Zaman hayvan sahibiyle aranızda güzel bağlar inşa etme zamanı, bu hastalarınıza en iyi tedaviyi sağlamanıza da yardımcı olacaktır. Hayvan sahiplerine, size yatırım yapma sebeplerinin petlerinin refahı olduğunu bildiğinizi gösterin. Dergimizin bu sayısında sizlerin hayvan sahiplerini etkilemenize yardımcı olacak 3 aşamadan oluşan 9 yolu sizinle paylaşarak işinizi kolaylaştırmaya çalıştık.
Veteriner Hekim Gelmeden Önce
1. Hastaları sizden önce Veteriner teknisyen karşılasın: Hayvan sahipleri, sizin ve çalışanlarınızın petlerine karşı sevecen olup olmadığınızı bilmek ister. Bunu garantilemenin en iyi yolu hayvan sahipleri muayeneye gelmeden önce onlarla ilgilenmesi için bir teknisyen görevlendirmenizdir. Görevlendirdiğiniz teknisyen, hastayla ilgili kilit noktaları yani aşılama, diyagnostik testler, kronik hastalıklar kullanılan ilaçlar ve diş veya ağırlık bilgilerini not etmelidir. Teknisyenin notları, hastanın hastalık geçmişi ve en sık yaşadığı problemlerle ilgili bilgiler de içerebilir. Bu ön kontrol soruları nüks eden vakaları saptamanızda size yardımcı olacaktır.
2. Hastanızın ismini resepsiyonisten öğrenin:
Klinik ekibinizde, günlük randevu listenizi düzenleyenler sadece teknisyenler değildir. Resepsiyonistler bu işi genelde teknisyenlerle beraber yürütebilirler. Klinik ekibinizi hasta sahiplerine nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitmelisiniz. Hasta karşılama ekibiniz hasta sahibine karşı her zaman onları görmekten memnuniyet duyduklarını hissettirmelidir. Böylece sizde hastalarınıza daha iyi bakabilirsiniz. Resepsiyonisten kontrole gelen hastanın randevu saatini öğrenip, kliniğe girdiklerinde onları isimleriyle karşılayabilirsiniz. Eğer resepsiyonist Bayan Hale’in saat 10’da siyah renkli labradoru Zeytin ile geleceğini biliyorsa, saat 9. 53’te bir siyah labrador kapıdan içeri girdiğinde onun Zeytin olması çok yüksek ihtimaldir. Eğer resepsiyonist Zeytin’in neden burada olduğunu bildiğini hasta sahibine belli ederse, bu karşılamayı çok daha hoş kılar.
3. Teknisyenleri karşılama yeri uzmanına dönüştürün.
Teknisyen hasta kliniğe geldiğinde şikayetleriyle ilgili sizin önemli bulacağınız her türlü bilgiyi edinmelidir –sağlık veya hastalık-
Bu konu da asıl önemli nokta, hasta sahibinin doktorla teknisyen arasındaki farkı anlamasıdır. Bu nedenle kontrollerinizde teknisyenle doktorun aynı sorulara farklı cevaplar vermelerine dikkat edin. Böylece bu problemi ortadan kaldırmış olursunuz.
Veteriner Muayene Odasına Girdikten Sonra
4. 3 önemli noktaya odaklanın. Veteriner hekim muayene odasının kapısını açtığında, aklında 3 önemli nokta olmalıdır. Birincisi; hayvan sahipleiyle sıcak bir bağ inşa etmek için kendisinin ve petinin ismini söyleyerek muayene odasına çağırmalısınız. Diğeri, ilk birkaç dakika içinde onların geliş amaçlarını göstermelerini bekleyin. Son olarak, teknisyen hastanın hastalık geçmişini size anlattıktan sonra, hayvan sahibine başka ekleyecekleri bir sıkıntı olup olmadığını sorun. Son adım çok önemlidir. Son adım sayesinde doktorlar, hayvan sahibine klinik kontrol sırasında teknisyenin klinik ekibinin güvenilir üyesi olduğunu gösterir.
