Kedi Sahiplenmeden Önce
Kedi Sahiplenme
Evimize yeni bir aile üyesi eklendi ya da eklenecek. Ancak onunla geçireceğimiz ortalama 10-15 yıl gibi bir sürede neler yapabileceğimiz hakkında herhangi bir tecrübemiz olmadı. Peki o zaman adım adım neler yapabiliriz, hep birlikte inceleyelim.
Öncelikle; ırk kedi beslemek, bir tercihtir. Evimize alacağımız kedinin sadece görüntüsüne göre karar vermememiz gerekli. Sahipleneceğimiz kedinin ırk özellikleri bize ve evimize uygun mu? Önce bunun kararını vermeliyiz. Bu kararı verirken de tavsiyem profesyonel bir yardım almak olacaktır.
Kedimizi sahiplendik şimdi ne yapacağız. Öncelikle kedimizin olmazsa olmaz bazı ihtiyaçları bulunmakta bunları sıralayalım;
Bunların başında kedi tuvaleti gelmektedir. Kediler içgüdüsel olarak çişlerini ve kakalarını yaptıkları kumla örtme ihtiyacı duyarlar. Bunu içinde eşeleyebilecekleri bir maddeye yani kedi kumuna ihtiyaçları olacaktır. Piyasada kediler için üretilen birçok kum çeşitleri bulunmakta bunlar; topaklaşan kumlar, emici kumlar, silica gel kumlar ve pelet talaş kumlar olarak sıralanmaktadır. (Bir kedi sahibi olarak benim tercihim topaklaşan kedi kumudur.) Kedimizi eve ilk getirdiğimiz gün taşıma çantasından çıkartmadan önce kumunu koyacağımız yeri belirlemeliyiz. Kedimizi ilk başta kumun içerisine koymalıyız ki; Kedimiz evi keşfetmeye kumundan başlasın. Kumun yerini tekrar bulabilsin.
Yavru Kedi Sahiplenme
Kedimiz eğer 4-5 aydan küçük ise size tavsiyem kedi kum kabını sizin çoğunlukla vakit geçirdiğiniz odaya yakın bir noktaya koymanız olacaktır. Kediniz sizle vakit geçirirken kuma kadar tuvaletini tutamayabilir. Kum kabı tercihi için ise iki farklı seçenek söz konusudur. Birincisi açık tuvalet kabı, ikincisi ise kapalı tuvalet kabı. Genellikle tercihimiz kapalıdan yana olmaktadır. Küçükken çok farkına varmasak da büyüdükleri zaman kum eşeleme esnasında neredeyse kumun yarısını dışarı atacaklarmış gibi eşelerler. Kapalı tuvaletler kumun kabın içerisinde kalması için mükemmel bir çözümdür. Diğer bir etkisi ise kokunun neredeyse %50 sini hapsedilmesidir.
Alışveriş önerisi: Yavru Kedi Maması
Kedimizin beslenmesi nasıl olmalı ? Kediler için üretilen hazır kuru mamalar hem pratik hemde sağlıklı bir tercihtir. Kedi için kuru mama kedimizin ağız sağlığı, tüy sağlığı ve organ sağlığı bakımından ana desteği olacaktır. Piyasada üretilmiş birçok mama bulunmaktadır. Bunlardan kedinize en uygun olan super premium bir markayı tercih etmenizi onun sağlığı için önemlidir. Islak mamalar kedilerin sürekli tüketimi için çok uygun olmayan mamalardır. Bu yüzden 7-10 güde bir ödül olarak kuru mamaya karıştırmadan vermenizi tavsiye ederim. (Kuru mama ile karıştırdığınızda kediniz sürekli olarak kuru mamasını ıslak mama ile birlikte isteyebilir.) Kedi beslenmesinde öğün yoktur. Kediler kısmi doyma hissi olan canlılardır. Mamalarını bir anda değil gidip gelip yerler. 10-12 aylık döneme kadar gelişim hızlı olduğu için mama sınırlandırılması çok uygun olmayacaktır. Bu dönemden sonra obeziteye yatkınlık var ise ona göre bir mamaya geçiş yapılabilir. Su ise taze olarak her daim önünde bulunmalıdır. Kedi bakımında beslemeye ek olarak multivitamin hap veya macunları kullanılabilir. Bunun yanında kediler kendilerini temizlerken biraz tüylerini yutarlar. Yuttukları bu tüyler zamanla sindirim kanalında bir araya gelerek tıkanmalara sebep olmaktadır. Bunu önlemek için malt paste kullanmak gerekir. Bu ürün kedimizin yuttuğu tüyleri sindirim kanalında eriterek dışkıyla atılmasını sağlamaktadır.
Kedilerin, özellikle uzun tüylü olanların taranma ihtiyacı olmaktadır. Taranma yavruluk döneminde eğer alıştırılmaz ise kediniz erişkin hale geldiğinde zor bir hal alabilir. Piyasada bulunan bir çok tarak çeşidi bulunmaktadır. Bu taraklardan kedinize en uygun olanı seçip başlamalısınız. Kediniz yavru iken kendinizi tarama esnasında boşa kürek çekiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ancak sabırlı olun ki yukarıda belirttiğim gibi tarama sizin için savaşa dönmesin.
Kediler tırmalama güdüleri gereği doğa da ağaçları kullanarak tırnaklarını törpülerler. Evde ise bu görevi genelde koltuklar ve halılar alır. Bunun önüne geçmek için ise değişik boy ve ebatlarda tırmalama tahtaları alabilirsiniz. Kedinizi alıştırmak için ise kedi otu olarak bilinen catnip sprey formunu kullanabilirsiniz.
Bundan sonrası sadece kedinizle vakit geçirmeye kalıyor. Ana temalarıyla kedi beslemek bu kadar kolay. Ama en önemlisi sahiplenmeden önce iki kere düşünmek gerekiyor. Unutmayın ki o bir can başka bir sahibe değil bize ihtiyacı var.
İlginizi çekebilir: Kedi Yatağı Nasıl Olmalı?
VETERİNER HEKİM
A.SELMAN ÖZBAŞ
LİVA VETERİNER KLİNİĞİ
Adnan Kahveci Mahallesi, Buse Sokak No:3/1, 34520 Beylikdüzü/İstanbul
www.livaveteriner.com
Etiketler: eve kedi almak, kedi sahiplenmek, kediyle ilk tanışma, kedi bakımı,
Şubat 16, 2019
Listeye dön