Dejeneratif eklem hastalığı olarak tanımlanan artrit, birçok kedi ve köpekte çok yaygın görülmektedir. Kış aylarında, minik dostunuzun artritle mücadele ediyor olabileceğine dair bazı belirtileri fark edebilirsiniz. Köpeklerde hayatları boyunca %25 i artrit yaşar. Bunlarda genellikle topallık gibi gözle görülür belirtiler gözlenirken, kedilerin daha düşük oranlarda semptomsuz artrit yaşadığı bilinmektedir. Bir araştırmaya göre, 12 yaşından büyük kedilerin %90'ında radyografik olarak osteoartrit görülebilmektedir. Artrit, evcil hayvanınız için ağrıya ve rahatsızlığa neden olur. Genellikle soğuk aylarda evcil hayvanınız bunu daha da şiddetli hisseder.
Evcil hayvanımın artriti olup olmadığını nasıl anlarım?
Artriti teşhis etmenin en iyi yolu, veterinerinize başvurmaktır. Muhtemelen, evcil hayvanınızda topallık ve rahatsızlık hissetmeye başladığınızda, ayrıca genel olarak hareket ve aktivitede bir yavaşlama gördüğünüzde artritten şüphelenerek veterinerinize başvurabilirsiniz.
Köpekler, bariz topallık, yavaş hareket etme ve ağrı ifadesi ile daha belirgin artrit belirtileri gösterebilir. Semptomlar genellikle davranışsal olacağından, kedileri teşhis etmek genellikle daha zordur.
Evcil hayvanınızı veterinere getirdiğinizde, artriti teşhis etmenin çeşitli yolları vardır. Veteriner hekimler tarafından fizik muayeneler, tanısal görüntüleme, eklem muayeneleri ve diğer testler yapılabilir.
Kedi ve köpeklerde artriti nasıl tedavi ederiz?
Ne yazık ki, dejeneratif artritin bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, evcil hayvanınızın mümkün olduğunca az rahatsızlıkla önemli ölçüde daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmesini sağlamak kesinlikle mümkündür. Nihai hedef, evcil hayvanınızın acısını azaltmak, eklemin daha fazla bozulmasını önlemek ve işlevselliğini geri kazandırmaktır. Evcil hayvanınızın ağırlığını kontrol altında tutmak önemlidir. Eklemler üzerindeki aşırı basınç, evcil hayvanınızın eklemlerini ve kaslarını olumsuz yönde etkileyecektir. Evcil hayvanınız aşırı kiloluysa, fazla kilolarından kurtulması gerekmektedir. Bunun için biraz egzersiz ve light mamalarla beslemeye geçmek en önemli tedbir olacaktır.
Evcil hayvanınızın, kaslarındaki ve eklemlerindeki sertliği hafifletmesine yardımcı olmak için yürüme veya yüzme gibi düşük etkili egzersizlerden faydalanabilirsiniz. Bunu için yaz aylarında köpeğinizi yüzdürmeniz eklemler için faydalıdır. Omega-3 yağ asitleri ve glukozamin gibi eklem takviyeleri, kıkırdak desteğine ek olarak bazı anti-inflamatuar özelliklere sahip olan ilaçlar ve yem katkı maddeleri kullanmanız fayda sağlayacaktır. Evcil hayvanınıza rahatlık getirmeye yardımcı olmak için köpekler ve kediler için özel olarak üretilmiş yem katkıları tercih etmelisiniz. İnsanlar için üretilen katkı maddelerini doğru doze edemeyeceğinizden faydadan çok zarar verebileceğinizi unutmamalısınız.
Artritde Tıbbi Müdahale
Veterineriniz, tedaviye yardımcı olması için oral veya enjekte edilebilir ilaçlar önerebilir. Bu, ağrıyı hafifletmeye ve biraz hareket kazanmaya yardımcı olacaktır. Steroid Olmayan Anti-İnflamatuvar İlaçlar, hayvanlar için ve ayrıca Polisülfatlanmış Glikozaminoglikan lar kullanılan yaygın tedavilerdir.
Son zamanlarda kedilerde artritin uzun süreli tedavisi için yeni bir Monokonal Antikor Tedavisi ( İmmino terapi) uygulanmaktadır.Evcil hayvanınız diğer tedavilere yanıt vermiyorsa, veterineriniz cerrahi müdahaleyi düşünebilir. Bazı durumlarda, örneğin kraniyal çapraz bağ yırtılması veya dirsek displazisi gibi artrite neden olan altta yatan bir durumu düzeltmek için cerrahi müdahaleye başvuracaktır.