Kedi Ve Köpeklerde Kusma Sebepleri ve Öneriler
Kedim neden kusuyor? Kediyi ne kusturur? köpekler neden kusar? Kusunca ne yapmam gerekir? gibi onlarca sorunun cevabını bir evcil hayvan sahibi olarak aramışızdır. Bazen kusma fizyolojik bir durum olsa da kimi zaman patolojik ciddi bir sorun olabilmekte. Genelde kusma ve halsizlik ayna anda seyrediyorsa Veteriner Hekime müracaat şart olmaktadır.
Kusma, mide ve üst bağırsaklardaki içeriğin zorla dışarı atılmasıyla meydana gelir. Köpek kusmuğu, kısmen sindirilmiş sarı safra veya köpek maması içerebilir ve genellikle ekşi kokar. Kusma, yemekten hemen sonra veya daha sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Genellikle salya akması, dudakları yalama ve aşırı yutma gibi mide bulantısı belirtileridir.
Köpekler kendi kusmuklarını da yiyebilir. Bu, köpeklerin sahip olduğu bir içgüdüdür. Köpekler için bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez. Kusma kedilerde ve köpeklerde su kaybına neden olduğundan, köpeğiniz kustuktan sonra su içme isteği şekillenecektir. Bu durum, tekrar fazla kusmayı tetikleyebilir.
Köpeklerde Ve Kedilerde Kusmanın Nedenleri:
Bir köpeğin neden kustuğunun kapsamlı bir cevabı yoktur. Bir çok sebepten dolayı evcil hayvanlarda kusma gözlenebilir. Köpek ve kedi kusmuğu rengi , şekli rengi bizlere bazı hastalıklar hakkında küçük ip uçları verir. Bazen çok hızlı gelişen ve genelde bir seferlik kusmalara Akut Kusma denir. Kusmanın defalarca tekrarlaması yada aralıklarla günlerce sürmesi kronik kusma olarak adlandırılır. Altta yatan nedeni bilmiyorsanız, kronik köpek kusması ölümcül olabilir.
Kediler midelerinde oluşan tüy yumağını fizyolojik olarak dönem dönem kusar. Bu tip kedi kusması aslında kediniz için faydalı bir kusma şeklidir.
Ani diyet değişikliği, Beyin tümörü, bazı kanser türleri, kabızlık, şeker hastalığı, kirli su içmek, ot yemek, kaka yemek (koprofaji), çok hızlı yemek, yemekten sonra egzersiz yapmak, gıda alerjileri veya intoleransı, mide rahatsızlığı, ülserler, ilaç yan etkileri, sıcak çarpması, enfeksiyonlar, zehirlenmeler, yabancı cisim yutulması, bağırsak parazitleri, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, arabaya binmekten hareket hastalığı.
Mamadan Sonra Kusma Neden Olur?
Çim Yeme: ''Köpekler ve kediler, baş ağrısı, karın ağrısı veya mideleri ağrıdığında genellikle ot yerler'' söylemi çok yaygındır. Bu, bir köpeğin çimleri yedikten kısa bir süre sonra kusacağı anlamına gelir. Bazı çim türlerinin köpeğinizin midesinden yiyecekleri atması için kusmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Çok Hızlı Mama Yemek: Kediniz mama kusuyor ve evcil hayvanınız yemeğini çok hızlı yerse, kusmasına neden olabilecek hafif bir hazımsızlık durumu yaşayabilir. Köpekler mamalarını çok hızlı ve fazla yediklerinde; mama mide suyuyla şişer ve mide hacminden daha fazla miktarda mama kusma ile dışarı atılır.
Diyette Ani Değişiklik: Köpeğinize yeni bir diyet uygulamak, gastrointestinal intoleransa, bulantı kusmaya neden olabilir. Bunun nedeni genellikle yiyecekleri sindirmemesi olabilir.
Yabancı Cisim Yutmak: Köpeğinizin yenmeyen bir şey yemesi durumunda, madde sindirim sistemi tarafından parçalanamayacak ve daha sonra vücudu tarafından emilmeyecektir. Vücudu sindirilmeyen maddeyi kusarak vücudundan çıkarmak için çalışırken mide kasları kasılacaktır.
