Hangi Cins Köpeklerden K9 Olur?
Öncelikle K9 köpeklerini, koruma ve asayiş görevini üstlenecek K9 köpekleri ve arama yapacak olan K9 köpekleri olarak ikiye ayırmamız gerekir. İlk olarak asayiş ve koruma görevini yapan K9 köpeklerini ele alacak olursak tüm dünya’da ve Türkiye’de bu görev için en fazla kullanılan köpek ırkları şunlardır;
- Alman Kurdu
- Dev Snautzer
- Belçika Malinois
- Belçika Çoban Köpeği
- Boxer
- Doberman
- Rottweiller
Arama yapacak olan K9 köpeklerini ele aldığımızda ise en çok şu köpek ırklarıyla karşılaşırız;
- Alman Kurdu
- Cocler Spaniel
- Belçika Malinois
- Golden Retriever
- Borde Collie
- Labrador Retriever
- English Springer Spaniel
K9 Köpek Özellikleri
Burada da yine iki ayrı K9 köpeğini ele almamız gereklidir. İlk olarak koruma ve asayiş görevini üstlenen K9 köpeklerinin özelliklerini inceleyecek olursak
Koruma ve Asayişi Sağlayan K9 Köpeklerinin Genel Özellikleri
Asayiş ve koruma görevini üstlenecek K9 köpeklerinin vücutları ne çok küçük ne de çok iri olmalıdır. Bu yüzden en ideal kilolar 25 ile 45 kilo aralarıdır. Çünkü eğer köpek ağır olursa hantal olur ve geçmesi gereken yerlerden geçemeyerek görevini de yapmakta oldukça zorlanır. Cüsse olarak daha ufak olan köpeklerin ise zeten bir caydırıcılığı söz konusu olmaz.
K9 Köpeklerinin İtaat Kapasitesi ve Genel Görünüşü Nasıl Olmalıdır?
K9 köpeklerinin itaat etme eğilimleri daha yüksek köpek ırklarındandır. Eğer köpeklerin itaat etmesinde bir problem varsa ya da köpekler itaat etme eğitimlerini istendiği gibi tamamlayamıyorsa bu görev için kullanılmaz. Bu nedenle Kangal, Pitbull ya da Sibirya Kurdu gibi köpek ırkları K9 köpeği olarak görev almaya uygun değildir.
K9 denilince iyi eğitim almış, sağlıklı köpekler akla gelir. Bu özellkleriyle K9 köpekleri insanlarda saygı uyandırır. Fakat bu özelliklerden biri olmaması halinde ise insanların düşünceleri tersine dönebilir. Ayrıca bu köpekler görev alırken sahibine ittaat etmiyorsa muhtemelen görev başarısız olur. Buna ek olarak K9 köpeklerinin vücut bakımı, genel sağlığı ve genel görünüşü de önemli konular arasındadır. Köpeğin eğitmeni bu bakımlarını gerçekleştiren kişidir.
K9 Köpeklerinin Vücut Sağlığı ve Psikolojisi Nasıl Olmalıdır?
K9 köpeklerinin işlerini yapmasına engel olacak bir sağlık probleminin olmaması gerekir. Eğer köpekte duyma ve görme problemi varsa, dişlerinin çoğunda eksik varsa, ayağında herhangi bir kırık varsa ve sara, solunum yetmezliği, kalp rahatsızlığı gibi daha birçok çeşit hastalıktan herhangi biri varsa o köpek K9 olarak görev alamaz. Eğer tedavi edilebilir ve hastalığından kurtulabilirse veteriner onayı ile olabilir.
