Kedi ve Köpeklerde Lenfoma
Lenfoma Nedir?
Lenfomalar (malign lenfoma veya lenfosarkom), lenfosit adı verilen bir tür beyaz kan hücresinden kaynaklanan çeşitli kanser grubudur. Lenfoma, köpeklerde ve kedilerde teşhis edilen en yaygın kanserlerden biridir. Lenfositler, bağışıklık sisteminde yer alan ve vücutta kan ve lenfatik damarlarda dolaşan hücrelerdir; bu nedenle, lenfoma her zaman sistemik, lokalize olmayan bir hastalık olarak kabul edilir. Bu kanser genellikle lenf düğümleri, dalak, karaciğer ve kemik iliği gibi lenf dokularında ortaya çıkar; ancak vücuttaki hemen hemen her dokuda ortaya çıkabilir. Kedilerde en yaygın olarak bağırsaklarda bulunur. Lenfoma genellikle orta yaşlı ila yaşlı köpek ve kedilerde gelişir. Çoğu durumda, lenfanın nedeni bilinmemektedir; bununla birlikte, köpeklerde herbisitler (ot öldürücüler) ile zayıf bir ilişki bilinmektedir ve kedi lösemisi ve immün yetmezlik virüsleri bazen kedilerde hastalığa neden olabilir.
En Sık Görülen Lenfomalar
Bağırsak lenfoması. Bu terim, gastrointestinal sistemi etkileyen lenfomayı tanımlar. Bu, kedilerde açık ara en yaygın lenfoma türüdür ve kedi lenfoma vakalarının %50-70'ini oluşturur. Yaşlı kedilerde en yaygın olanıdır ve ortalama tanı yaşı 9-13 arasındadır.
Mediastinal lenfoma. Bu lenfoma formunda, göğüsteki lenfoid organlar (lenf düğümleri veya timus gibi) etkilenir. Mediastinal lenfoma genellikle genç kedilerde ve yaşlı köpeklerde görülür ve ortalama başlangıç yaşı 5'tir. Bu tip lenfoma, kedi lösemi virüsü (FeLV) ile güçlü bir şekilde ilişkilidir; Etkilenen kedilerin %80'inde kedi lösemi testi pozitiftir.
Renal lenfoma. Böbrekteki lenfoma, fonksiyonel böbrek hücrelerinin yerini kanser hücreleri aldığından böbrek yetmezliği belirtilerine yol açabilir. Bu tip lenfoma aynı zamanda kedi lösemisi ile de ilişkilidir ve etkilenen kedilerin %50'sinde kedi lösemisi için pozitif test yapılır. Köpeklerde daha nadir görülen böbrek lenfomasının terini bağ doku lenfoması alır.
Köpek ve Kedilerde Lenfoma Belirtileri
Lenfoma vücuttaki herhangi bir dokuyu etkileyebileceğinden semptomlar belirsiz olabilir ve tutulan organı yansıtabilir. Lenfoma belirtileri aşağıdakileri içerebilir: Yaygın lenf düğümü şişmesi; iştah kaybı, kilo kaybı, kusma ve/veya ishal; letarji; aşırı içme ve idrara çıkma; cilt lezyonları, vücutta gözlenen anormal şişlikler.
Lenfoma Nasıl Teşhis Edilir?
Çoğu durumda, tanıyı koymak için etkilenen organ(lar)dan iğne aspirasyonu veya biyopsisi gerekir. Sitoloji veya biyopsiye dayalı tanı koymaya ek olarak, tedaviden önce birkaç test önerilir. Bu testler, hastalığın evresini (yani kanserin ne kadar ilerlemiş olduğunu) belirlemek ve bireysel prognozu daha doğru bir şekilde belirlemek için kullanılır. Köpeklerde kanserli lenfositin "B hücresi" mi yoksa "T hücresi" tipi mi olduğunu belirlemek için immünofenotipleme adı verilen özel bir biyopsi/sitoloji analizi türü önerilir. Bu önemlidir, çünkü T-hücre hastalığı olan köpekler (vakaların yaklaşık %20-25'i), B-hücresi hastalığı olan köpeklerle karşılaştırıldığında tedaviye tipik olarak olumlu yanıt vermezler.
Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?
Genel olarak, lenfomalı evcil hayvanların çoğunda birden fazla bez ve/veya birden çok organ tutulumu vardır. Bu nedenle ilaçlar vücutta dağılacağından sistemik ilaçlar (yani kemoterapi) en iyi tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Birden fazla bezi tutan lenfoma için tercih edilen tedavi, haftada bir veya iki haftada bir damara siklik bir şekilde verilen kemoterapi ilaçlarının bir kombinasyonudur. Bu tür bir tedavi genellikle B hücreli lenfomalı köpeklerin %80-90'ında ve T hücreli lenfomalı köpeklerin %60-80'inde ve %50-65'inde 2 ila 4 hafta içinde remisyon (hastalığın yokluğu) ile sonuçlanır. Kediler. Tedaviye normalde 6 ay devam edilir, ancak bu kullanılan protokole göre değişebilir. Tedavi durdurulduktan sonra köpekler ve kediler, kanserlerinin tekrarlaması için aylık olarak kontrol edilir.
