteneklerini geliştirir.