Ankara Kedisi
Ankara Kedisi
Ankara kedisi, evde beslemek için en çok tercih edilen kedi cinslerinden biridir. Ankara kedisi tüylerinin güzelliği ve uzunluğu ile dikkat çekmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere Ankara ve çevresinde görülen, ortaya çıkan kedi cinsidir. Ankara kedisi, Avrupa’da “Angora Kedisi” olarak bilinir, uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir. Saf Türk kedisi olan Ankara kedisi zaman zaman İran kedisi ile karıştırılır.
Ankara Kedisi Görünümü
Ankara kedisi uzun ve parlak tüylere sahiptir. Hareket ettiklerinde uzun tüyleri adeta savrularak parlar. Ankara kedisinin tüy uzunlukları vücudunun çeşitli yerlerinde farklı uzunlukta olabilir, en uzun kısmı ise genelde boyun bölgesinde olur. Ankara kedisi sadece beyaz renkli olarak bilinse de, farklı renkleri de görülebilir. Vücutları kaslıdır ve güçlü bir yapıları vardır. Bu kedi türünün bacakları da uzundur, ön bacakları arka bacaklarından daha kısadır. Patileri diğer kedi türlerinde olduğu gibi Ankara kedisinde de küçük ve yuvarlaktır. Ankara kedisinin kuyrukları incelerek gider, gözleri ise badem gözler ve mavi, sarı, yeşil renklerinde olabilir.
Ankara Kedisi Karakteri
Zeki, enerjik ve sosyal bir yapıya sahiptir Ankara kedisi. Sahiplerine oldukça bağlıdırlar. Ankara kedisi yaşadığı evi sahiplenir ve kendini o evin bir parçası olarak görür. Doğru olan da budur ki, kediler ve sahipleri birbirini ailenin birer parçası olarak gördüklerinde daha da mutlu bir hayat sürerler. Ankara kedisi kedi oyuncaklarıyla oyun oynamaktan, sahibi ile vakit geçirmek oldukça keyif alır. Çocuklu aileler için ideal evcil hayvanlardandır. İnatçıdırlar ve Ankara kedileri istedikleri şeyi sahiplerine yaptırma konusunda oldukça ısrarcılardır. Ankara kedisi diğer tüm kediler gibi başına buyruktur. Ankara kedisi, İran kedisiyle olduğu gibi Van kedisiyle karıştırılabilmektedir. Ankara kedisini Van kedisinden ayıran özelliği ise daha hareketli olmaları ve oyuncu olmalarıdır. Van kedisi su ile oynamayı severken, Ankara kedisi sudan nefret eder.
Ankara Kedisi Bakımı
Ankara kedisinin bağışıklığı oldukça güçlüdür ve fazla kedi hastalığına yakalanmazlar. Ancak iki farklı göz rengine sahip olan Ankara kedisinde sağırlık görülebilir. Ankara kedisinde görülebilen sağırlık kimi zaman tek kulakta kimi zaman çift kulakta genetik olarak görülebilmektedir. Kulaklarının temizliği olukça önemlidir. Kedi kulak temizlik ürünlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. Kulakları muhakkak haftada bir olarak temizlenmelidir.
Ankara Kedisinin Ömrü Ne Kadardır?
Ankara kedisinin ağırlıkları 2 ile 4 kg arasındadır. Ortalama ömürleri 12 ile 18 yıl arasındadır. Kedinizin ömrünü uzatmak için kaliteli kedi mamaları seçmenizde yarar var. Buna ek olarak düzenli bir takım bakımlarını da yapmanız gerekmektedir. Haftada bir kez kedi tarağı ile tüylerinin fırçalanması, tüylerinin etrafa saçılmasını önler ve daha sağlıklı görünmesini sağlar. Ankara kedisinin tüy uzunlukları 2 yaşına geldiklerinde tam uzunluğuna ulaşmış olur. Diş eti ve ağız hastalıklarından korunmak için kedi diş fırçası ile düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. Bu işlemi yaparken sadece kedi dış fırçası ve yalnızca kedi diş macunu kullanılmalıdır. Kedinizin tırnakları da haftada bir veya iki kez düzenli olarak kedi tırnak makası ile kesmeniz gereklidir. Eğer kedinizin tırnağını kesmekten çekiniyor veya korkuyorsanız, profesyonel bir yardım alıp veteriner hekime de kestirmeye götürebilirsiniz.
Ankara Kedisi Beslenmesi
Ankara kedileri de, diğer kedilere verilen kedi maması ile beslenebillir. Kedi mamasının miktarını kedinizin yaşına ve kilosuna göre belirlemenizde fayda var. Hatta kediniz 1 yaşın altındaysa yavru kedi maması vermenizi öneririz. Kuru kedi mamasının yanı sıra, arada yaş mama diğer adıyla ıslak mama, kedi ödül maması da verebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Doğru Kedi Kumu Seçimi
Etiketler: ankara kedisi, angora kedisi,
Mayıs 16, 2019
Listeye dön