Lenfoma genellikle kemoterapi ile tedavi edilir. Düşük dereceli lenfoma, bir steroid ve oral kemoterapi ajanı ile tedavi edilir. Yüksek dereceli lenfoma, çeşitli enjekte edilebilir kemoterapi protokollerinden biri kullanılarak tedavi edilir. Kediler kemoterapiyi insanlardan çok daha iyi tolere eder; nadiren saçlarını kaybederler veya hasta görünürler. En sık görülen yan etkiler kusma, ishal ve iştah azalmasıdır. Ancak bu etkiler bile hastaların sadece yaklaşık %10'unda görülmektedir.
Çoklu ilaç kemoterapi protokollerine alternatifler mevcuttur. Bunlar genellikle kombinasyon protokollerinde kullanılan ilaçlardan sadece bir veya ikisinin kullanımını içerir. Genel olarak, bu protokoller daha az etkili olma eğilimindedir; ancak daha az ziyaret gerektirirler, daha az maliyetlidirler ve tipik olarak daha az yan etkileri vardır. Prednizon gibi steroidler, tümörün ilerlemesini yavaşlatmak veya yaşam kalitesini geçici olarak iyileştirmek amacıyla kullanılabilir, ancak fayda süresi tipik olarak kısadır. Lenfomanın yalnızca tek bir bölgeyi (örneğin, bir deri lezyonu, kemik, burun boşluğu) içerdiği nadir durumlarda, cerrahi ve/veya radyasyon tedavisi en iyi tedavi olabilir.
Lenfomada Prognoz ?
Kemoterapinin amacı, evcil hayvanınızın kanserinde bir remisyona neden olmaktır. Remisyon, kanserin “gerilemesi” anlamına gelir. Remisyon kısmi olabilir, bu da genel kanser yükünün en az %50 oranında azaldığını gösterir veya tam, bu da kanserin artık fizik muayene veya standart tarama testleriyle tespit edilemediği anlamına gelir.
Birden fazla organda lenfoma bulunan köpekler ve kediler tedavi edilmezse ortalama 6 hafta yaşarlar. Ancak bu, lenfomanın tipine ve yaygınlığına göre değişir. Çok ilaçlı kemoterapi ile tedavi edilen B hücreli lenfomalı köpeklerin ortalama ömrü 1 yıldır ve yaklaşık %25'i 2 yıl veya daha uzun yaşar. T-hücreli lenfomalı köpekler de genellikle tedaviye yanıt vermezler ve ortalama hayatta kalma süreleri 6-10 aydır.
Kedide tedavi ile ortalama hayatta kalma süresi 7-9 aydır; Yine de, tam bir yanıt elde edilirse, beklenen kullanım ömrü önemli ölçüde artabilir. Bunların ortalama hayatta kalma süreleri olduğunu ve bazı evcil hayvanların çok daha uzun yaşayacağını (vakaların %5'indeki iyileşme dahil), diğerlerinin ise ne yazık ki dirençli kanserlere sahip olduğunu ve daha kısa süreler boyunca yanıt verdiğini veya hiç yanıt vermediğini unutmamak önemlidir.
Kedilerde lenfoma olasılığını nasıl azaltabilirim?
Lenfoma önlenemez, ancak kedi lösemi virüsü enfeksiyonu önlenerek bir kedinin lenfoma geliştirme olasılığı azaltılabilir. Dışarı çıkan veya sahipleri kedi lösemi durumu bilinmeyen sokak kedileri alan tüm kediler, kedi lösemi enfeksiyonunu önlemek için bu virüse karşı aşılanmalıdır.
İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları
Kedi Ve Köpeklerde İshal
Köpeğiniz ya da kediniz 24 saatten daha kısa bir süredir hafif ishal yaşıyorsa, veterinerinizle iletişime geçmeden önce onları evde tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak ishalin yanında başka belirtilerde görünüyorlarsa veya 24 saatten uzun süredir ishal varsa, her zaman en iyisi veterinerinizle iletişime geçmektir. Hafif ishal vakaları son derece yaygındır ve alışık olmadıkları bir gıdayı (örn. sofra artıkları yemek gibi ) hafif bağırsak rahatsızlığı nedeniyle gelişebilir. Çoğu kedi ve köpek hayatlarının bir döneminde ishal yaşar ve bu talihsiz rahatsızlığın birçok nedeni vardır. İshal devam eden bir süre devam ederse kilo kaybına, dehidrasyona ve elektrolit tükenmesine neden olabilir.
Yazının Devamı >>
Kedi ve Köpeklerde Artrit
https://www.petburada.com/blog/icerik/kedi-ve-kopeklerde-artrit
Yazının Devamı >>
Kedi ve köpeklerde yanıklar
Son günlerde orman yangınları ile gündeme gelen hayvanlarda yanık ve tedavisi hakkında bir kaç öneri ve hatırlatmanın yer aldığı bu yazımızda yanık sonrası hastaya yaklaşım ve tedavisi hakkında yapmamız gerekenler.
Yazının Devamı >>
Kedi ve Köpeklerde Kan Tahlili
Kedi ve köpeklerde teşhisi kolaylaştırmak ya da tanıyı net koyabilmek için bazı tetkiklere başvurulur. Veteriner hekimlerce istenen bu tetkiklerden sıkça rastlananı kan tahlili, röntgen, MR, Mikroskobik muayene ve mikrobiyolojik tetkiklerdir. Kedi ve köpeklerden en fazla istenilen kan tahlilidir. Bu makalemizde kan tahlilinin önemini ve tahlil sonuçlarının ne anlama geldiğini kabaca sizlerle paylaşacağız.
Yazının Devamı >>