Akbaş Köpek
Akbaş Köpek
Akbaş çoban köpeği Türkiye’ye has, geçmişi oldukça eskiye dayanan bir köpek ırkıdır. Anavatanı Anadolu olan bu Türk çoban köpeği dünyadaki en eski köpek cinslerinden biridir. 3.000 yıldan fazla tarihi olan bu köpek türü genelde ülkemizin batı kısımlarında görülür. Uzmanların görüşüne göre Akbaş çoban köpeklerinin dünyadaki birçok çoban köpeğinin akrabası olduğu düşünülmektedir.
Akbaş Çoban Köpeği
Tarihte daima koruma amacı için yetiştirilen Akbaş köpek türü daha çok çiftliklerde bakılmaktadır. Ayrıca çobanların sürülerini kurt ve diğer saldırılardan da koruma amacı ile de beslendiği düşünülmektedir. Akbaş çoban köpeği sayıca az olmasından dolayı nadir görülen bir ırktır. Bu köpek cinsinin sağlıklı ve güçlü olmasıyla sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünyanın birçok farklı yerinde koruma amacı ile sahiplenilmektedir.
Akbaş Köpekleri Özellikleri
Türkiye’ye özgü bir köpek ırkıdır. Akbaş köpek cinsi, çoban köpeği olarak beslenmektedir. Genelde beyaz renkli olarak görülen Akbaş çoban köpekleri güçlü ağız yapısı ve kuvvetli vücutlarıyla kurt ve ayılara karşı savunma gerçekleştirebilmektedir. Bekçi köpeği olarak da beslenilen bu köpekler ev ortamında beslenmeye uygun bir köpek ırkı değildir. Genleri sayensinde oldukça sağlıklı bir köpek türüdür. Sağlıklı beslenme programı ve çevreye uyum sağlaması halinde uzun ömürlü olmaktadırlar.
Akbaş Çoban Köpeğinin Kişiliği
Akbaş köpek cinsi, her daim sahibi tarafından tanınmak ve sahiplenilmek ister. Koruyucu özelliği ile çevresinde olup bitenler karşı oldukça dikkatlidir. Kurt, ayı ve diğer vahşi hayvanlara karşı koyabilir. Akbaş köpek türü her daim önemsendiğini ve ödüllendirilidiğini görmek ister. Onlar için doğru bir iletişim olmazsa olmazdır. İçgüdüsel olarak zaman zaman agresif tavırlar sergilediklerinde dikkatli ve titiz olmanızda yarar vardır.
Akbaş çoban köpeklerinin en ilginç özellikleri arasında kişiliğinde barınmakta olan ebeveyn duygusudur. Diğer köpeklerle karşılaştırıldığında aile duygusu oldukça güçlü olan bu köpek ırk, duygusal kişili ile de ön plana çıkmaktadır. Özellikle çobanlar tarafından yapılan gözlemlerde yeni doğmuş kuzu, koyun ve buzağılara karşı oldukça duygusal, koruyucu ve sahipkar tavırlar sergilediği gözlemlenmiştir. Hatta bazı çobanlar yeni doğan yavruları yalayarak temizlediğini söylemektedir. Akbaş çoban köpekleri kişilik özellikleri sayesinde ideal bir bekçi köpeği olma yetisine sahiptir.
Akbaş Çoban Köpeklerinin Görünümü
Akbaş çoban köpeği Amerika’da üstün başarı ödülüne layık görülmüş bir çoban köpeğidir. Sivas Kangalı’nı andıran görüntüsü ve güçlü vücut yapısıyla oldukça dikkat çeken bu köpek ırkı sadece ülkemizde değil, diğer ülkelerde de beslenmektedir. Akbaş köpek türünün ortalama uzunlukları 80 cm kadar ve kiloları da 60 kg’a kadar ulaşabilmektedir.
Akbaş Köpeğinin Sağlığı
Ortalama yaşam süreleri 13-16 yıl olaran bu köpek ırkı sağlıklı ve düzen bir şekilde bakıldığında daha fazla da yaşayabilir. Uzun ömürlü olan Akbaş köpeğinin genlerinde herhangi kalıtsal bir hastalık görülmemektedir. Köpeğinizin uzun ömürlü ve sağlıklı olması için aşılarının yaptırılması gerekir. Bunlara ek olarak yaşam kalitelerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmekleri gerekmektedir.
Kaliteli köpek mamalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.
Akbaş Köpek Bakımı
Çoban köpeği olan Akbaş köpek türünün tüy yapısı hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Düzenli olarak tüy bakımının da köpek tarağı ile yapılması yaşam kalitelerini arttırmak için oldukça önemlidir. Sıcak havalarda dilerseniz köpek şampuanı ile yıkayabilir, sevimli dostunuzun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
Akbaş köpek cinsi 2 senede bir kez tüy dökmektedir. Bu nedenle tüylerinin de kesilmesine gerek yoktur ve önerilmez. Apartmanda beslemeye uygun olmayan bu köpek türü, bahçenizde yaşayacaksa muhakkak bir köpek kulübesi edinmeniz gerekmektedir.
Köpeğiniz bahçede yeteri kadar alana sahip olmalıdır. Ayrıca köpek mama ve su kabının da en azından gün aşırı dezenfekte edilmesi gerekir. Akbaş köpek türü meraklı olduğundan dolayı çevresinde zehirtli bitki veya zararlı otlar olmadığından da emin olmanız gerekmektedir.
Etiketler: akbaş çoban köpeği, akbaş çoban köpek, akbaş köpek, köpek ırkları,
Şubat 27, 2020
Listeye dön