Köpeklerin yavruluk dönemlerinde aktif sosyalleşme döneminden geçtiği bilinir. Bu dönem 3 haftalıktan 3 aylık oluncaya kadar ki süreyi kapsar. Sosyalleşme döneminde köpekler kendi türlerine, kedilere, diğer hayvanlara, insanlara, arabalara ve günlük hayatında başına gelebilecek her türlü duruma karşı sosyalleşir. Fakat bu sosyalleşme olması gereken zaman içinde gerçekleşmez ise sonrasında gerçekleşmesi de epey zordur. Köpekler 18 aylık olduklarında ise karakteri tam oturmuş olur. Eğer bu dönemlerde başına kötü hadiseler gelmişse bu durumlar daha sonraki zamanlarda da onları tetikler. Beklenmedik zamanlarda beklenmedik bir şekilde başka insanlara hatta sahiplerine bile zarar verebilirler. Bu yüzden bu hizmette kullanılacak olan köpekler, küçüklüklerinden itibaren gözetilmeli ve olası her duruma ve ortama karşı eğitilmelidir.
K9 Köpeklerin Yaşı Kaç Olmalıdır?
Bu görev için kullanılacak K9 köpekleri en erken 1 yaşında başlarlar ve 9, 10 yaşına gelene bu görevi üstelenebilirler. Aslında köpekler yaklaşık 15 yıl kadar yaşayabilmektedir ama bu görevi üstlenen K9 köpekleri çok fazla yoruldukları için yaşıtlarından daha az yaşamaktadırlar. Bundan ötürü de geriye kalan ömrünü daha rahat etmesi için bir çiftlikte sürdürmesi onun için daha iyi olacaktır.
Arama Görevi Yapan K9 Köpeklerin Genel Özellikleri
Arama köpekleri de tıpkı koruma köpekleri gibi ortalama ölçülere sahip köpeklerden seçilir. Bunun sebepi ise küçük olan köpeklerin arama esnasında istenilen yerlere çıkamamasıykan, büyük olan köpeklerin ise cüssesiyle çıktığı yere zarar vermesinden ve bazı yerlere sığamamasından kaynaklıdır. Bir de ırklarından dolayı aramaya uygun olmayan köpekler vardır bunlara boxer ve bulldog gibi köpekleri örnek verebiliriz. Ayrıca Kangal, Sibirya Kurdu, Tazı cinsi, Terrier cinsi gibi ırklarda arama K9 köpekleri için uygun değildir.
Arama köpeklerinin hepsi herhangi bir şeyle oynamayı çok seven ve bunun için çok hırslı olan köpeklerden seçilir. Bu yüzden köpeklerin hepsi bu görevi yapamazlar. Yukarıda bu görev için saydığımız köpeklerin bile belki de %10’u bu iş için başarılı olabilmektedir. Bazı zamanlarda ise hiç olmaz denilen kırma köpekler bu işler için çok başarılı olabilmektedir.
Arama Görevi Yapan K9 Köpeklerin Vücut Sağlığı ve Psikolojisi
Arama görevi yapacak olan köpekler çok nadir denk geldiği için görüntü açısından fazla önem taşımamaktadır. Bunun yanı sıra ise sağlık konusunda daha dikkatli olunmalıdır. Kalça displazisi olan köpekler bu görev için asla kullanılmamalıdır. Çünkü bu hastalık teşhisi konulmuş köpeklerin az hareket etmeleri gerekmektedir. Arama K9 köpekleri ise oyuncu olduklarından oldukça hareketlidir. Bu da köpeğin sakatlanmasına yol açabilir. Son olarak ise bu görevi yapacak ola K9’larda sara, nefes darlığı, böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklar olmamalıdır.
Bu görev için kullanılacak K9 köpekleri çok korkak ya da çok saldırgan olmamalıdır. Odak noktası çabuk dağılmamalıdır. Mesela bir arama sırasında odaklanması gereken koku dışında etraftan gelen yemek kokusuna odaklanırsa işini yapamaz, bu da onun diskalifiye olmasına neden olur.
Arama Görevi Yapan K9 Köpeklerinin Yaşı Kaç Olmalıdır?
Arama yapacak olan köpekler 1 yaşından itibaren bu görevi yapmaya başlarlar ve 7 8 yaş gibi de görevden ayrılırlar.
İlginizi çekebilir: Köpeklerin En Sevdiği Köpek Oyuncakları