Dünyaya gelen her bir kedi uygun koşullara eriştiğinde içgüdüsel olarak çiftleşmek ister. Ancak kedi çiftleşmesi dişi ve erkek kedilerde farklı belirtiler gösterir. Ayrıca erkek kedilerde ve dişi kedilerde gözlemlenen belirtiler birbirlerinden farklıdır. Cinsel olgunluğa erişen her bir kedi çiftleşme için hazır duruma gelir denilebilir. Böyle durumlarda ise her an çiftleşme isteklerini gerçekleştirebilirler. Kedi çiftleşmesi yıl içinde birden fazla kez gerçekleşebilir. Kedilerin yalnızca karakterlerine ve cinsiyetine değil yaşlarına göre de değişkenlik gösterir. Ayrıca her kedinin kendine özgü bir yapısı olduğundan sahip oldukları yapı özellikleri onların çiftleşmesine kadar etki gösterir. Bazı kediler çiftleşme döneminde sürekli bağırırken bazıları da hiç yapmadıkları farklı hareketleriyle gözlemlenir. Kedi çiftleşmesi genel olarak sürtünme ve zıplama gibi hareketlerle başlar denilebilir. Kedilerde bu gibi davranışların gözlemlenmesi durumunda da çiftleşme dönemine girdikleri anlaşılabilir. Kediler genellikle altıncı ya da sekizinci aylarında kedi çiftleşmesi dönemine girerler. Bu durum da her kedide farklılık gösterebilir. Kedi çiftleşmesi için kesin bir kural bulunmamakla birlikte veterinerler özellikle de dişi kedilerin çiftleşmek için en az 1 yaşını doldurması gerektiğini söylerler. Kedi sahipleri de bu gibi konularda gereken dikkati ve özeni göstermelidir.
Alışveriş önerisi: Kedi Maması
Kedilerin çiftleşmesi cinsiyetlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Erkek kedilere bakıldığında özellikle sonbahar dönemlerinde cinsel isteklerinde azalma görülür. Kedilerin çiftleşmesi bu ve bunun gibi hareketlere bağlı olarak gözlemlenebilen durumlardan bir tanesidir. Böyle dönemlerde erkek kediler genellikle sinirli davranışlar gösterirler. Bunun yanında da ekstra bir hareketlik gözlemlenebilir. Çiftleşme dönemine giren erkek kedilerde ise miyavlama tonlarında değişiklikler gözlemlenebilir. Kedilerin çiftleşmesi gerektiğinde erkek kediler daha uzun miyavlamaya başlarlar ve ses tonları da normale kıyasla daha yüksektir. Bunlara ek olarak ise evde bulunan kedi kumu kabını kullanmamaya başlarlar. Bunun nedeni ise idrarlarını evin çeşitli noktalarına bırakmaya başlamasıdır. Kedilerin çiftleşmesi gibi durumlarda koku bırakma çok önemlidir. Bu yüzden erkek kediler de idrarlarıyla ağır kokular bırakarak etrafındaki dişi kedileri kendine çekmeye çalışır. İdrarla koku bırakma karşı cinsleri birbirine çekmeye çalışan bir yoldur denilebilir.
Kedilerin çiftleşmesi döneminde dişi kedilere bakıldığında erkek kedilere kıyasla değişkenlik gösterebilir. Çiftleşmek isteyen ve bunu göstermek isteyen dişi kediler genel olarak çok hassastırlar. Kedilerin çiftleşmesi gerektiğinde dişi kediler sahiplerine ve onlarla ilgilenen kişilere karşı da davranışlarını değiştirebilirler. Dişi kedilerin çiftleşmesi genel olarak bu tavırlardan anlaşılabilir. Bu davranış değişiklikleri yuvarlanma, sahiplerine ya da eşyalara sürtünme, ekstra hareketlilik ve ses tonlarında farklılık olarak sıralanabilir. Ek olarak dişi kedilerin çiftleşmesi zamanlarında acı çekiyormuş gibi miyavlamalar duyulabilir. Ayrıca yere çömelip kuyruklarını ve arka kısımlarını havaya kaldırma gibi belirtiler de gösterirler. Bu açılardan bakıldığında dişi ve erkek kedilerin çiftleşmesi farklılık gösterdiği gibi aynı zamanda bazı benzerlikler de gösterir.
Kedi sahipleri genel olarak kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorularla kafa karışıklığı yaşayabilirler. Öncelikle bir erkek ve dişi kedinin çiftleşmeye başlaması sırasında erkek kedinin dişi kedinin kulağını ve kulak arkasını yaladığı gözlemlenebilir. Bunun sonucunda ise dişi kedi tepki vermezse çiftleşmeye hazır olduğunu belirtir. Bu gibi adımların ardından dişi kediler genel olarak yere uzanırlar. Yere uzanmaları ise erkek kedinin kendilerini koklamasına izin verdiği anlamına gelir. Dişi kediler yere uzandıktan sonra gövdesini de uzatarak erkek kedinin kendilerini koklamalarına izin verir. Bunların sonucunda ise erkek kedi her şeyin yolunda olduğunu anladığında dişi kedinin üzerine çıkar. Üzerine çıktıktan sonra ise dişi kedinin ensesini ısırır. Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır. Bu gibi hareketler kedi sahipleri tarafından dışarıdan rahatlıkla gözlemlenebilir ve çiftleşmenin başlayıp sona erdiğini bu hareketler sayesinde anlayabilirler.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.