Kusmanın diğer nedenleri
Pankreatit veya pankreas tümörleri:Köpeklerde kusmanın yaygın bir akut nedeni olarak pankreatitdir. Bununla birlikte, bazı köpekler kronik pankreatitten muzdariptir ve bu da onları sürekli olarak kusmaya meyilli hale getirir.
Böbrek yetmezliği
Karaciğer yetmezliği
Mesane tıkanıklığı
Bulaşıcı hastalıklar : Bir köpeğin bulaşıcı bir hastalıktan kusmasının nedenlerinden biri, çok ciddi olabilen parvovirüstür. Köpek yavrularda en sık görülen parvovirus ve distemper hastalığıdır.
Bağırsak parazitleri: Parazitler ayrıca bir köpekte kusmaya neden olabilir. Parazitler aniden kusmaya neden olur. Bazen solucan kusar ve daha sıklıkla solucanı değil dışkı örneğinde tespit edilebilen yumurtaları görürüz.
Kirli su içmek: Su birikintilerinden ve toplu içme kaplarından su içmek, köpeklerde mide rahatsızlığına neden olabilecek bazı bakteri dengesizliklerine neden olabilir. Mavi-yeşil alg bulunan göllerden su içmek ölümcül olabilir.
Megaözofagus: Yemek borusunun genel bir genişlemesi olan megaözofagus, her yaştan köpeği etkileyebilecek bir takım koşullardan kaynaklanabilir.
Köpeğiniz Yemekten Sonra Kusunca Ne Yapmak Gerekir?
Köpeğinizin bir kez kustuğunu gözlemlerseniz ve sağlıklı görünüyorsa, kusması endişe verici olmayabilir. Tekrar tekrar kusarsa, kusmuğu kan içeriyorsa ve/veya hasta görünüyorsa, veteriner hekiminizin görüş ve muayenesini istemelisiniz.
Yemek yedikten sonra egzersiz ve oyunlardan kaçınmanız gerekmektedir. Tok karnına egzersiz mide bulantısı ve kusmaya neden olmaktadır.
Ayrıca, köpeğinizin artıkların veya çöplerin bulunduğu veya kendisi için zehirli olabilecek maddeleri yiyebileceği alanlardan uzak durmak yararlıdır. Mama ve su kaplarını her gün temizlenmeli ve suyu yenilenmelidir. Köpeğinizin diyetini değiştirmeye karar verirseniz, bunu yavaş yavaş yapmak kusmanın önüne geçer.
Kusmuğun Rengi Ve Şekli Bize Fikir Verir.
Köpeğinizin kustuğundan ve regürjitasyon yapmadığından oldukça emin olduğunuzda, kusmuğun tipini görünümüne göre belirleyebilirsiniz. Kusmanın nasıl göründüğü köpeklerde kusma nedenlerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Sarı Kusmuk: Bir köpeğin midesi boş olduğunda sarı kusma çok yaygındır ve gördüğünüz sarı renk safra salgılarından kaynaklanır. Bu genellikle gecenin ortasında veya sabahın erken saatlerinde ortaya çıkar. Asit birikmesi, reflü veya aç karnına mide bulantısına neden olan diğer herhangi bir sistemik durumdan kaynaklanabilir.
Beyaz, Köpüklü Kusmuk: Beyaz ve köpüklü görünen kusma, mide asidinin birikmesinden kaynaklanabilir. Köpüğün ortaya çıkması, kusmuğun havayla temas etmesinden veya kusma meydana gelmeden önce midede sallanmasından kaynaklanabilir.
Berrak, Sıvı Kusmuk: Köpeğiniz berrak bir sıvı kusuyorsa, bu ya mide salgılarından ya da kustuğunda kendi kendine gelen midede su birikmesinden kaynaklanabilir. Çoğu zaman bu, bir köpek mide bulantısı hissederken su içtiğinde olur.
Sümüksü Kusmuk: Mukusa benzeyen sümüksü bir kusmuk, bir köpek salya akarken oluşur ve bazı büyük tahrişlere tepki olarak midede birikir. Köpek, mukusu kustuğunda mide bulantısını giderir.
Kan Kusma (Kırmızı veya Pembe): Bir köpeğin kusmuğundaki kan her zaman ciddiye alınmalıdır. Kanın kendisi mide bulantısına neden olur, bu nedenle üst gastrointestinal kanalda birikirse genellikle kusar. Bununla birlikte, kusmukta kan pıhtıları, taze kan veya kahve çekirdeği görünümü varsa, bunlar mide veya ince bağırsağın üst kısmına kanamayı gösterebilir. Kanama ülser, tümör, pıhtılaşma eksikliği veya fare zehiri yemenin bir sonucu olabilir. Tüm bu durumların bir veteriner hastanesinde mümkün olan en kısa sürede tedaviye ihtiyacı vardır.
Kahverengi kusmuk: Kahverengi kusmuk, yemek borusundan sindirilmek üzere mideye hiç ulaşmayan, kusmuk yiyecekler olabilir. Ayrıca, bir köpeğin çok hızlı yediğini ve mamayı çiğnemediğini veya yutarak çok fazla hava yuttuğunu gösterebilir. Ancak kahverengi kusmuk sadece kusan mama taneleri gibi görünse de bazen daha fazlası olabilir. İçeriğin doğasını belirlemeye çalışmak için kusmuğu incelemek en iyisidir. Çok kanlı değilse, kan izleri bazen kahverengi görünebilir. Kahverengi kusmuk ayrıca koprofajinin (kaka yeme) bir göstergesi olabilir.
Yeşil Kusmuk: Yeşil kusmuk ot yemekten kaynaklanabilir. Ayrıca, kusmadan önce (genellikle aç karnına) safra kesesinin kasılması nedeniyle midede safra kusmuğa sarı-yeşil renk verir.
Kusmuktaki Solucanlar: Solucanlar ve diğer bulaşıcı organizmalar köpeklerde kusmaya neden olabilir. Canlı solucanlar veya yuvarlak solucanlar gibi büyük bir istila varsa, evcil hayvanlar parazit kusabilir. (Daha yaygın olarak, dışkıda bulunabilen yumurtaları dökerler ve onları teşhis etmenin tek yolu budur.)
Kusmukta Ot: Çim, kedi ve köpek kusmuğunda yaygın olarak görülür. Köpekler genellikle mideleri bozulduğunda ot yerler ve bu bazen kusmaya neden olabilir. Ancak düzenli olarak ot yiyorlarsa parazit neden olabilir.
Köpeğiniz Kusuyorsa Veterinere Gitmeniz Gerekir mi?
Belirlenmesi gereken en önemli şey, kedinizi veya köpeğinizi ne zaman veterinere götürmeniz gerektiğidir. Bir kez kusma genelde önemli sayılmasa da birkaç kez tekrarlanan kusunca hemen kliniğe götürülmelidir.
Kusma 12 saatten daha az bir süredir devam ediyorsa ve köpeğiniz şımarıksa ve yiyecek ve su tutuyorsa, beklemek ve durumu izlemek uygun olabilir.
Köpek kusmasıyla ilgili en büyük tehlikelerden biri dehidrasyondur. Bir köpek susuz kaldığında, temel vücut işlevleri bozulmaya başlar. Kediniz kustuğunda kan görüyorsanız endişelenmelisiniz.
Kedi Ve Köpeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?
Köpek kusmasının birçok nedeni önlenemez, ancak bazıları aşağıdaki kurallara uyarsanız önlenebilir:
Köpeğinizin diyetini aniden değiştirmeyin. Daima kademeli bir yaklaşım kullanın. Ani diyet değişiklikleri, köpeklerde bağırsak rahatsızlığının yaygın bir nedenidir.
Köpeğinize yutulabilecek veya parçalara ayrılabilecek, tahrişine veya tıkanmasına neden olabilecek oyuncaklar vermeyin.
Köpeğinize kemik vermeyin.
Masa artıklarından kaçının. Bazı insan yiyecekleri köpekler için düpedüz tehlikelidir (örneğin, üzüm, kuru üzüm, çikolata, ksilitol, soğan, sarımsak, frenk soğanı, macadamia fıstığı ve yüksek yağlı ürünler)
Köpeğinizin yürüyüşlerde yiyecek aramasına izin vermeyin. Aşırı meraklı köpekleri dikkatlice izleyin. Yürüyüşleriniz boyunca bulabilecekleri her şeyi yemelerini önlemek için bir ağızlık kullanmayı bile deneyebilirsiniz.
Kusma Lekesi Çıkaran Ürünler