Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki kediniz dışarı çıkıyorsa pire kapabilir. Eviniz bahçe katında ya da pirenin kolayca ulaşabildiği bir yapıda ise bulaşma ihtimali daha yüksek olur. Yüksek evde oturanların da kedilerine pire bulaşmaz diye bir durum söz konusu değildir. Çünkü pireleri ayakkabınızla bile eve taşıyabilirsiniz.
Pirelerin hayatta kalmaları için beslenme kaynakları olan kedi gibi hayvanlara musallat olmaları gerekmektedir. Kediye kuluçlanmış olan bir pire kediyi ısırmaya başlar, kanını emer ve mümkün olduğunca kısa sürede doğurmaya başlar.
Kedilere pire bulaştığında bir haftada üreyerek sayıları 2000’e kadar çıkabilir. Müdahele edilmediği takdirde kedinizde ciddi sağlık sorunları görülebilir. Çok geç olmadan önlem alınması ve tedavi edilmesi gerekir.
Kedilerin düzenli olarak aşıları yapıldığında onları pirelerden ve diğer parazitlerden uzak tutabilirsiniz. Kedilerde sıkça görülen normal pireler insana geçmez. Ancak evcil hayvanınıza bulaşan pirenin cinsi kum piresi ise insanı ısırabilir, kanını emebilir.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi
Öncelikle panik yapmanıza gerek yoktur. Sakin olmalı ve adım adım pireden kurtulmak için gerekenleri yapmalısınız. Birçok kedide bu sorun görülebilir ve doğanın kuralı olarak bu tür vakalarla karşılaşmak oldukça normaldir.
Kedinizde pire olduğunu farkettiğinizde yapılması gereken ilk şey hemen bir kedi pire damlası satın almaktır. Daha sonra pire damlasını kedinin ensesine uygulamalısınız. Dilerseniz bu işlemi profesyonel bir yardım alarak veteriner hekime de yaptırabilirsiniz. Pire damlası kedinin ensesine tam olarak yedirilmeli ve kedinin yalayamayacağı yerle sınırlı olduğundan emin olmalısınız.
Kedinize ilaç verme konusunda tecrübeli değilseniz veteriner hekimden bir yardım almanız daha uygun olacaktır. Kedinize pire damlası kullandığınızda da ortalama olarka etkisi 3 ay kadar sürecektir. Pireler kediyi ısırdığında 24 saat içinde ölecektir. Pireler öldükten sonra da kedinin üstünde kalanlar ve düşenler olacaktır. Pireler öldükten sonra kediyi, kedi pire şampuanı veya kedi şampuanı ile yıkamanızda fayda vardır.
Kedi pire tarağı ile de kedinizdeki pireleri kolayca yere dökebilirsiniz. Hatta tarağa sirke damlatıp kullandığınızda daha verimli olur. Bu işlemi yaparken evcil hayvanınızın cildine zarar vermeden yapmalıısnız. Sirkenin yanı sıra alternatif olarak pire tozu da kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kedilerde Cilt Hastalıkları
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.