Kedi Ve Köpeklerde Diş Sağlığı

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Kedi Ve Köpeklerde Diş Sağlığı

 

Mutlu ve sağlıklı bir evcil hayvan için kedi ve köpek diş bakımı şarttır. Kedinizin veya köpeğinizin dişlerinde diş hastalığı belirtileri olup olmadığını kontrol etmek, düzenli veteriner kontrolleriyle birleştiğinde diş hastalığının erken teşhisi, böylece diş kayıplarını önlememizi sağlar. Evde diş planları ve düzenli profesyonel temizlik sağlayabiliriz. 

Periodontal hastalık, yetişkin köpek ve kedilerin en yaygın hastalıklarından biridir. Dahası, genellikle fark edilmeden ilerleyen sessiz bir süreçtir. Şiddetli vakalarda bile, kediler ve köpekler bariz bir rahatsızlık göstermeyebilir. Sahibi yalnızca ağız kokusunu veya bazen de ağız çevresindeki kürkün salyalarından kaynaklanan tükürük lekelerini fark edebilir. Evcil hayvan sahipleri, köpeklerde ve kedilerde ağız kokusunun normal olduğunu varsayma eğilimindedir ve buna neyin sebep olduğunu bulmak için evcil hayvanlarının ağızlarının içine bakmayı düşünmezler. Dişlerde ve diş eti marjında plak bakterilerinin birikmesi, kırmızı ve ağrılı diş etlerine (diş eti iltihabına) neden olur. Plak uzaklaştırılmadığı veya kontrol edilmediği takdirde, diş eti iltihabı periodontite ilerler ve sonunda diş destek yapılarının iltihaplanması ve tahrip olması diş kaybına neden olur. Dahası, periodontal hastalığı olan bir hastada bakteriler, özellikle evcil hayvan çiğnerken, diş eti kılcal damarları yoluyla kan dolaşımına girebilir. Bakteriler dolaşım sistemi yoluyla vücutta taşınabilir ve potansiyel olarak karaciğer, böbrek ve miyokard gibi periferik organları enfekte edebilir. Bu nedenle plak, periodontal hastalığın ve bunun sonuçlarının sebebidir ve kontrol etmemiz gereken plaktır. tek başına tartar önleme periodontitis'i önleyemez.

Dişlerde bakteri, tükürük ve yiyecek birikimi plak olarak adlandırılır. Zamanla dişten uzaklaştırılmazsa plak mineralleşir ve diş üzerinde tartar adı verilen sert bir kaplama oluşturur.  Tartar temizlenmezse içerisinde bulunan bakteriler dis eti iltihabına neden olur. Başlangıçta diş eti iltihabı olarak adlandırılan diş etlerinde iltihaplanma olacaktır, diş etleri kızarık görünür ve kolayca kanar. Daha fazla ilerleme, dişi çevreleyen bağların ve kemiğin hasar görmesine yol açarak diş bütünlüğünü tehlikeye atar. Bu değişiklikler geri döndürülemez ve toplu olarak, evcil hayvanınız için çok acı verici olan periodontal hastalık olarak adlandırılır. Diş etleri kanadığında ve dişler gevşediğinde, bakterilerin ağızdan kan dolaşımına girmesine izin verir, bu da daha sonra diğer organlara gidebilir ve potansiyel olarak hasara neden olabilir.   

Dişlerde plak ve tartar oluşumunu azaltmaya yardımcı olmak için evde kullanabileceğiniz araçlar arasında dişleri temizlemeye yardımcı olmak için formüle edilmiş özel diyetler, diş fırçalama ve çiğneme oyuncaklar sayılabilir. Bununla birlikte, evcil hayvanınızda zaten plak ve tartar birikmişse, ağzı sağlıklı bir duruma döndürmeye yardımcı olmak için profesyonel müdahaleye ihtiyaç duyulur.

Kedi ve köpeklerde diş sağlığını korumak için yapılması gerekenler.

