Kedi Candır Su Hayattır

kedi ve su

Kedi Candır Su Hayattır

 
Özellikle kedi ve köpeklerde ter bezi olmadığından, vücut sıcaklığının dengelenmesinde solunum ve su alımı çok önemlidir. Kediler kendilerini yalayarak temizlerler ve bu temizlik sırasında tükürük bezlerinden oldukça fazla sıvı salgılanır. Bu sıvının büyük bir çoğunluğunu da su oluşturur. Kan dolaşımında, beslenme görevinde etkin rol oynayan su, hücrelerin yapısına dahil olur ve hücresel atıkları taşıyarak böbrekte kanın süzülmesi ile atıklarla birlikte idrar olarak dışarı atılır.
 
  

 

Kediler açlığa uzun süre dayanabilen canlılar olarak bilinirler ama ya susuzluk?
 
% 10 sıvı kaybı hayati risk taşımakta ve maalesef % 15 su kayıpları ölümle sonuçlanmaktadır. Hal böyle iken kedilerin suya olan zaaflarını bilmek bizleri tedirgin etmektedir. Bu sebepten kedilerin su alımları sürekli takip edilmeli azalış yada artış durumlarında endişe duyulmalıdır.
 
  

 

Peki ya Suyun Kalitesi?

 
Suyun mineral değerleri oldukça önemlidir. Fazla kireçli sular, kireçlenmeden idrar yolu tıkanmalarına kadar istenmeyen etkiler doğurabilmektedir. Ph değeri, organizmanın suyu etkin kullanması ve atıkların uzaklaştırılmasında etkilidir. Suyun ısısı da vücut ısısının dengelenmesinde önemli rol oynar.
 
Durgun sular insanlar kadar kediler için de istenmeyen bir durumdur. Maalesef son zamanlarda şehir yaşantısı ile şebeke suyu yerine uzun süre şişelerde bekleyen damacana sular kullanılıyor ve bunlarda içlerinde ki oksijenini zamanla kaybedip havasız kalıyor. Bu tip suları kediler tercih etmemektedir ki bu yüzden onların musluktan akan suya ilgileri her zaman dikkatimizi çekmiştir. Bu amaçla devir daimli, filtreli otomatik sulukların kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.
 
İşte kedilerin günlük olarak tükettikleri suyun takibi bu sebeplerden dolayı çok önemlidir. Sizde kedinizin tükettiği su miktarını takip ederek olası hastalıkların erken teşhisini sağlayabilirsiniz.
 
  

 

Kedilerin su alım miktarı genelde alınan mama ile orantılı olsa da günlük yaklaşık 5 kg’lık bir kedi 200 – 300 ml arasında su tüketmelidir. Bu tüketimi etkileyen faktörler sıcak ya da soğuk hava, kuru ya da ıslak mama yemesi, kedinizin metabolik bir hastalığının olması, fiziksel aktivite, kan kayıpları, uzun süreli ishaller gibi durumlardır. Az su alımı kadar fazla su tüketimi de zararlıdır. Organizma bir ahenk içerisindedir. Fazla sıvı alımı mineral dengesizliklere sebep olabilmektedir. Normalden fazla su tüketen bir kedinin bazı hastalıklarından şüphe duymamak mümkün değildir. Şeker hastalığı yada böbreklerle alakalı problemlerde canlılarda vücuttaki üre ya da glikoz miktarındaki artış sebebi ile kediler bunları seyreltme amaçlı içgüdüsel olarak fazla su tüketirler. İşte böyle metabolik ya da fonksiyonel bir hastalığın habercisi olabilen fazla su tüketimi önemlidir.

 

 

 
Bazen dokularda şekillenen fazla erozyon bizlerin dikkatini çekmese de kediler bu doku yıkımlarında vücutta şekillenen atıkları uzaklaştırmak için fazla miktarda su tüketirler.
 
 
 
Az su tüketiminde hayati değerlerin alt üst olacağı hepimiz tarafından bilinir. İdrar yolları tıkanıklarında kediler yine içgüdüsel olarak hareket eder ve su tüketimini kısıtlarlar. Böyle bir durumda en dikkat çekici belirtiler derinin esnekliğini kaybetmesi göz çukurunun derinleşmesi ve gözlerde ki matlıktır. Sırt kısmında ki deriyi hafifçe kıvırıp bıraktığınızda çabucak eski şeklini almıyorsa kedinizin susuz kaldığını söyleyebiliriz.

 

 

 

Etiketler: kedi ve su
Şubat 25, 2015
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR