Çocuklar ve Evcil Hayvanlar
Çoğu çocuğun hayali bir evcil hayvan sahibi olmaktır. Yapılan birçok bilimsel araştırma da evcil hayvanların çocuklarında gelişimine olumlu etkileri olduğu tezini doğrulamıştır. Ailelerde çocuklarının gelişimine olumlu bir katkı yapmak için evcil hayvan sahiplenmeden önce yapılması gerekenleri bilmeli ve araştırma yapmalıdır. Aslında hayvanlar da insanlardan farklı değildir. Onları doğru şekilde sahiplenmeli ve bu sorumluluğu ömür boyu taşıyacağımızı bilmeliyiz. Aynı çocuklarımızın her şeyiyle ilgilendiğimiz gibi onlarla da aynı şekilde ilgilenmeliyiz. Doğru sahiplenilen hayvan, çocuğunuzun gelişimini de katkı sağlar. Evcil hayvanlar ve çocuklar birlikte yaşamaya başladıklarında bu kazanımlar zaman içerinde ortaya çıkar. Çocuk psikoloji uzmanlarının da önerdiği gibi çocuklar hayvan ve doğa sevgisi ile büyümelidir. Çocuklara da gerekli olan eğitimi evcil hayvan sahiplenmeden önce verilmelidir. Evcil hayvanlar oyuncak değil, ailenin bir parçasıdır.
Evcil Hayvanların Çocuklar Açısından Faydaları
Çocuğun evcil hayvanlarla ilişkisi, merhamet ve empati geliştirmede çocuğa yardımcı olur. Evcil hayvanların çocuklara sağlayabileceği diğer faydalar;
- Hayvan ve doğa sevgisi edinme
- Sorumluluk bilincinin oluşması
- Kendilerinden farklı olanlara iyi davranma
- Sabırlı olma ve hoşgörü gelişimi
- Diğer canlılara saygı gösterme
- Sevgi ve sadakat gelişimi
Dolaylı olarak da çocuklarda;
- Fiziksel aktivitede artış,
- Sosyal olma
- Yaşama dair çeşitli öğrenimler (Ölüm, hastalık, destek olma, özveride bulunma vb)
İlginizi çekebilir: Köpek Yatakları
Evcil Hayvan Sahiplenirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Evcil hayvan sahiplenirken dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Öncelikle çocuğunuzun, sahiplendiğiniz evcil hayvani ile belirli kurallar çerçevesinde iletişim kurması gerekecektir. Bu kurallardan en önemli olanı, çocuğunuzun evcil hayvanı bir oyuncak olarak görmemesidir.
Aile Bir Canlı Sahiplendiğinin Farkında Olmalı
Hayvanların birçoğu duyguları olan, acıyı, üzüntüyü, yası tutabilen, mutlu olan, sevgiye olumlu yanıt veren, düşünen, strateji kurabilen canlılardır. Yani hayvanların bizlerle aynı dilden konuşmuyor olmaları onların akılsız veya duygusuz olduğu anlamına gelmez. Hatta biz onları kimi zaman anlayamazken çoğunlukla onlar bizlerin ne demek istediğini anlarlar. Sahiplendiğiniz evcil hayvan ortalama 15 yıl gibi bir süre sizle yaşayacağından, hastalandığınızda ya da evcil hayvanınızda uzakta olmanız gereken zamanlarda kimin bakabileceğini de göz önüne alarak sahiplenmeniz gerekmektedir.
Evcil Hayvan Bakımı Sabır ve Emek İster
Tüm güzel yönlerin dışında evcil hayvan bakımı kolay bir iş değildir. Kedi, köpek, kuş, balık vb. Evcil hayvanlar ayrı ayrı bakım ister. Evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolleri, olmaları gereken aşılar, temizlikleri, yemekleri ve gezdirilmeleri ihmal edilmemelidir. Ayrıca köpeklerin sabah ve akşam gezdirilmeleri tuvalet ve hareket ihtiyaçları giderilmelidir. Kediler içinse tuvalet ihtiyacı ev ortamında kedi tuvaletleri bulunduğundan kedi kumlarıyla karşılanabilir.
Aile Yaşam Tarzına Göre Uygun Evcil Hayvan Seçilmeli
Evcil hayvan sahiplenmeden önce kendi yaşam tarzınızı ve hayvana tanıyabileceğiniz olanakları gözden geçirmeniz gerekir. Örneğin ailece çok çalışıyorsanız, vaktiniz yoksa ya da doğada gezmek, yürüyüş yapmak vb. Aktivitelerden hoşlanmıyorsanız küçük ırk ve sevimli gözüktüğü için bir av köpeği sahiplenmeniz büyük bir hata olur. Çünkü av köpekleri gün içerisinde bol bol koşmak, oynamak ister. Siz bu ihtiyaçlarını karşılayamazsanız köpeğinizin psikoloji olumsuz etkilenebilir. Bu da evcil hayvanınızın istenmeyen davranışlar göstermesini sebep olabilir. Diğer yandan tam tersi çok gezen eve uğramayan bir yapınız varsa bu defa evcil hayvanınızı da yanınızda götürmeniz ya da evde ona bakabilecek birilerini bulmanız gerekecektir.
Evcil Hayvanları Uzun Süre Evde Yalnız Bırakmayın
Size alışmış bir evcil hayvan, yokluğunuzda evde uzun süre yalnız kalmak istemeyecektir. Sabahları işe erken gidip akşam geç dönüyorsanız ve evde gün içinde başka kimse bulunmuyorsa köpek sahiplenmeniz çok mantıklı değildir. Zira köpekler hiç mi hiç yalnız kalmayı sevmezler. Bir süre sonra siz yokken köpeğiniz bu durumdan rahatsız olduğu için havlayabilir ve komşularınız bu durumdan hiç hoşlanmayabilir.
Evcil Hayvanlara Alerjiniz Olup Olmadığını Kontrol Ettirin
Birçok insan bir evcil hayvan sahiplenene kadar aslında kedi veya köpek tüyüne karşı alerjisi olup olmadığını bilmez. Fakat alerjik bünyeniz varsa, özellikle solunum yolları alerjisi yaşıyorsanız. Bir hayvan sahiplenirken bu tür ihtimalleri göz önünde bulunmanız gerekmektedir. Zira evcil hayvanı geri götürmeniz veya başkasına vermek durumunda kalmanız çocuğunuzda bir travma yaratabilir. Aile hekimine danışmanızda ve çocuk hekiminden bilgi almanızda fayda var.
İlginizi çekebilir: Kedi Oyuncakları
Uysal Evcil Hayvanları Tercih Edin
Evcil hayvanlar ve çocuklar genelde iyi anlaşırlar. Fakat hayvanlarında kendilerine has kişilik özellikleri vardır. Bazı hayvanlar, gerek geçmiş yaşamları gerekse doğuştan gelen mizaçları gereği daha sert ve agresif olabilirler. Evcil hayvanları iyi bakılması önemlidir. Küçük çocuklu aileler için aynı anda daha büyük sorumluluk alma yorucu olabileceğinden sakin yapılı uysal evcil hayvanları tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle hayatında ilk defa evcil hayvan sahiplenecek bireyler ve aileler için uysal evcil hayvanları tercih etmek daha iyi bir tercih olacaktır.
Evcil Hayvanların Bakımını ve Yaşam Şartlarını Öğrenin
Bazı hayvanlar ev ortamında bakıma daha uygunken bazıları ise bahçe ya da daha geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Örneği kangal yavruları çok şirindir fakat büyüğünde ev içinde bakmak hem size hem de köpeğe büyük eziyet olacaktır. Doğru olan büyüdüklerinde bahçede, köpek kulübesinde bakılmalıdır. Aynı şekilde soğuk iklim hayvanını sıcak iklimli bölgelerde veya tropik hayvanı soğuk iklimli bir bölgede bakmanız doğru değildir. Mesela bir husky için Akdeniz sıcaklığı uygun olmayacaktır. Bu yüzden evcil hayvan sahiplenmeden önce onun ve sizin yaşam şartlarına uygun olup olmadığını araştırmanız gerekir.
Çocuklar hayvanları genellikle sever ve onlara nazik davranırlar. Eğer evcil hayvanın herhangi bir ters davranışı olmaksızın çocuğunuz ona kötü davranıyor ve sevmiyorsa bu durumda bir psikoloğa danışmanız yararlı olacaktır. Çünkü bu durum başka sorunların belirtisi olabilir. Çocuğunuzla evcil hayvanınızın ilişkisini zaman zaman gözlemleyin. Kediler kimi zaman severken tırmalayabilir bu sebeple dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpekler de kedilere göre kendi bakımlarını yeterince gerçekleştirmedikleri için evin her yerine tüy dökebilir.
İlginizi çekebilir: Köpek Sağlık ve Bakım Ürünleri
Hayvanların dışkılarında veya tüylerinden bulaşabilen hastalıklar için özel aşılar ve ilaçlar mevcuttur. Bunları muhakkak düzenli olarak yaptırmanızı öneririz. Sonrasında aileniz için endişe verici bir sorun kalmayacaktır. Evcil hayvanlar ve çocuklar hayatımızın içinde birer mutluluk kaynağı olarak yer alırlar. Yeter ki çocuğunuza gösterdiğiniz özeni evcil hayvanlarınız için de gösterin, sizden mutlusu olmayacaktır dünyada.