5. Testler sırasında konuşun.
Hasta sahibine ne duyduğunuzu, ne gördüğünüzü, ne kokusu aldığınızı ve ne hissettiğinizi anlatın. Hasta sahipleri, petlerinin sağlığı için size para ve zaman harcamalarının doğru olup olmadığını bilmek ister. Fiziksel testlerin sebeplerini bilmek ister.
6. Tedavi hakkında konuşun. Tedaviyle ilgili önerilerinizi hayvan sahiplerine detaylı olarak anlatın. Hayvan sahibini hayvana özgün olan tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirin. Eğer her vaka için seri tanı yöntemleri uygularsanız, hayvan sahibi kendini gereksiz testlere para vermiş gibi hissedebilir.
7. Doğru yolu önerin-yani sizin yolunuzu. Sizin tavsiyeleriniz onların gözünde çok pahalıya gelecekmiş gibi gelir. Zaman içerisinde tedaviyi yarım bırakabileceklerini göze alın ya da farklı tedavi seçenekleri de önerin. Eğer alternatif tedavi yöntemleri önerirseniz, A planınızda indirim yapmak zorunda kalmazsınız. Hayvan sahiplerine her zaman tedavi sonundaki iyi örneği ve kötü örneği gösterin.
İyi olan : “ A planı birinci çözüm yolumuz. Bunu neden istiyoruz.. B planı alternatif çözümümüz. Eğer B planıyla devam edersek, …. ciddi meseleleri için gözetim altında tutmamız lazım (eğer pet hastaysa) ve ya … dan dolayı çok daha dikkatli olmalıyız (eğer pet sağlıklıysa).
Kötü olan: “A planı en iyi çözüm yolumuz. Nedeni… Ayrıca tabii ki…. Olan plan B’yi de deneyebiliriz. Plan C’miz de şudur…‘’
Daha az yan etkili tedavinin içerdiği riskleri dürüst ve açık olarak hasta sahibine açıklayın. Hasta sahibi ideal olmayan tedaviyi yan etkisi daha az olduğundan dolayı seçebilir. Zorlu finansal durum ve yaşam tarzı sebebiyle yapılan bu seçimde şaşırılacak ve kınanacak bir durum yoktur. Unutmayın ki, hasta sahipleri sizin tavsiyeleriniz dışında bir uygulama yaparsa, iyileşme gecikir ve bu sizin işinizi mükemmel yapmanıza engel olur.
8. Muayene odasında ücretlendirme yapın.
Bakım önerilerinizden sonra, muayene odasında hasta sahibini ücret hakkında bilgilendirin. Hayvan sahipleri resepsiyonda yaşadıkları ücret şokundan hoşlanmazlar. Eğer bir veteriner hekim muayene odasında ücretle ilgili bilgilendirmezse, hayvan sahipleri resepsiyonda bu mazeretlerle sorun çıkarabilirler – bu sizin hasta sahibini son görüşünüz olabilir.
Hayvan Sahibi Gittikten Sonra
9. Takip edin.
Problem çözülene kadar hasta sahibi sizi vaka hakkında bilgilendirmeye devam etmelidir. Hasta sahipleriyle bireysel iletişimi email veya telefon numaranızı vererek geliştirebilirsiniz. Siz, hasta sahibinin evde yapması gerekenler hakkında günlük maille bilgilendirebilirsiniz. Sizin her hasta sahibiyle tek tek ilgilenmeniz zordur, bu sebeple hasta sahibin uygulamayı yapan veteriner hekimle birebir bağlantıya geçmesi gerekir. Veteriner hekim
hayvan sahibinin aramadığını fark ettiğinde, teknisyeni ya da resepsiyonisti hasta sahibini araması için görevlendirmelidir. Ve telefon konuşmasında: ‘’ Dr. Smith sizi Frankie’nin bugün nasıl olduğunu öğrenmem için aramamı istedi. ‘’ diyerek hekimin ilgisini belirtmelidir. Klinik ekibi ve veteriner hekim, hayvan sahibiyle aralarındaki ilişkinin dengesini kurduğunda başarı kaçınılmazdır. Bireysel ilişkiler hiç bu kadar önemli olmamıştı. Hadi ekibinizle oturun ve nasıl daha iyisini yapabileceğinizi tartışın ve planlayın.