1-) Doğru Kuru Mama İle Besleme:

 

Tanecik boyutu ve yoğunluğu, Hill's dental formüller için ürün etkinliğine çok önemli katkıda bulunur. Tüm Hill's dental mamalarının büyük bir tanecik boyutu olsa da, t/d tanecikleri en büyüğüdür ve diş eti çizgisine kadar tüm dişin kuru tanecik tarafından yutulmasını sağlar. Kuru mamanın yoğunluğu da önemlidir çünkü dokusunu etkiler. Daha düşük bir yoğunluk, kuru mamanın kolayca kırılmasını önler ve bu da diş yüzeyinin kuru mama ile temas süresini artırır. Bu, diş temizleme yeteneğini geliştirir.

Hill's t/d kuru mamaların yoğunluğu, ağız bakım mamalarına göre daha az yoğundur. t/d ve Oral Care kuru mamalarının boyut ve yoğunluğundaki bu farklılıklar plak, tartar ve lekenin azaltılmasında fark yaratmak için yeterlidir. Hill's t/d'nin plak, tartar, leke ve diş eti iltihabını azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Science Diet™ Oral Care™ ve VetEssentials, diş hastalığı olmayan sağlıklı yetişkin evcil hayvanlar için günlük olarak dişleri temiz, nefesi taze ve diş etlerini sağlıklı tutmak için doğal ve nazik bir temizleme eylemi sağlar. Hill's t/d, maksimum koruyucu etki için geçmişte veya mevcut diş eti iltihabı veya periodontal hastalık gibi daha ciddi diş sağlığı sorunları olan evcil hayvanlarda diş temizliğinden sonra beslenmelidir.Bu nedenle Hill’s diş diyetleri uygun, lezzetli ve kolaydır, çünkü beslenme, patili dostlarımızın her gün zaten yaptığı bir şeydir!

2-) Kedi ve Köpeklerde Diş Fırçalama

 

Köpekler ve kedilerin diş fırçalama ile çok yavaş bir şekilde alıştırılması ve bu deneyimden keyif almayı öğrenmeleri gerekir. Diş fırçalamaya alıştırma kedilerde köpeklerden daha uzun sürebilir.

Kedi ve köpekleri diş fırçalamaya alıştırma

Ellerinizi yıkayın ve işaret parmağınıza az miktarda diş macunu sürün. Evcil hayvanınızın parmağınızdaki diş macununu yalamasına izin verin. Birkaç kez tekrarlayın. Daha sonra işaret parmağınıza diş macunu sürün ve ardından yavaşça evcil hayvanınızın ağzına kaydırın, dişlerin ve diş etlerinin dış yüzeyi üzerinde kaymasına izin verin. Sadece evcil hayvanınız rahat olduğu kadar ağzın içine girin. Birkaç kez tekrarlayın. Biraz zaman geçtikten sonra diş fırçasını tanıtın. Diş fırçasını su ve diş macunu ile hazırlayın. Köpeğinizin veya kedinizin kıllardaki diş macununun bir kısmını yalamasına izin verin. Gerekirse çiğnemelerini durdurmak için ağzı ağzın etrafından hafifçe tutun. Fırça diş eti çizgisine doğru açılı olacak şekilde yukarı ve aşağı hareket kullanarak yalnızca köpek dişlerini ("dişler") nazikçe fırçalamaya başlayın. Üst çenede iki, altta iki tane vardır. Bu aşamada ön dişlerden (kesici dişler) kaçının çünkü burası ağızdaki en hassas bölgedir.  Daha önce olduğu gibi - köpek dişlerini fırçalayarak başlayın, ardından dairesel hareketlerle arkalarındaki dişlere doğru yavaşça ilerleyin. Sadece evcil hayvanınızın mutlu olduğu kadar ileri gidin. Ağzın her iki tarafını da fırçalayın. 

3-) Diş Bakımına Uygun Oyuncaklar Ve Kemikler

 

Diş oyuncakları, kedi ve köpekler için diş bakımının önemli bir parçasıdır . Evcil hayvan diş fırçanızın ve diğer diş ürünlerinizin yanı sıra oyuncaklar, aşağıdaki şekillerde evcil hayvan diş bakımı rutininize harika bir katkı sağlar: Plağı azaltarak ve tartar oluşumunu önleyerek dişlerin temizlenmesine yardımcı olur böylece diş etlerini güçlendirir. Serotonin salabilen ve evcil hayvanınızın mutlu hissetmesine yardımcı olan çiğneme içgüdüsünü teşvik edin.

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mayıs 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR