Kedi ve Köpeklerde Kan Testlerinin Anlamları
Kedi ve köpeklerde teşhisi kolaylaştırmak yada tanıyı net koyabilmek için bazı tetkiklere başvurulur. Veteriner Hekimlerce istenen bu tetkiklerden sıkça rastlananı kan tahlili, röntgen, MR, Mikroskobik muayene ve mikrobiyolojik tetkiklerdir. Kedi ve köpeklerden en fazla istenilen kan tahlilidir. Bu makalemizde kan tahlilinin önemini ve tahlil sonuçlarının ne anlama geldiğini kabaca sizlerle paylaşacağız.
Hayvanlarda Kan Tahlilinin Sonuçları
Kan sağlıklı bir canlıda yapılan kan tahlillerinde ortalama değerler mevcuttur. Bu değerlerin kullanılan makinenin referans değerlerine göre alt ve üst limitleri vardır ki; bu değerler arasında çıkan sonuç olumlu kabul edilir. Normal çıkan kan tahlili her zaman kedi ve köpek sahiplerini sevindirse de, düşük ya da yüksek çıkmasının ne anlama geldiği hep endişe sebebidir.
Burada düşük ya da yüksek çıkan değerlerin hekim gözüyle değerlendirmesinden daha çok genel anlamlarından ve o karmakarışık kısaltmaların ne anlama geldiğinden bahsederek yazımıza başlayabiliriz.
Kedi ve Köpeklerde Hemogram
Hemogram'ın anlamı kan sayımı anlamına gelmektedir. Hemogram yapılan bir kedi ve köpekte, kan hücrelerinin sayıları ve şekillerindeki değişmeleri gözlemlenmektedir. Bu değişimler kedi ve köpekte kan kayıplarından bağışıklık problemlerine, kansızlıktan enfeksiyona kadar bir çok problem hakkında hekime bilgi verir.
İlginizi çekebilir: Kedi Vitaminleri
Kedi ve Köpeklerde Hemotokrit (Hct=PCV packed cell volum)
Kandaki hücre miktarının tüm kana olan oranıdır.Bu oran Kedilerde 30-44, köpeklerde 44-52 referans değerleri arasındadır. Hemotokrit değerinin düşmesi; beslenme yetersizliği, kan hücrelerinin bir hastalığa bağlı parçalanması, parazit enfeksiyonları ve kan kayıplar ile anemide görülür. Yükselmesi ise bir çok uzun süreli hastalıkta, kanserlerde, şokta ve aşırı su kayıplarında görülmektedir.
Kedi ve Köpeklerde Hemoglobin (Hb, HGB)
Kabaca kırmızı kan hücreleri içerisinde bir protein diyebiliriz. Demir yüklü bu hücreler vücutta oksijeni dokulara taşıma görevi üstlenmiştir. Hemoglobin düzeyinizin normalden düşük olduğunu durumlar anemiye işaret eder. Anemi, vitamin eksikliği, kanama ve kronik hastalıklar gibi birçok farklı nedene sahip olabilir. Yüksek olması ise ateş, aşırı kusma, sıvı kaybı ve kemik iliği hastalıkları olabilir. Referans değerleri köpeklerde 15 - 19 kedilerde 9 - 15'tir.
Kedi ve Köpeklerde Eritrosit (RBC)
RBC yani Eritrosit kırmızı kan hücresi anlamına gelmektedir. Kan testinde RBC olarak tanımlanan kırmızı kan hücresi aslında alyuvar sayısı anlamına gelmektedir. RBC yani Eritrosit kanda en fazla sayıda bulunan hücrelerdir. RBC (Eritrosit)'nin görevi ise dokular ile akciğerler arasında oksijen ve karbondioksit taşımasını yapmaktır. Referans değerleri: köpeklerde 5.5 - 8.5, kedilerde 5-10 dur. Düşmesi ve yükselmesi hemoglobin ile aynıdır.
Kedi ve Köpeklerde Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV)
Normal,normalden küçük yada normalden büyük olan hücre hacmini gösterir. Hipertroidizm’de (troid bezlerinin fazla çalışması), belli grup anemide, MCV düzeyinde değişme görülebilir. Demir eksikliğinde, kedilerin bakteriyel hastalıklarında, yaşa bağlı olarak MCV düzeyindeki azalma görülebilir.
Kedi ve Köpeklerde Lökosit Sayısı (WBC)
Beyaz kan hücreleri olan lökositler vücudun enfeksiyonla savaşan hücreleridir. Lökositler vücudu mikroplardan koruduğu gibi onlarla savaşmada da etkin rol oynar. Yükselmesi ve azalması kan tahlilinin yorumlanmasında önem arz eder. Normal lökosit sayıları köpekler için 6 - 12, kediler için 6 - 11 değerlerindedir. Lökosit değerlerindeki yükselme bakteri mantar, protozoa ve rikatsial lokal ve sistemik enfeksiyonlar, doğum, taşikardi, yabancı çevre, korku, bedensel aktivitede artış gibi nedenlere bağlı olarak artmaktadır.
İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri
Kedi ve Köpeklerde Trombosit Sayısı (PLT = Platelet)
Trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerdir. Yüksekliği yada düşüklüğü onarılması zor problemleri doğurur. Trombosit sayısı düştükçe iç kanma riski artar. Kalp ritim bozukluğu, felç gibi hastalıkların yaşanma riski yükselir. Bazı kedi ve köpeklerde nadiren de olsa beyin kanamasına hatta ölüme bile neden olabilir.
Kanda aniden yükselen trombositler kanın katılaşmasına neden olur.
İşte kan tahlili yaptırdıktan sonra size verilen raporda değerlere bakarak kabaca bilgi sahibi olabilirsiniz. elbette bu kan tahlili değerlerinin topluca yorumlanması gerekir ki burada Veteriner Hekimin düşünceleri ve teşhisi önemli rol oynar. Sizde kan tahlili yaptırdınız ve hekiminizin teşhisine kadar geçen sürede bu makalemizi okuyarak kabaca çıkan değerler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler